,,Sikerült elérnünk azt, hogy mostantól mindenki számol velünk” – interjú Géresi Krisztiánnal

A hétfő esti Nyíregyháza – Kozármisleny mérkőzést követően elérkeztünk a Merkantil Bank Liga NB2 féltávjához. A tabella élén jelenleg a nyírségi klub áll 40 megszerzett ponttal, 2 ponttal megelőzve a második helyen tanyázó ETO FC Győrt. A bajnokság mellett még a MOL Magyar Kupában is áll az együttes, ahol majd jövő februárban az NB3-as Szentlőrinc lesz az ellenfele a sorozat nyolcaddöntőjében.

fotó: http://nyiregyhazaspartacusfc.hu

A csapat nagyszerű támadójátékot vonultatott fel a pályára hétről-hétre, és a bajnokságban a második legtöbb gólt a Nyíregyháza szerezte, szám szerint 39 alkalommal zörgették meg az ellenfelek hálóját.

A Nyíregyháza őszi sikeres szereplésében nagy szerepet vállalt Géresi Krisztián is, aki minden sorozatot figyelembe véve már 8 találatnál jár az idei szezonban. A 29 éves támadó nyáron érkezett a szabolcsi klubhoz, amely akkoriban nagyon mélyponton volt, hiszen éppen csak sikerült kivívnia a bennmaradást az NB2-ben.

Géresi Krisztián azzal a céllal igazolt Nyíregyházára, hogy minél több góllal, gólpasszal és jó játékkal tudja segíteni a csapatot.

fotó: http://nyiregyhazaspartacusfc.hu

A napokban a támadóval készítettünk egy hosszú interjút, amelyben beszélt a Nyíregyháza őszi szezonjáról, a személyes célokról, és a magyar válogatottról.


Nyíregyháza – Kozármisleny 5-1

-Magabiztos győzelmet arattatok a Kozármisleny ellen, és bár az eredmény külső szemmel simának tűnhet, de aki nézte a hétfő esti találkozót, az bizony láthatta, hogy ez nem volt sétagalopp. Hogyan értékelnéd azt a mérkőzést?

,,A Kozármisleny nem véletlenül áll a tabella 4. helyén. Tudtuk azt, hogy hozzánk hasonlóan támadófutballt játszanak és sok helyzetet alakítanak ki. Ez látszódik is a csapat rúgott góljainak a számán, mivel legutóbb a Siófoknak rúgott hét gólt. Nagyon örülünk annak, hogy a végén ekkora siker lett, de ehhez kellett a kiállítás is. A kiállításig azt éreztem, hogy nagyon kiegyenlített a játék. Sikerült gyorsan vezetést szereznünk, de ezután a Misleny birtokolta többet a labdát és egy szerencsétlen öngólnak köszönhetően egyenlített. Az emberelőny birtokában már sokkal több lehetőséget sikerült kialakítani, mivel nagyobb terület nyílt előttünk. A félidő utolsó felében még kétszer sikerült betalálnunk, majd a második félidőben kijött teljesen az emberelőny. Az öt rúgott gól ellenére azt gondolom, hogy ez lehetett volna akár sokkal nagyobb különbségű győzelem is, mivel a második félidőben szinte egykapura játszottunk, de jól védett az ellenfél kapusa. Nem lehetünk elégedetlenek, mivel a legfontosabb feladatunkat teljesítettük.”

-A forduló előtt ezzel a mérkőzéssel foglalkoztunk, mint a forduló rangadója. Előzetesen két olyan csapatra számítottunk, akik gólgazdag mérkőzést fognak játszani egymással, ami végül beigazolódott, csak más elosztásban. A fordulópontokból nagyon jól jöttetek ki. Valóban a kiállítás volt a tényleges fordulópont?

,,Úgy érzem, hogy igen. Volt egy rövid periódus, egy ilyen 10-12 perc, amikor nagyon ránk jöttek, és abból kaptuk a gólt. Nem volt tudatos az, hogy ennyire visszaálltunk a saját kapunk elé, mivel a vezetés birtokában még egy kicsit nyomtuk őket, de utána valamiért átengedtük a területet a Kozármislenynek, és ők alakítottak ki néhány veszélyesebb lehetőséget. Nem tudtuk kihozni úgy a labdát, ahogyan szerettünk volna, mivel a pálya talaja nem volt a legoptimálisabb arra, hogy a saját játékunkat mutassuk. Emiatt a mester felemelte egy kicsit a hangját, hogy próbáljunk másként kihozni a labdát, akár ívelésekkel. A bekapott gól után elkezdtünk direktebben futballozni, és ez eredményezte a kiállítást is, ami döntő szerepet játszott a mérkőzés végkimenetelében. Szerintem teljes mértékben jogos volt, mivel a Beke szó szerint lerántott engem a félpályánál, és lehetséges, hogy gólt szerezhettem volna abból a szituációból, de ez már múlt idő.”

A gólodra hogyan emlékszel vissza?

,,Amikor a Myke felé ment a labda, akkor igazából tudtam, hogy megtartja a labdát, mivel ebben ő nagyon erős, jól forog le, valamint jól passzol. Én nagyon szeretem ezeket a beindulásokat, ahol hosszú labdákat kapok, és arra rástartolok, mivel én ilyen gyors és jól cselező játékos vagyok, de engem ez jellemzett már a karrierem elején is. Egy ilyen szituációból volt már helyzetem a 17. percben, de azt elpuskáztam. Most ezúttal üres területre kellett indulnom, és a Myke remekül vett észre engem, és hálistennek sikerült gólt szereznem.”

fotó: http://nyiregyhazaspartacusfc.hu


Pokolból a mennybe jutott a Nyíregyháza

-Jó most ránéznetek az NB2-es tabellára, hiszen 40 megszerzett ponttal féltávnál vezetitek a bajnokságot. Hogyan értékelnéd az első 17. fordulót?

,,Jellemző ránk, hogy minőségi játékosokból áll a keret, de a kispadon is olyan futballisták ülnek, akik gólokat tudnak szerezni vagy akár mérkőzéseket tudnak eldönteni. Ez jól sikerült számunkra az elmúlt 17 fordulóban. Sokkal jobb ilyen erődemonstráló győzelmeket szerezni, mint szoros meccseket nyerni. Ilyen sikerekkel elértük azt, hogy mostantól mindenki nagyon komolyan számol velünk.”

fotó: http://nyiregyhazaspartacusfc.hu

-A szezon előtt az élmezőnybe kerülés volt a Nyíregyháza célja és nem kifejezetten a feljutás. 17 mérkőzés után kimondhatjuk, hogy a Szpari a feljutásért harcol?

,,Elég csak ránézni a tabellára, hiszen az ott elfoglalt helyezésünk jól mutatja azt, hogy mi vagyunk a feljutás egyik komoly esélyesei. Amikor elkezdtük a felkészülést, akkor még valamilyen szinten halovány volt ez az egész, de érkeztek jó játékosok, akik komoly tapasztalattal rendelkeznek, valamint egy jó szakmai stábbal tudunk együtt dolgozni. Kifelé erről nem akartunk beszélni, de legbelül mindenkiben ott volt az ambíció és a magabiztosság, hogy képesek lehetünk harcolni a feljutásért. Meccsről meccsre készültünk alázatosan, és úgy néz ki, hogy az őszi szezon végére ez jól is sikeredett. Ilyen helyzetben természetesen fel szeretnénk jutni az NB1-be. Több olyan futballista van nálunk, akik már futballoztak az élvonalban és minőségileg megütik azt a szintet.”

-A tabellán közel van hozzátok az ETO, a Vasas, a Kozármisleny és a Szeged is. Szerinted a Nyíregyházával együtt ezek a csapatok számítanak a feljutás legnagyobb esélyeseinek?

,,Most eléggé közhelyes, amit mondani fogok, de mi nem foglalkozunk az ellenfeleinkkel, és minden mérkőzésre úgy készülünk, hogy szeretnék győzelmet aratni. Azt tudjuk nagyon jól, hogy a szezon előtt Győrben és Angyalföldön is kimondták azt, hogy szeretnének feljutni az NB1-be. A Kozármisleny az eddigi szezon meglepetéscsapata, mivel tavaly ők is osztályozón maradtak bent az NB2-ben a Nyíregyházához hasonlóan. A Szeged is egy nagyon jó csapat, és az elmúlt években olyan háttér és játékoskeret áll a rendelkezésükre, hogy minden adott a feljutásra. Hosszú még a bajnokság, de majd elválik, hogy melyik két csapat kerül fel az élvonalba. Reméljük, hogy mi leszünk az egyik!”

-Beszéljünk kicsit magáról a csapatról, mivel nyáron nem jól nézett ki ez a projekt. Éppen csak sikerült bennmaradnotok, és szinte majdnem új csapatot kellett építeni. Te is pályára léptél a tavalyi szezon végén a Szpari ellen, még a Szeged színeiben, amikor is 3-1-re sikerült győznetek Kisvárdán, és ott gólpasszt adtál. Akkor mi volt a véleményed a csapatról?

,,Amikor a szegedi csapattársaimmal utaztunk Kisvárdára, (a 2022/2023-as szezon utolsó bajnokiját a Várkerti Stadionban játszotta a Nyíregyháza) akkor szinte egész úton arról beszélgettünk, hogy ennek a klubnak nem itt van a helye, mivel a Nyíregyháza egy tradicionális klubnak számít Magyarországon, és a városnak kell egy NB1-es futball csapat. Jól emlékszem arra a meccsre, hiszen gólpasszt adtam és sikerült győzelmet aratni. Megmondom őszintén, hogy nem lettem volna a tavalyi szezonban a klub helyében, de akkor átéreztem én is azt a helyzetet, amin keresztül mentek. Jelenleg itt vagyok Nyíregyházán és ezért a klubért futballozom. A klub tiszta lappal vágott neki az új szezonnak, és tudta mindenki, hogy ez többször nem fordulhat elő. Hálistennek egyelőre minden jól alakult.”

-Egészen a 12. fordulóig veretlen volt a csapat, de akkor a Vasas 3-0-ra legyőzött a titeket az Illovszky Rudolf Stadionban, majd utána hazai pályán hátrányból sikerült fordítani az Ajka ellen. Az őszi szezon fordulópontja valóban ez a két mérkőzés volt?

,,Szerettük volna megtartani a veretlenségi sorozatunkat egészen a szezon végéig, de sajnos ez a tervünk a 12. fordulóban kudarcba fulladt Angyalföldön. Azon a mérkőzésen eléggé csődöt mondtunk több szempontból is, mivel voltak helyzeteink, de többször nem hoztunk jó döntéseket a kulcspillanatokban. A Vasas nagyon jól kihasználta az emberelőnyt, valamint a helyzeteit, és utólag is azt mondom, hogy a 3-0-s végeredmény nem tükrözte a két csapat közötti különbséget. Tudtuk nagyon jól, hogy nem dőlt össze a világ egy vereség után, és szinte azonnal javítani szerettünk volna az Ajka ellen, ami végül sikerült, hiszen hátrányból fordítottunk, és az adott nekünk egy újabb löketet arra, hogy megint egy jó sorozatot tudjunk produkálni.”

fotó: http://sportal.hu

-Pozitív és negatív értelemben melyik mérkőzéseket tudnád kiemelni?

,,Negatívumként egyértelműen a Vasas elleni 3-0-s vereséget és a Honvéd elleni 0-0-s döntetlenünket, mivel mindkét mérkőzésen jól futballoztunk, de mindkét mérkőzésen kimaradtak a helyzeteink. Pozitívumként az Ajka elleni 2-1-es hazai győzelmünket, ahol megmutattuk, hogy van tartása a csapatnak, valamint az ETO elleni hazai sikert tudnám kiemelni, mivel egy jó ellenfél ellen játszottunk egy fantasztikus mérkőzést. A pozitív mérkőzések közé sorolnám a nagy gólarányú sikereinket is, gondolok a PMFC, a Csákvár és a Kozármisleny elleni mérkőzéseinkre.”

Még van hátra egy forduló, amely a tavaszi szezonból lett előre hozva. A BFC Siófok vendégei lesztek, akiket legyőztetek az első fordulóban, többek között a te góloddal. Jelenleg kieső helyen vannak, viszont hazai pályán képesek meglepetéseket okozni. Hogyan készültök arra a meccsre?

,,A Siófok egyébként egy jó csapat, és ahogyan te is említetted, otthon veszélyes. Elég a Honvéd vagy Győr elleni mérkőzésére gondolni. Azt gondolom, amit már többször is elmondtam, hogy nekünk csak magunkkal kell foglalkoznunk. Kérdéses, hogy milyen lesz a pálya talaja, és hogy mennyire tudjuk a saját futballunkat játszani majd ellenük. Nem nézelődni megyünk a Balaton-partjára, hanem hogy megszerezzük a három pontot. Remélem, hogy sikerül majd góllal vagy gólpasszal segítenem a csapatot.”

-A MOL Magyar Kupában két harmadosztályú csapatot sikerült búcsúztatnotok. Előbb a Tiszaújvárost 11-esekkel, majd a Dunaföldvárt a te góloddal. A következő körben szintén egy NB3-as csapat vár rátok, méghozzá a Dél-Nyugati csoport 2. helyezettje, a Szentlőrinc SE, amely tavaly még másodosztályú voltak, és most szeretne feljutni. Hogyan várod azt a meccset?

,,Szerencsére eddig nagyon jó alakult a sorsolásunk, mivel folyamatosan alacsonyabb osztályú csapatokat sodort elénk az élet. Mindkét összecsapás nehéz volt, mivel mi is tudjuk azt, hogy egy kupamérkőzés teljesen más, mint egy átlag bajnoki mérkőzés. Tiszaújvárosban nehéz talajon játszottunk egy jó csapat ellen, de végül büntetőkkel teljesítettük a minimális célt, majd Dunaföldváron sem a legjobb pálya fogadott minket, valamint az ellenfél komoly minőségével is meg kellett küzdenünk. Szerencsére nem estünk pánikba, és végül az én gólommal jutottunk tovább. A következő körben egy olyan csapat lesz az ellenfelünk, amely tavaly kiesett az NB2-ből az osztályozón, és most szeretne visszajutni.  Kiejtette már a BVSC-t, ami nagy dolognak számít, és tiszteletre méltó ez az eredmény. Több szempontból is nehéz összecsapásra számítok, de természetesen szeretnénk bejutni a Magyar Kupa negyeddöntőjébe. Hosszú a kispad, nagy keretünk van, szóval nem jelentene problémát számunkra a heti két mérkőzés. Nem álmodunk a kupagyőzelemről, bár természetesen nem lehetetlen, hiszen ott van a tavalyi szezonból a Budafok, amely NB2-es csapatként nagyon szépen menetelt, és egészen a döntő utolsó pillanatáig harcban volt a trófeáért. Meglátjuk majd, hogy mi mire leszünk képesek!”

fotó: http://szentlorincse.hu


Felcsillant egy régi fény

Hogyan jött a Szpari megkeresése?

,,Korábban már dolgoztam együtt Tímár Krisztián vezetőedzővel, és első körben ő keresett meg engem, hogy örülne annak, ha a csapatában futballoznék. Ezután felvettem a kapcsolatot a sportigazgató úrral, és elég hamar sikerült megállapodnunk. Jól érzem magam a csapatban és a városban, és én azt érzem, hogy minden szempontból jó helyre kerültem. Hamar beilleszkedtem a közösségbe, mivel hozzám hasonlóan a keretben mindenki sikerre éhes és nagyon motivált.”

-A szezon előtti sajtótájékoztatón azt mondtad, hogy szeretnéd gólokkal és gólpasszokkal segíteni a csapatot. Hogyan értékelnéd az őszi teljesítményedet?

,,29 éves vagyok és nagyon szeretek futballozni. Nyáron azt éreztem, hogy ez a hely a legjobb arra, hogy kihozzam magamból a maximumot. Éreztem nagyon, hogy a klub szeretne engem, és a felvázolt koncepciók is szimpatikusak voltak nekem, gondolok itt az új stadionra, a hozzáállásra, amit a vezetőség és a szakmai stáb képvisel. A célok, amikkel ide érkeztem, kezdenek megvalósulni, de én úgy érzem, hogy közel sem ez a teteje ennek, viszont az eredmények is jól mutatják azt, hogy kezdünk egyre jobban összerázódni.”

8 gól és 4 gólpassz eddig a mérleged az idei szezonban. Lassan kijelenthetjük, hogy visszatért a régi Géresi Krisztián?

,,Nagyon örülök minden egyes gólomnak és gólpasszomnak, hiszen egy támadót ez alapján ítélnek meg. Én azt gondolom, hogy nem rossz ez 8 gól és 4 gólpassz, de én jól ismerem magamat, és sokkal többre és jobbra vagyok képes. Ilyen szempontból maximalista vagyok, tehát szeretnék minél több gólt és gólpasszt szerezni, de a legfontosabb a csapat, és csak utána jönnek a személyes célok. Úgy érzem, hogy jó úton járok, és akár a Siófok elleni bajnokin tovább szeretném javítani ezt az egész jó statisztikát, viszont a győzelem a legfontosabb számunkra.”

fotó: http://nyiregyhazaspartacusfc.hu

Tervben van a gólkirályi cím megszerzése?

,,Lehet hogy tudat alatt eljátszottam már ezzel a gondolattal, hiszen hét gólom van a bajnokságban, és nem vagyok messze az éllovastól, de jelenleg nem foglalkozok vele. Megpróbálok mindent megtenni, és minél több gólt szerezni, és majd meglátjuk a végeredményt. Természetesen hatalmas dolog lenne számomra egy ilyen elismerés, de azért még sokat kell dolgoznom.”

Góljaid közül melyikre tekintesz vissza szívesen?

,,Mindegyik gólom fontos és különleges számomra, de ha választani kéne, akkor a Dunaföldvár elleni Magyar Kupa gólom volt a legfontosabb, mivel egy nehéz mérkőzésen sikerült vezetést szerezni nekem köszönhetően, valamint a Csákvár elleni mesterhármasomat tudom mondani, mivel felnőtt pályafutásom alatt sosem fordult elő az, hogy egy mérkőzésen három gólt tudjak szerezni, szóval ilyen szempontból az a mesterhármas örök emlék marad, valamint kiemelném még a Pécs elleni gólomat, ami szerintem az egyik legszebb volt.”

-Melletted több kiváló góllövője van a Szparinak, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sikeresek legyetek az ősz folyamán. Ti támadók motiváljátok ilyen szempontból egymást?

,,Van egy alap motivációnk minden mérkőzés előtt, de emellett a társak és szakmai stábi is motivál. Kiváló támadóink vannak, akik jól érkeznek a kapu elé, és bátran megoldják akár a legnehezebb szituációkat. Nincsen közöttünk semmilyen verseny, mivel mindenki a csapat érdekeit nézi, de mindenki csinálja becsületesen és alázatosan a dolgát. Jó ránézni szerintem a góllövőlistára, hogy többen is ott vagyunk a másodosztály élmezőnyében.”

fotó: http://nyiregyhazaspartacusfc.hu


A vezetőedző személye

Említetted, hogy Tímár Krisztiánnal korábban dolgoztál már együtt. Milyen embernek ismerted meg?

,,Igen, ha jól emlékszem, akkor a Videoton II. csapatánál dolgoztunk együtt, és már akkor látszódott rajta az, hogy egy nagyon komoly ambíciókkal személyiség, aki képes igazi csapatot teremteni. Képben voltam azért az ő pályafutásával is, és tudom róla, hogy nagy karriert futott be, tehát az alapvető tisztelet az megvan felé. Én szerettem vele dolgozni Székesfehérváron, és annak nagyon örülök, hogy újra közös sikerekért dolgozhatunk. Kiváló edzőnek tartom őt!”

fotó: http://nyiregyhazaspartacusfc.hu

Nagyban hozzájárult az ő személye ahhoz, hogy ide igazolj?

,,Részben igen, mivel tudtam azt előzetesen, amikor megkeresett, hogy mit képvisel edzőként, és akkor azt gondoltam, hogy szívesen dolgoznék vele újra. Hálistennek az ő általa és a klub által felvázolt tervek nagyon tetszettek a számomra, így nem volt kérdéses a nyáron, hogy hová fogok igazolni, annak ellenére, hogy voltak más ajánlataim.”

Milyen pluszt adott a csapatnak Tímár Krisztián?

,,Mentálisan, fizikálisan és taktikailag kiválóan felkészített minket a felkészülés során, és jelenleg ez komoly eredménnyel is párosult, mivel vezetjük a bajnokság tabelláját. Ő rá nagyon jellemző mai napig ez az állandó győzni akarás, ez a harapós, támadó futball, valamint minden apró részletre odafigyel. Próbál minket fejleszteni egyénileg és csapat szinten is, ami szerintem óriási pozitívum. A játékosok nagyon jól tudtak alkalmazkodni az ő filozófiájához, hiszen mindannyian sikerre éhesek vagyunk és extrán motiváltak. Nagyszerű munkát végzünk eddig, és abban bízunk, hogy ennek meglesz az eredménye majd a szezon végén.”

-Ez a fajta kezdeményező és támadófutball, amit ti játszotok, az más csapat szurkolóinak is szimpatikus. Te ennek mennyire örülsz?

,,Egy ilyen hírnek csak örülni tud az ember, mivel ez egy jó visszaigazolása annak, hogy mi milyen minőségű és mennyiségű munkát fektettünk ebbe bele. Szerintem a modern futballban ez a fajta stílus a legjobban kifizetődő, ez a domináns, támadófutball. Könnyebb játszani nekünk olyan csapatok ellen, akik fentebb védekeznek és több üres terület nyílik mögöttük, de egy felállt védelmű együttes ellen nehéz, mivel betömörülnek a kapujuk elé, és egyszerűen próbálják megfojtani az akcióinkat. Idén is előfordult ez, de valahogyan mindig sikerült egy gólt betuszkolnunk. Megint közhelyes dolgot fogok mondani, de a mai futballban bárki megtanulhat védekezni. A vezetőedző próbál arra figyelni, hogy a támadójátékunk minél hatékonyabb legyen, de mellette a védekezésünk is stabil maradjon.”


A nyíregyházi szurkolók, új stadion

-Talán a szurkolóknak a legrosszabb most, mivel sokat kell utazniuk Balmazújvárosba azért, hogy lássanak titeket, de többen megteszik ezt a távolságot. Mennyire érzitek a nyíregyházi drukkerek szeretetét?

,,A csapatból mindenki tisztában van vele, hogy Nyíregyházán a labdarúgás az egyik legnépszerűbb sportág, és nagyon sokan szurkolnak a klubnak. Nyilván tisztában vagyunk azzal is, hogy messzire kell utazniuk, mivel még nincsen kész a stadionunk, de óriási köszönet jár nekik, hiszen minden mérkőzésen ott vannak Balmazújvárosban és szurkolnak nekünk, és ha kell, akkor még idegenbe is utaznak miattunk több száz kilométert. Ameddig jobb idő volt, addig többen jártak ki, de legutóbb is azt hiszem több mint 200-an kijöttek a Kozármisleny ellen. Bízunk benne, hogy minél hamarabb elkészül a stadionunk, és tényleges hazai környezetben tudunk futballozni ilyen nagyszerű szurkolók előtt.”

fotó: http://nyiregyhazaspartacusfc.hu

-Beszéljünk akkor az új Városi Stadionról, amely a tervek szerint tavaszra készen lesz. Úgy néz ki, hogy hamarosan hazatérhettek?

,,Ha minden jól alakul, akkor már tavasszal az új stadionban tudunk játszani, de még ne szaladjunk ennyire előre, mivel a munkálatok még zajlanak. Mind a klubnak és szurkolóknak egy örömteli pillanat lenne az, hogyha a megújult Városi Stadionban tudnánk futballozni, de addig is Balmazújvárosban maradunk, ahol szintén adottak azok a feltételek, ami miatt tudunk nyugodtabban játszani. Nyilván valamilyen szinten érzi a csapat ezt a közelséget, de ezzel sem szeretnénk foglalkozni. Majd, ha készen lesz és átadják, akkor birtokba vesszük a szurkolóinkkal együtt, de ezt a kis időszakot addig kibírjuk, és próbálunk jól teljesíteni.”

-Mit üzennél a nyíregyházi szurkolóknak?

,,Jöjjenek ki minél többen a mérkőzéseinkre és buzdítsanak minket, mivel számunkra óriási löketet tud adni a drukkerek támogatása. Számítunk minden egyes Szpari drukkere a tavaszi szezonban is, és egy valamit megígérhetek nekik, hogy a csapat sosem fogja feladni.”


Magyar válogatott

-Szenzációs éven van túl a magyar válogatott, hiszen veretlenül és csoportelsőként sikerült kijutni az Európa-Bajnokságra. Hogyan értékeled a Bulgária és a Montenegró elleni utolsó két mérkőzést?

,,Először is, gratulálok a válogatottnak, mivel szerintem óriási dolog már az is, hogy egyenes ágon kijutottunk az EB-re! Marco Rossi személye óriási szerepet tölt be ebben az egész rendszerben, és ténylegesen olyan játékosok kerülnek be a keretbe, akik nagyon komoly szinten futballoznak. Nagyon sok a fiatal is, aminek én nagyon örülök, mivel ők jelenthetik a magyar labdarúgás jövőjét. Ezért is fontos az, hogy a fiatalok bizalmat kapjanak itthon és külföldön is. A válogatott jobb csapatok ellen jól tud futballozni, de ez a két mérkőzés is megmutatta, hogy nem számít, hogy kivel játszunk, mivel képesek vagyunk eredményesek lenni. Ezúttal is megvolt a kezdeményező készség, de ez nem volt egyszerű, mivel mindenki elvárta a sikert mindkét meccsen. Bulgáriában is jobban játszottunk, és végül szerencsével kijutottunk, majd Montenegró ellen több kiváló egyéni teljesítmény a felszínre tört, ami miatt győzni tudtunk, és meglett a csoportelsőség.”

-Azóta már kisorsolták az EB-csoportkörét is, ahol az A-csoportba került a magyar válogatott Németország, Skócia és Svájc mellé. Szerinted meglehet majd a továbbjutás?

,,A legutóbbi EB-hez képest ez egy könnyebbnek tűnő csoport, de ha megnézzük az ellenfeleket, akkor látható az, hogy ez mégsem olyan egyszerű. Egy Európa-Bajnokságon már nem játszik az a szó, hogy könnyű mérkőzés. Németország házigazda lesz, és nyilván mindenki látja az elmúlt időszakban mutatott eredményeit, de biztos vagyok benne, hogy erre a tornára összeszedik magukat. Skócia egy hozzánk hasonlóan fejlődő csapat, amely az igazi brit futballt játssza. Az lehet talán a legkeményebb összecsapás. Ott van még Svájc is, amely szintén nincs élete formájában, de a németekhez hasonlóan a nagy tornákra összeszedi magát. Biztos vagyok benne, hogy lesz keresni valónk ebben a csoportban, és én nagyon bízom a továbbjutásban. A Marco Rossi és az ő szakmai stábja már biztosan gőzerővel dolgozik a felkészülésen. Optimistán várom az EB-t!”

-2021 márciusában te is meghívót kaptál a magyar válogatottba. Mi volt az első reakciód?

,,Életem egyik legszebb napja volt az, amikor megtudtam, hogy behívtak a válogatottba. Nagyon váratlanul ért az egész, mivel előtte épültem fel egy hosszú sérülésből, és éppen a Puskás Akadémiában futballoztam kölcsönben, de szinte semmi realitása nem volt annak, hogy Marco Rossi meghívjon a keretbe. A Puskásban nagyon jó csapattársaim voltak, akikkel nagyon sokat hülyéskedtünk akkoriban. Egyszer csak a társak mondták nekem, hogy meghívtak a magyar válogatottba, de én elsőre azt hittem, hogy csak ugratnak, de aztán az edzők is megerősítették ezt a hírt. Nem tudom szavakba önteni azt az érzést, mivel nagyon boldog lettem. Ez is mutatja, hogy aki a hazai bajnokságban jól teljesít, és a Marco Rossi lát benne ambíciót, az megkapja a lehetőséget. Több olyan futballista van manapság is, akik az NB1-ből bekerülnek a keretbe, és kezdőként is magas szinten tudnak futballozni.”

2021. március 28-án bemutatkozhattál a nemzeti együttesben, amikor is San Marino ellen a 85. percben te váltottad Szalai Ádámot. Mivel küldött pályára akkor a szövetségi kapitány?

,,Számomra már az meglepő volt, hogy a Marco Rossi engem cserélt be akkor, mivel nem számítottam rá. Hogy pontosan milyen utasításokkal küldött pályára, arra már nem emlékszem, de természetesen gólt szerettem volna szerezni, mint minden támadó. Volt is rá egy lehetőségem, de sajnálatos módon nem éltem vele, de szerencsére a Niko (Nikolic Nemanja) megrúgta a harmadik gólunkat 11-esből, és ezzel magabiztos sikert arattunk idegenben. Nyilván nagy szó lett volna az, ha gólt szerzek, de számomra már az is nagy dolog volt, hogy pályára léphettem. Ezzel mondhatni teljesült a legnagyobb álmom, mivel aki elkezd kiskorában futballozni, annak az a célja, hogy egyszer eljusson a válogatottig. Én nagyon sokat dolgoztam ezért, mivel a karrierem nagyon hullámzó volt. Megtapasztaltam milyen fent és milyen lent. A pályafutásom során erre a pillanatra vagyok a legbüszkébb.”

fotó: http://mti.hu

Milyen embernek ismerted meg a Marco Rossit?

,,Egy nagyon okos, intelligens és értelmes emberek ismertem meg, akinek mindene a labdarúgás. Ő egy másik futballkultúrából érkezett, de visszahozta valamilyen szinten azt a régi magyar futballtradíciót, amikor is egy játékos köré épül a játékunk, és próbáljuk egy szél vagy terület túltöltésével megbontani az ellenfelet. Nagyon figyel minden apró részletre, és rendkívül felkészült minden helyzetre. Talán az elmúlt évek legjobb választása ő volt, és ezt a mutatott játék és az eredmények is igazolják.”

fotó: http://mlsz.hu


Géresi Krisztiánnak köszönjük szépen, hogy rendelkezésünkre állt, és további sok sikert kívánunk neki pályafutásában!