Fekete Tivadar: ,,Olyan csapatot kell összeraknunk, amely az élvonalban is megállja a helyét”

Mint arról korábban beszámoltunk, hogy a Nyíregyháza Spartacus FC együttese a Gyirmót FC Győr 3-1-es legyőzésével megnyerte a Merkantil Bank Liga NB2 2023/2024-es szezonját, amely az élvonalba való feljutással párosult.

A nyírségi klub ezzel 9 évet követően tér majd vissza a magyar labdarúgás legmagasabb osztályába, de előtte még három bajnoki le kell játszania a csapatnak a másodosztályban.

A feljutás és a bajnoki cím már megvan, de a munka szinte azonnal elkezdődött Nyíregyházán. A klub vezetősége és a szakmai stáb már elkezdte nézni a hazai és a nemzetközi játékospiacot, hogy a csapat minél jobban megerősödjön az NB1-es rajtra.

Ennek aprópóján Fekete Tivadar, a Nyíregyháza Spartacus FC sportigazgató nyilatkozott a klub honlapnak. A szakember elsőként a bajnoki címről beszélt.

,,A szezon elején nem volt kimondott cél a feljutás. Szerettünk volna egy olyan csapatot, mely az élmezőnyben végez, ennek érdekében Dankó Gergő ügyvezetővel közösen komoly változtatásokat hajtottunk végre. A célunk az volt az első évben, hogy egy olyan Szparit hozzunk létre, mely mindenki ellen győzelmi eséllyel lép pályára. Abba a táborba akartunk tartozni, akik a feljutásért harcolhatnak. Így vágtunk neki a szezonnak. Az őszi jó eredmények után viszont olyan pozíciót foglaltunk el, hogy reális esélyünk volt a feljutásra, és szerettünk volna élni ezzel a lehetőséggel már most. Amikor tárgyaltam a játékosokkal, akkor fontos volt a kiválasztásnál, hogy a szakmai elvárásoknak megfeleljenek, és eredményes jövőképet tudjanak nekünk biztosítani, valamint nem utolsó sorban emberileg is megfelelőek legyen. Amikor az utolsó igazolások is megvalósultak nyáron, akkor már éreztem, hogy ebből lehet egy jó dolog. Bíztam a játékosokban és a szakmai stábban. A Szpari életében egy éveken át tartó eredménytelen időszakot sikerült lezárnunk ezzel a mostani bajnoki címmel, mely meggyőző játékkal is párosult."

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

Fekete Tivadar elmondta, hogy szeretnének örömet okozni a nyíregyházi drukkereknek az NB1-ben is.

,,A bajnokság végén a játékosok és a stábtagok szabadságra mennek, nekünk viszont nagyon sok feladatunk lesz, hogy felkészítsük a klubot az NB1-re. Meg kell felelni az előírásoknak, és olyan csapatot kell összeraknunk, mely az élvonalban is megállja a helyét. Na meg rövidesen birtokba vesszük az új stadiont, mely szintén sok munkával jár, és szeretnénk a szurkolókat minden tekintetben kiszolgálni. Az emberek nagyon várták ezt a sikert, a városban sok helyen megállítanak, gratulálnak. Az utolsó mérkőzés lefújása után pedig az ünneplésnél rengeteg szeretet kaptunk. Szeretnénk nekik örömet okozni a következő idényben is."

A nyírségi klub sportigazgatója ezután beszélt a keret megerősítéséről is, amelyben nem terveznek nagy változásokat.

,,Amikor egy csapat osztályt vált, több vélemény van. Van aki szerint a keretet alaposan át kell alakítani, mert az élvonal más szintet képvisel. Vannak akik azt vallják, hogy ha ezek a játékosok harcolták ki a bajnoki címet, akkor velük kell elindulni az NB1-ben, mert megérdemlik. Van aki csak magyar játékosokat szeretne a csapatban látni, mások a külföldiekben bíznak. Én azt gondolom, hogy erősítésre szükség van. Örülnék, ha csak magyar labdarúgóink lennének, de bizonyos pozíciókba megfelelő magyar játékost találni szinte lehetetlen, vagy ha van, akkor élő szerződéssel rendelkezik, és horror összegbe kerül. Nekünk van egy sikeres csapatunk jó játékosokkal, akiknek érvényes kontraktusuk van. Néhány labdarúgónak lejár a szerződése, velük a napokban elkezdünk egyeztetni, és megnézzük a hazai és a külföldi piacot, és ahol erősítésre van szükség, ott megtesszük. Nagy változtatást viszont nem tervezünk. A menedzserek sok játékost ajánlanak a figyelmünkbe, de mi saját magunk választjuk ki a labdarúgókat, és megfontoltan döntünk. A tulajdonos által rendelkezésünkre bocsátott anyagiakat felelősségteljesen használjuk fel, mert meg kell becsülnünk, hogy Révész Bálint személyében egy olyan ember áll a klub mögött, aki nem csak a pénzét, hanem a szívét is beleteszi a Szpariba."

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

Fekete Tivadar zárásként arról beszélt, hogy a klub szeretne egy NB3-as tartalékcsapatot is indítani a következő szezonban, mivel vannak tehetséges játékosok Nyíregyházán, akiket szeretnének felnőtt szinten egy komoly bajnokságban versenyeztetni.

,,NB1-es együttesként NB3-as gárdát indíthatunk. A szándékunk megvan erre, sportszakmailag szeretném, hogy ez megvalósuljon. De nem egyszerű mindez, mert egy másik felnőtt NB-s gárdánk lenne, infrastrukturális szempontból is kihívást jelentene, ugyanakkor a fiatal játékosok fejlődése szempontjából sokat számítana. Azokat a fiatalokat, akikben látjuk a potenciált, szeretnénk minél hamarabb felnőtt bajnokságban megmérettetni, ami segíthet abban is, hogy Nyíregyházán tartsuk őket, és ne menjenek el kiemelt akadémiákhoz. Most is vannak olyan játékosaink az utánpótlásban, akik ígéretesek. Mindent elkövetünk, hogy nyártól legyen NB3-as csapatunk is, ami a klub életében újabb mérföldkövet jelentene."