Révész Attila: ,,Beletörődtem a kiesésbe, nem szeretnék meccsre járni”

Egyre reménytelenebb helyzetben van az OTP Bank Liga NB1-ben szereplő Kisvárda FC együttese. A Feczkó Tamás által irányított együttes jelenleg csak a 11. helyen áll a magyar élvonalban, amely a szezon végén kiesést eredményezne. Matematikailag még van esélyük a bennmaradásra a szabolcsiaknak 8 fordulóval a vége előtt, de a mutatott játékuk alapján nem sok jót jósolhatunk nekik. Az egyetlen pozitívum az elmúlt időszakban Kisvárdán a tartalékcsapat szereplése lehet a harmadosztályban, hiszen Gerliczki Máté legénysége jelen állás szerint vezeti az NB3 Észak-Keleti csoportját, teszik ezt úgy, hogy a keret nagy része még nagyon fiatal.

fotó: Nemzeti Sport

Nem olyan régen az NB1.hu-nak adott interjút Révész Attila, a Kisvárda Master Good FC sportigazgatója, aki már valamilyen szinten gondol a jövőre is.

fotó: MTI

,,A múlt héten nagyon frusztráltak voltak a játékosok, akkor tudatosult mindenkiben, hogy most már nagyon kevés esély maradt a bennmaradásra, és nagyon nehéz helyzetben vagyunk. A játékosok akkor nagyon le voltak törve, de a mostani héten már pozitívabb a hozzáállás. De nem tökéletes, ami érthető. Matematikailag van esélyünk a bennmaradásra, de látom, hogy az eddigi teljesítmény alapján sajnos nincsen reális esély a bennmaradásra. Ez a játékoskeret erősségét tekintve számomra csalódás. Én már úgy készülök, hogy a következő szezonra egy NB2-es alapot kell kialakítanunk. Már tárgyaltam a játékosok nagy részével. A következő időszakban, nagy valószínűséggel azok fognak helyet kapni a csapatban, akik a következő szezonban is nálunk képzelik el a pályafutásukat.”

A 51 éves szakember szerint a közvetlen riválisok eredményesebben futballoztak, mint a Kisvárda, valamint elmondta, hogy Feczkó Tamástól egy kicsit többet várt. Révész Attila továbbra is úgy gondolja, hogy a kieséssel nem dől össze világ, és szerinte jobb is, hogy nagy bázisú klubok fogják majd alkotni a következő NB1-et.

,,Én helyén kezelem a futballt, a csapatot – az erősségeinkkel, a gyengéinkkel. Ha kívülálló lennék, azt mondanám, nincs itt semmi helyünk. De mivel a saját csapatom a Kisvárda, ezért másképp gondolkodom, sportemberhez méltóan a legjobbat szeretnénk még magunkból kihozni. Ebben az idényben ez erre volt elég. A magyar futball egészét figyelembe véve, mindenkinek jobb, hogy nagyobb bázissal rendelkező klubok alkotják majd az élvonalat. Annyira kinyílt az olló, hogy ez a jelenlegi piacon lévő, nagyon nagy igényű labdarúgók idehozatala megvalósíthatatlan. Azt látjuk, hogy még az NB2-ben is jobb fizetéseket kapnak, lényegesen többet kapnak a játékosok, mint nálunk. Mi ezzel nem akarunk versenyezni.”

fotó: MTI

Révész Attila szeretne a Várda Labdarúgó Akadémia fiataljaira építeni a jövőben, amelyre lesz lehetőségük, hiszen jelenleg is vannak olyan tehetséges labdarúgók, akikből a jövőben nagy játékos lehet. A fiatalok mellett pedig maradni fognak a külföldi játékosok is, mivel a szakember szerint nagy árat fizetne a klub egy esetleges új csapatépítéssel.

,,Az NB1-ben már egyértelműen olyan viszonyok uralkodnak, amelyeket egy ilyen kis klub nem tud tartani. Nem is szabad belemenni egy ilyen árversenybe. Egyértelműen a nagyon jó akadémiákra kell támaszkodni, vissza kell térni a gyökerekhez, ahonnan anno elindultunk az NB2-ben, amikor volt 8-10 saját nevelésű játékosunk. Most ugyanezt a célt határoztuk meg. Amíg ez nem történik meg, addig nem lehet stabil csapatról beszélni a jövőt illetően. A második csapatunk most rendkívül fiatal, 16-18 éves játékosokkal vezeti az NB3 Észak-Keleti csoportját. Már most olyan játékosok vannak a csapatban, akik hosszú távon megalapozhatják a Kisvárda jövőjét. A kettőből fogunk egy csapatot kialakítani. Azok a játékosok, akik most szerződéssel rendelkeznek az élvonalban, külföldiek és magyarok, kijelentették, hogy maradni szeretnének. Hozzá szeretnék segíteni a csapatot a jó szerepléshez, adott esetben a visszajutáshoz is. De a legfontosabb, nem engedhetjük meg, hogy úgy járjunk, mint a Honvéd. Nem szeretnénk a külföldi játékosokat elengedni, és belemenni egy olyan jogi csatározásba, amelyben nincsen semmiféle esélyünk a győzelemre. Konkrét számítást is végeztünk. Másfélszer nagyobb a kártérítés összege a külföldi labdarúgók elküldése esetén, mint amennyit az MLSZ tv-közvetítése alapján kapnánk. Gazdaságilag sem tehetjük meg, hogy ezeket a játékosokat elengedjük. Másrészt, egy új csapat kialakítása is jelentős pénz bevonását kívánja. De a mostani játékosokkal fogunk nekimenni a következő szezonnak.”

fotó: Kisvárda FC

Révész Attila ezek után beszélt az NB2-ről is, amely szerinte nem olyan jó színvonalú, mint az NB1, valamint szóba került az esetleges új lebonyolítási rendszer is.

,,Igazságosabb az új lebonyolítási rendszer a fiatalok szerepeltetését illetően. Ha mi is kiesünk, és osztályozóval kell feljutni, akkor kevesebb eséllyel kecsegtet, fájdalmas lesz. De az NB1 és a fiatalok szempontjából előnyös a változtatás.A két osztály között óriási a szakadék anyagi és szakmai téren egyaránt. Az utóbbi időben már nézzük a másodosztályú játékosokat és mérkőzéseket. Én már kijelentettem, hogy a következő évben nem szeretnék menni másodosztályú meccsre, mert néhány csapatot leszámítva borzasztó a színvonal. Borzasztóak a pályák is, és nincsen meg az az élvezhető színvonal, amelyet az első osztályban tapasztalunk.”

fotó: Nemzeti Sport

Zárásként arról beszélt a szakember, ha újra kezdhetne mindent, akkor is maradna ezen az úton.

,,A pénzügyi lehetőségeink, a nehézségeink a magyar és a fiatal játékosok tekintetében ugyanazok maradtak, mint voltak. Ennek így kellett lenni, én már beletörődtem ebbe. De sportemberi kötelességünk a legjobb teljesítményt nyújtani a szezon hátralévő részében. Ugyanazt tenném, mint amit eddig tettem. Én azzal most elintézettnek tekintem a dolgot, hogy én ezzel már többet mélyebben nem tudok és nem is akarok foglalkozni. Öt éven keresztül nagyon sokat dolgoztam nap mint nap. De ez az elmúlt másfél évben ez már nem így történt, de ezen nem fogok, és nem is akarok változtatni. Az én feladatom, hogy a játékosokat idehozzam és rendben legyen a klub működése, ha ez megvalósul, mással már nem akarok foglalkozni. Ha visszatekernék az időt, akkor is ugyanezt az utat választanám, akkor sem foglalkoznék már mással.”

Az NB1-es Kisvárda a válogatott szünet utáni első fordulóban a DVSC-t fogadja, míg az NB3-ban szereplő tartalékcsapat a kiesés elől menekülő Tiszafüredet látja vendégül a Várkertben.