Csányi Sándor a magyar futball februári ügyeiről beszélt

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, Csányi Sándor a Nemzeti Sportnak adott interjújában több aktuális témáról is beszélt, ami a magyar labdarúgással kapcsolatos. A 70 éves sportvezetővel készült interjúban téma volt többek között Mészöly Géza eltiltása, a bérletértékesítés hibái, valamint Gera Zoltán Vasasba való igazolása és a magyar válogatott felkészülési mérkőzései is szóba kerültek.

fotó: MLSZ


A magyar válogatott EB előtti ellenfelei (Magyarország – Izrael)

,,Nem voltunk könnyű helyzetben az ellenfelek keresésekor.kezdte Csányi Sándor. Az Eb-döntő közelsége miatt igen korlátozott volt a választási lehetőség. Újdonságként azt is meg kell szokni, hogy több szövetség azért mond nekünk nemet, mert túl erős ellenfélnek tartja a magyar csapatot. Tény, hogy a máltaiak kizárólag Ausztriában akartak velünk játszani, mert ott edzőtáboroznak majd a nyáron. Célunk volt az is, hogy Marco Rossi felkészülési programjába illeszkedő, minőségi csapatot hívjunk meg, ne feledjük, ez a találkozó lesz számunkra az Eb-főpróba. Izrael mellett kizárólag Gibraltár csapata jelezte, hogy szabad ebben az időpontban, amely viszont nem felel meg ennek a kritériumnak.”

fotó: AFP

A 70 éves sportvezető szerint a debreceni Nagyerdei Stadion alkalmas lehet majd egy jó EB-főpróbára, ráadásul szerinte ünnepi hangulat uralkodhat majd a létesítményben.

,,Jól emlékszem arra a 2012-es magyar–izraeli mérkőzésre, amelyen mintegy tizenegyezer néző volt, és amelyen egy kis csoport vélhetően tudatos provokációjának lettünk áldozatai, és azt sem feledtem, hogy az akkoriban legjobban várt tétmérkőzést, a románok elleni hazai selejtezőt kellett emiatt zárt kapuk mögött rendezni. Azóta megítélésem szerint rengeteget változott a szurkolói kultúra, és most már joggal bízhatunk benne, hogy ünnepi hangulat, nem pedig gyűlölködés lesz a Nagyerdőben. A Puskás Arénában rendezendő koncertek miatt, de így egy régi tervünk is valóra vált, hogy vidéki nagyvárosba vigyük a válogatottat. Izrael nemzetközi szinten magasan jegyzett csapat. Összességében szerintem pozitív a végkifejlet.”

fotó: MTI

Érdekesség, hogy 2015. június 5-én lépett utoljára pályára a magyar válogatott Debrecenben, amikor is a Dárdai Pál által irányított csapat magabiztosan, 4-0-ra legyőzte Litvániát egy barátságos mérkőzésen.


Gera Zoltán a Vasas vezetőedzője

Múlt hét hétfőn jelentette be a Merkantil Bank Liga NB2-ben szereplő Vasas FC, hogy Desits Szilárd távozik a csapattól, és a helyére Gera Zoltán ül le az angyalföldiek kispadjára. A 44 éves szakember eddig két mérkőzésen irányíthatta a csapatot, és eddig mindkét találkozót megnyerték a fővárosiak, előbb a megyei I. osztályban szereplő Mezőörs KSE ellen jutottak tovább hosszabbítás után a MOL Magyar Kupában, majd a hétvégén legyőzték idegenben a Siófokot a bajnokságban.

fotó: Vasas FC

Az angyalföldieknél főszponzor Csányi Sándor örül Gera Zoltán érkezésének.

,,Gera Zoltán a magyar futball nagy értéke. Már több alkalommal kifejezte, hogy szívesen venne részt napi munkában, vezetne klubcsapatot. Szerintem a Vasas jól döntött, amikor őt nevezte ki, hiszen jól ismeri a magyar játékosokat, közöttük kiemelten a fiatal tehetségeket. Egyben persze kockázatot vállaltak, hiszen Zoltán fiatal szakember, aki a karrierje elején jár. Ez lesz az első olyan alkalom, amikor taktikai, futballszakmai tudása igazán érvényesülhet, hiszen az U21-es korosztálynál a szövetségi edzőnek szűk a mozgástere: a játékosok sok esetben a szükséges játékpercek hiányában érkeznek meg a nemzeti együtteshez, eltérő állapotban, miközben a legjobbakat azért kell nélkülözni, mert a felnőttválogatotthoz kapnak meghívót. Ahogyan sokszor elmondtam, klubszinten le vagyunk maradva a fiatalok szerepeltetése terén a hasonló méretű országokhoz képest. Az igazság az, hogy én sokszor bizalmatlan vagyok, amikor ismeretlen külföldi edzőket neveznek ki a klubok. Szerintem nagyon fontos, hogy a magyar szakemberek megkapják időben az esélyt, ezért MLSZ-elnökként is örülök a váltásnak.”

Az U21-es magyar válogatottól távozó Gera Zoltánt egy rutinos szakember, Szélesi Zoltán váltotta, akinek nem lehet ismeretlen a szerepkör, hiszen korábban már dolgozott szövetségi edzőként különféle korosztályoknál. A sportvezető szerint itt is jó döntést hozott a magyar szövetség.

,,Szélesi Zoltán személyében nemzetközi tapasztalattal is felvértezett, tehetséges edzővel oldottuk meg a pótlását, ezzel a magyar klubvezetőknek is szeretnénk jó példát mutatni.”

fotó: MLSZ


Bérlet és jegyértékesítés a magyar válogatott mérkőzéseire

,,Olyan rendszert vezetünk be, amely Nyugat-Európában több nagy klubnál, köztük Premier League-csapatoknál is működik. Ennek informatikai rendszere a Puskás Arénánál nagyobb kapacitású stadionokat szolgál ki a legmagasabb színvonalon. A pénteki bérletértékesítés előtt néhány órával, bosszantó módon, a rendszer külföldi üzemeltetői hibát jeleztek nekünk, és ezért az indulás halasztásáról döntöttünk. Ez kellemetlen, hiszen szerettük volna a bérletek eladásánál az új háttérrendszert zökkenőmentesen alkalmazni. Ha nem is volt szó összeomlásról vagy teljes leállásról, melyet a rövid idő alatt eladott harmincezer bérlet mutat a legjobban, de alaposan ki kell vizsgálni, mi történt, mert a szurkolói klub rendszerének, a pontgyűjtésnek hibátlanul kell működnie a szurkolók érdekében. A műszaki fönnakadás roppant bosszantó, a kellemetlenségért személy szerint is a szurkolók elnézését kérem! Számunkra az a legfontosabb, hogy a jövőben azok jussanak jegyhez, akik rendszeresen ott vannak a nemzeti együttes, illetve az MLSZ nem telt házas mérkőzésein is. A szurkolók kérését teljesítjük azzal, hogy először 2025-ben már azok vehetnek elővásárlással jegyet, akik az idén a legtöbb pontot gyűjtik össze. Hosszabb távon pedig megfontolható, hogy az NB1-es bajnoki mérkőzések is pontot érjenek, ha ezt majd a szurkolók is támogatják.”

fotó: Nemzeti Sport


Mészöly Géza eltiltása

Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága csütörtökön jelentette be, hogy 1+2 hónapos eltiltással büntette az NB1-ben szereplő Újpest FC vezetőedzőjét, Mészöly Gézát, méghozzá a DVTK – Újpest (1-2) mérkőzés utáni sajtótájékoztatóján tett rasszista megjegyzése miatt. Csányi Sándor is erősnek érzi az ítéletet, de szerinte ez volt így is a legenyhébb büntetés.

,,Nem a miniszterelnök az egyetlen, aki szigorúnak tartja Mészöly Géza eltiltását, én is erősnek éreztem, de az az igazság, hogy ez volt a legenyhébb adható szankció. Az UEFA-szabályzatokkal összhangban kialakított magyar fegyelmi szabályzat alapján a legkisebb büntetés, amelyet rasszista megnyilvánulás esetén a testület kiszabhatott, a három hónapra szóló eltiltás. Ebből egy hónapot kell most letöltenie, két hónapot pedig felfüggesztett a bizottság. A döntés nem végleges, hiszen a fellebbezés után még hátravan a másodfok. Ugyanakkor a szabályaink szerint nem lehet például írásbeli figyelmeztetést vagy kisebb pénzbüntetést adni, amivel talán kevesebben vitatkoznának.”

Az MLSZ első embere szerint az elhangzott ,,feka” szó az faji megkülönböztetésnek számít már, és csak remélni tudja, hogy Mészöly Géza tanult a hibájából.

,,A „feka”, akármilyen szándékkal is hangzott el, egyértelműen faji megkülönböztetés, hiszen ezzel általánosított és a bőrszínhez kapcsolt képességeket. Egy vezetőedzőnek figyelnie kell rá, hogy milyen szavakat használ, hogyan fogalmaz, hiszen nyilatkozata nagy tömegekhez jut el. Ezzel együtt remélem, Mészöly Géza tanult a hibájából.”

fotó: MTI