7 góllal is lehet 6.-nak lenni: Az NBII őszi szezonja 2. rész

Sok izgalmat, meglepetést és nosztalgia-rangadót hozott a Merkantil Bank Liga őszi szezonja, amely egy csonkafordulóval fejeződött be. A 9 meccsből, mindössze 4-et tudtak megrendezni. Most röviden összefoglaljuk, hogy hogyan állnak jelenleg a csapatok, ki juthat fel, ki eshet ki és hogyan nézhet ki akár a jövőévi mezőny. Cikkünkben több összehasonlítást is teszünk, így itt van pár fontos információ:

 • A 2013-14-es szezon óta van újra egycsoportos NBII, így innentől kezdve hasonlítjuk össze a mostani idénnyel. 2016-2023-ig 20 csapatos, előtte 16 csapatos, jelenleg 18 csapatos pontvadászat zajlik.
 • A 16 csapatos bajnokságban a 14-16., a 20 csapatosban pedig a 18-20. helyezettek estek ki.
 • Idén a 15-18. helyezettek esnek ki, tavaly a 19-20. fix kieső, míg a 16-18. végzett csapatokra osztályozó várt. 
 • A 20 csapatos bajnokságban 38, a 16 csapatosban csak 30 meccset rendeztek, míg a 2019-20-asban 27 fordulót bonyolítottak le, idén csak 34-et fognak. 

Sorozatunk előző részben a kiesőzónával foglalkoztunk, most az élboly és a kiesőhelyek közti pozíciókban helyet foglaló csapatokat vesszük górcső alá. Az előző rész: https://hunfoci.hu/nb2/4-csapat-vonult-a-teli-szunetre-a-kiesozonaban-a-masodosztaly-oszi-szezonja-i-resz.html

Az egyetlen NBIII-ból felkerült együttes, a BVSC-Zugló jelenleg elkerüli a veszélyzónát. A zuglóiak a Haladás legyőzésével indították a szezont, ám az ETO elleni 4-0-s pofon után megindultak a lejtőn és ez Urbán Flórián állásába került. A BVSC nyáron rutinos labdarúgókkal erősítette meg keretét: Hidi Patrik, Nikola Mitrovics, Paulo Vinícius és Csősz Richárd is NBI-es tapasztalatokkal érkezett a Szőnyi útra és a pletykák szerint Futács Márkót és Stopirát is megpróbálták Zuglóba csábítani. Novemberre még egy szabadon igazolható játékos befutott Poór Patrik személyében, aki csak az utolsó 2023-as meccsen tudott bemutatkozni. Urbán helyét ideiglenesen Kincses Ádám vette át a kispadon, vele sikerült nyerni a harmadik bajnokiján Ajkán, majd a Siófok ellen otthon és Csákváron is. Végül a Tiszakécske elleni kiesési rangadó után Szekeres Tamás személyében új vezetőedzőt nevezett ki a BVSC, aki Kispesten 1-1-es döntetlennel debütált. Kincses maradt a szakmai stábban. A BVSC jelenleg a 14. helyen áll, 1 ponttal megelőzve a már kieső pozícióban telelő Tiszakécskét. 

Nézzük, hogyan szerepeltek az NBIII-ból feljutók az elmúlt szezonokban a következő szezon végi helyezéssel: 

 • Megjegyzés: Az egycsoportos NBII-ben (2013 óta) 3 feljutó volt, kivétel a 2016-17-es szezon, hiszen ekkor 7 csapat szerzett indulási jogot a másodosztályba. Tavaly 3 osztályozós párharcot rendeztek, ám az Iváncsa és a Veszprém elbukott, így csak a BVSC tudott feljutni. 

2022-23: Mosonmagyaróvár 12., Kazincbarcika 14., Kozármisleny 16. 

2021-22: Kecskemét 2., Tiszakécske 13., III. Kerület 20. 

2020-21: Pécs 4., Szentlőrinc 16., DEAC 20. 

2019-20: Ajka 9., Szeged 12.,  Szolnok 16. 

2018-19: Kaposvár 2., Tiszakécske 15., Monor 20.

2017-18: ETO 7., Budafok 14., Kazincbarcika 17.

2016-17: Dorog 8., Mosonmagyaróvár 9., Nyíregyháza 12., Cegléd 17., Kozármisleny 18., Cigánd 19., SZEOL 20. 

2015-16: Kisvárda 4., Budaörs 8. Vác 12.

2014-15: Szeged 7., Soroksár 8. Csákvár 12. 

2013-14: Dunaújváros 2., Kisvárda 14. 

Mindössze 7 újonc esett ki a legutóbbi 34-ből, annak fele 1 szezonon belül (2016-17). Ez jó jel lehet a BVSC-nek, de az őszi teljesítményük alapján a bennmaradás a céljuk. 

3 újonc egyből fel is jutott az NBI-be, a többiek megőrizték NBII-es tagságukat. 

Nehéz ősz után a bennmaradásért küzd tavasszal a nagyobb célokat megfogalmazó Haladás

Szombathelyen a ‘30-as évek után először maradt NBI nélkül zsinórban 5 évnél tovább a helyi foci. A tavaszi szezont pocsékul fejezték be a szombathelyiek, ám a klub feljutási célokat tűzött ki. A célt vagy az idei, vagy a jövőévi szezonban kellene teljesíteni, ám úgy alakultak a dolgok, hogy az NBI egyelőre nagyon messze van a Haladástól és nem csak a csapat őszi szereplése miatt. De kezdjük előbb ezzel. Egy ex-ferencvárosi játékos, Aleksandar Jovic ült le a szezon elején a kispadra, aki első 3 meccsét elvesztette a BVSC, a Csákvár és a Kozármisleny ellen. Ezután az ajkai albérletben sikerült a Nyíregyháza ellen pontot szerezni, majd nyerni Tiszakécskén és Kispesten, elhozni 1 pontot az ETO Parkból és a szezon elején élcsapatnak számító Budafokot is legyőzték a vasiak idegenben. A budafoki bajnoki előtt sikerült visszatérni a Rohonci útra, ahol 2-1-re a Soroksárt is kétvállra fektették Jovicék és felfelé indultak el a tabellán, ám valami megtört. A Haladás sorra bukta a győzelmeket utolsó percben kapott gólokkal, majd a gólínséges Pécs és a tabella utolsó 2 helyezettje is legyőzte a Halit. Az ajkai bajnoki előtt megjelentek olyan hírek, hogy a játékosok szeptemberi fizetése sem érkezett meg, ám ezeket cáfolta a klub, a nehéz helyzetet azonban beismerte, végül az év végére úgy néz ki, hogy rendeződtek valamennyire az anyagi problémák, ám Doktorics Áron, Lucas Simut és Derekas Zoltán ezt nem várta meg és szerződést bontottak a klubbal. A Haladás kulcsembereit elveszítve, 3 ponttal a kiesőhelyek előtt várja a tavaszi folytatást, ahol egy fontos meccset vív a BVSC-vel, amit tavaszra halasztottak.

A Soroksár amióta feljutott az NBII-be nem esett ki, a legjobb helyezésük a 4. pozíció volt 2017-ben, az előző idényt pedig az előkelő 5. helyen zárták. Jelenleg a 12. helyen áll Lipcsei Péter csapata, aki a jelenlegi mezőnyben a legrégebb óta ül egy csapat kipadján. Viszonylag vegyes, de kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanak a soroksáriak az idei szezonban, a kieséstől 5, míg a feljutástól 17 pontra vannak, a Magyar Kupában már nem áll a csapat, így egy jó tavaszi kezdet után abszolút elhelyezkednek a középmezőnyben.

A Honvéd 20 év után esett ki ismét a másodosztályba. A csapatot többnyire saját nevelésű fiatalok alkották és visszatértek a klub korábbi rutinos labdarúgói közül is néhányan. Pinezits Máté személyében az U19-es csapat trénere lett a vezetőedző. A szezont egy csákvári győzelemmel kezdte a megfiatalított kispesti gárda, majd meglepetésre kikaptak otthon a Kozármislenytől, ezután pedig 0-0-t játszottak a Nyíregyháza vendégeként. Mint kiderült, eddig egyedül a Honvédot nem tudta a listavezető legyőzni ősszel “hazai” pályán. A kispestiek a Siófok és a Haladás elleni vereség után emberhátrányban egy magas színvonalú meccsen legyőzték a bajnokság esélyesét, az ETO-t, majd gödörbe került a csapat. Pontvesztés a Soroksár és a Budafok ellen, vereség Szegeden. Sokszor az utolsó percekben vesztett pontokat a Honvéd csapata. A Mosonmagyaróvár elleni siker sem adott lendületet, hiszen a pécsi döntetlen és a Kazincbarcika elleni vereség Pinezits Máté vezetőedző állásába került. A keret egyre inkább szűkült sérülések miatt és a szezonban 4 alkalommal eltiltottja is volt a csapatnak piros lapok vagy az 5 db sárga lap miatt. A Vasas elleni 3-0-s vereség után Csertői Aurél vette át a csapat irányítását, aki győzelemmel debütált az Ajka ellen, majd 3 döntetlennel fejezte be az évet a Gyirmót, a BVSC és a Csákvár ellen, rendre 8-9 hiányzóval, így végül a középmezőnyben foglal helyet a Honvéd, amely az alapcsapatából csak 2 embert tudott minden meccsen bevetni sérülések és eltiltások nélkül.

Azt is megnéztük, hogyan teljesítettek az NBI-től búcsúzó csapatok a következő szezonban:

 • 2013-14: A Siófok 5. lett, az Eger el sem tudott indulni. 
 • 2014-15: A Mezőkövesd 4., a Kaposvár utolsó lett. 
 • 2015-16: A Dunaújváros az NBI-től búcsúzva egyből kiesett a harmadosztályba, a Pápa el sem tudott indulni az NBII-ben. 
 • 2016-17: A PAFC bajnok lett, a Békéscsaba az 5. helyen végzett
 • 2017-18: Az MTK bajnok lett, a Gyirmót a 6. helyen végzett. 
 • 2018-19: A Vasas 4., a Balmazújváros 17. lett
 • 2019-20: Az MTK bajnok lett, a Haladás 17. helyen végzett.
 • 2020-21: A Debrecen bajnok lett, a Kaposvár kiesett a harmadosztályba.
 • 2021-22: A Diósgyőr 3. lett, míg a Budafok 14.
 • 2022-23: Az MTK 2., a Gyirmót 6. lett. 
 • 2023-24: Jelenleg a Vasas 4., a Honvéd 11. a tabellán az őszi meccsek után.

Ennyi idő kellett a visszajutóknak, amióta 12 csapatos az NBI:

 • MTK: 1 szezon
 • Debrecen: 1 szezon
 • PAFC: 1 szezon
 • Diósgyőr: 2 szezon 
 • Gyirmót: 4 szezon
 • Vasas: 4 szezon 

Mindössze 3 csapat tudott egyből visszajutni az NBI-be, igaz, ez az MTK-nak háromszor is összejött.

A Budafok Erős Gáborral a kispadon vágott neki az idénynek egy Vasas-veréssel és a lendület egészen szeptember végéig tartott, utána lejtmenetbe került a csapat, ám így is a 10. pozíciót foglalják el a tabellán, hiszen győzelemmel tudták zárni az évet. 

A Kazincbarcika a tabella közepén áll, Csábi József masszív gárdát rakott össze, amely kulcsembereket adott el az NBI-be, elég csak Pálinkásra (Kecskemét) vagy Lippaira (Kisvárda) gondolni, így jelentősen átalakult a keret. Sok döntetlent szedett össze a Kazincbarcika, például a Vasas ellen is. Az évet két vereséggel zárták, de az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva kiesési gondjaik talán nem lesznek. 

A Gyirmót rémálomszerűen rajtolt, Csizmadia Csaba győzelem nélkül tudta le gyirmóti karrierjét. A Vasas elleni vereség után Tamási Zsolttal megindult felfelé a győri gárda a kiesőzónából és feljött a középmezőnybe, de a szezon eleje miatt a feljutásban nem valószínű, hogy gondolkodhatnak. 

Noha története legsúlyosabb vereségét szenvedte el a Csákvár az NBII-ben (Nyíregyháza: 1-7) így is a 7. pozícióban várják a folytatását a bajnokságnak. Nagy Zoárd leigazolása jó döntésnek bizonyult, hiszen 6 góllal segítette csapatát. 

7 lőtt góllal a 6. helyen áll a PMFC, amely teljesen abszurd, de Pécsen megcsinálták. A mecsekaljaiak kapták a legkevesebb gólt a bajnokságban, Helesfay Donát pedig a legtöbb clean-sheettel zárt, de így is -3-as a pécsiek gólkülönbsége. A 7 gólba beletartozik egy hazaadásból szerzett öngól is az ajkaiak segítségével és egy véleményes találat a Budafok ellen, de ezek 3-3 pontot hoztak a pécsiek konyhájára, akik a Nyíregyháza elleni 4-0-s vereséget követően lecserélték Weitner Ádámot Kulcsár Árpádra a vezetőedzői pozícióban, ám a gólszegény meccsek megmaradtak. 

A következő részben az élbollyal folytatjuk.