Eldőlhet az utolsó EKL-induló sorsa, búcsúzik a Várkerti Stadion az NBI-től, főpróbáznak a kupadöntősök: Az NBI 32. fordulójának beharangozója

Az NBI utolsó előtti fordulóját rendezik a hétvégén. Többek közt Újpesten, Zalaegerszegen, Diósgyőrben, a Hungária Körúton, Kisvárdán és Debrecenben is a szezon utolsó hazai bajnokija következik.

  • Képes lesz a KTE védelmét feltörni a múlthéten gálázó Újpest?
  • Hornyákék biztosíthatják helyüket Európában
  • A ZTE játékostól köszön el, a Paks a kupadöntőre készül
  • Megőrzi veretlen tavaszát a Ferencváros?
  • A két kieső egymás ellen
  • Marad-e tét a Debrecennek a Fehérvár elleni meccsre?

Újpest-Kecskemét (május 10., péntek, 20:15)

kép: csakfoci.hu

A DVTK ellen nyújtotta talán legjobb szezonbeli teljesítményét az Újpest, amely 7-0-s sikerével bennmaradt az NBI-ben. Ezt megelőzően talán a Kecskemét elleni októberi meccsre mondhatták az újpestiek, hogy a szezon meccse volt a Megyeri úton, hiszen 5-3-ra nyertek Csobothék.

A Kecskemét visszavágott tavasszal és a volt újpesti Lukács góljával 1-0-ra nyerni tudott. Tavaly is találkoztak az utolsó előtti játéknapon Újpesten, ekkor magabiztos 3-0-s hazai győzelem született.

Túl nagy tét már nincsen egyik csapat számára sem. A Kecskemétnek nem megy a góllövés az utóbbi időszakban, a legutóbbi két meccsük 0-0 lett, míg az Újpestnél javarészt azok kaphatnak játéklehetőséget, akikkel a következő szezonban is számolhat a klub.

Tipp: 1-1

MTK-Puskás Akadémia (május 11., szombat, 15:30)

kép: MTK Budapest

A Hungária Körúton matematikailag is bebiztosíthatja európai kupahelyét Hornyák Zsolt együttese, amennyiben nyerni tud az MTK vendégeként. Ezzel az is eldőlne, hogy az utolsó fordulóra szinte semmilyen tét nem maradna, legfeljebb a dobogósok kiléte.

Az MTK a feljutás után magabiztosan maradt bent, többször hullámzó teljesítménnyel. Most a 6. helyen állnak a tabellán, ha nyerni tudnak szombaton még halvány esélyük lehet a negyedik helyre.

A felcsútiak a kecskeméti győzelmük után megindultak felfelé, többször kiütésekkel: a Paksnak ötöt, a Kisvárdának legutóbb négyet lőttek. Ez azért is érdekes, mivel az MTK ellen idén 11 gólt lőttek a két bajnoki alatt: októberben 5-0-ra nyertek a fővárosban, februárban 6-1-re diadalmaskodtak Felcsúton.

Tipp: 1-3

Zalaegerszeg-Paks (május 11., szombat, 17:30)

kép: Paksi FC

A Paks bebiztosíthatja a dobogót, amennyiben nyer Zalaegerszegen. A ZTE számára a bennmaradás már két hete meglett, de legjobb esetben akár 5. helyen is végezhet a csapat. A ZTE horvát védőjét, Zoran Lesjakot is ezen a mérkőzésen búcsúztatja, aki 2018 óta volt a Zalaegerszeg játékosa. A Paksnak ez a meccs lesz majd a főpróba a Magyar Kupa döntője előtt.

Eddig két hétgólos meccset játszottak ebben a szezonban: ősszel 5-2-re nyert a Paks, februárban 4-3-ra a Zalaegerszeg.

Tipp: 3-3

Diósgyőr-Ferencváros (május 11., szombat, 19:30)

kép: Fradi.hu

Az újpesti pofonból próbálna felállni otthon a Diósgyőr a Ferencváros ellen. A DVTK számára túl nagy tét nincs, azonban ezek után a becsületéért kell küzdenie a Diósgyőrnek, amely ha valóban kísérletezett Újpesten, akkor Radenkovic megbizonyosodhatott a játékosok alkalmasságáról. Utoljára pont a Ferencváros ellen volt 2019-ben ilyen arányú veresége a Diósgyőrnek. A DVTK szurkolók bojkottot hirdettek a hátralévő két meccsre.

A Ferencváros továbbra is veretlen tavasszal a hazai porondon, sem a bajnokságban, sem a Magyar Kupában nem kapott ki 2024-ben és ettől már csak 2 bajnoki és 1 kupadöntő választja el. Akárcsak a Paksnak, úgy a Ferencvárosnak is ez lesz a főpróba a finálé előtt.

A Ferencváros kétszer már megjárta Miskolcot a szezonban: ősszel Botka és Pesic góljaival 2-1-re, februárban a kupában 2-0-ra nyert a DVTK Arénában. A Groupama Arénában áprilisban találkoztak, akkor 2-1-re nyert a címvédő.

Tipp: 1-3

Kisvárda-Mezőkövesd (május 12., vasárnap, 14:15)

kép: Mezőkövesd

Utolsó mérkőzéseire készül a Kisvárda és a Mezőkövesd az NBI-ben. Ezt a párosítást jövőre már a másodosztályban látjuk. Noha matematikailag eldőlt, hogy mindkét csapat az NBII-ben szerepel jövőre, most még az NBI-ben csapnak össze egymással.

A Várkerti Stadionban egy ideig az utolsó NBI-es találkozót fogják rendezni. A Mezőkövesd története során háromszor tudott itt nyerni, de legutóbbi két meccsét elbukta Kisvárdán.

A Várkerti Stadiont 2018-ban a Ferencváros elleni bajnokin avatták, a Kisvárda történetének első NBI-es mérkőzésén. Mindössze egy hazai meccset vívott a Várda albérletben azóta, 2021-ben Újpesten fogadta a ZTE-t. Összesen 95 NBI-es meccset játszottak a kisvárdai stadionban, ebből 39 meccset nyert a Kisvárda és 130 gólt lőtt a 95 hazai NBI-es meccs alatt.

A Kisvárda a héten két légiósától már meg is vált, Wellington Nem és Andrija Filipovic távoztak, utóbbi döntötte el a két csapat mezőkövesdi bajnokiját, amit szintén a Kisvárda nyert.

Milan Milanovic a Kisvárda ellen vereséggel debütált februárban a Mezőkövesd kispadján, azóta is csak 4 pontot szerzett csapatával, amely már biztosan utolsó helyen fog végezni a szezon végén. A Mezőkövesd az elmúlt 3 meccsét 2-1-re vesztette el és mindhárom alkalommal Szalai József volt eredményes.

Az NBI-ben ez lesz a 18. összecsapásuk egymás ellen. A Kisvárda 8-szor, a Mezőkövesd 4-szer nyert, míg ötször döntetlent játszottak.

Tipp: 2-1

Debrecen-Fehérvár (május 12., vasárnap, 19:30)

kép: DVSC

A forduló egyik legjobban várt meccse zárja a játéknapot. A DVSC már tudni fogja a meccs előtt, hogy van-e esélye a 4. helyre odaérni, míg a Fehérvár a második helyért küzdhet.

A DVSC az elmúlt három meccséből kettőt úgy vesztett el, hogy öt gólt kapott. A Fehérvár legutóbb kiütötte az MTK-t, ezzel készülhet Európára és győzelmével biztosíthatja a dobogót.

A két csapat debreceni meccsét a Loki magabiztosan, 3-1-re nyerte, míg a Fehérvár Christensen büntetőjével 1-0-ra nyert Székesfehérváron.

A meccset nagyban befolyásolhatja a szombati MTK-PAFC meccs végkimenetele is. Ha ott nem születik vendégsiker, a DVSC harcban marad Európáért.

Tipp: 1-0