Szemléletváltás Cegléden – Széchenyi Márton utánpótlás szakmai vezető

Ványi Zsolt igazgató gratulál Széchenyi Márton kinevezéséhez

Széchenyi Márton:

  • utánpótlás szakmai vezető, CVSE
  • 35 éves, UEFA A-licences labdarúgóedző
  • 2010 óta edzősködik

Cegléden születtél, sok szál köt a CVSE-hez, röviden összefoglalnád az eddigi fontosabb  szakmai állomásaidat?

Még 8 éves se voltam, amikor a Ceglédi VSE színeiben elkezdtem futballozni. Tisztán emlékszem arra, amikor először beléptem az öltözőbe. Sok izgatott gyerek ült a padokon összehúzódva és egy mély, érces hang köszöntött minket: Ványi Zsolt edző, aki megteremtette azt a légkört, amibe beleszerettem. Neki köszönhetem, hogy ezt a pályát választottam.  Mind a mai napig nagy hatással van rám, ezért is örülök, hogy együtt dolgozhatunk.

19 éves koromig itt játszottam, majd jött a főiskola, ami után már 2011-ben edzőként kerültem vissza a klubhoz. Végig járva a ranglétrát az U6-tól U19-ig edzősködhettem, majd Csíkszeredára, Veszprémbe és a KTE-hez kerültem. Volt szerencsém NB3-as vezetőedzőként is dolgozni a THSE-Szabadkikötőnél, majd a Nagykátán szerzett megyei elsőosztály bronzérem után kerültem vissza Ceglédre.

Milyen célt tűztél ki utánpótlás szakmai igazgatóként?

A célom mindenképpen az volt, hogy új szemléletet hozzak a CVSE életébe. Szeretném azokat a tapasztalatokat felhasználni, amiket az elmúlt években szereztem. Szerencsés vagyok, hogy több akadémián, kiváló szakemberekkel dolgozhattam együtt és részese lehettem egy olyan munkamorálnak, amikor tényleg minden a futballról szólt.

Már most sok újdonsággal vágtatok neki a szezonnak, mik ezek?  

Így van. Július elsejével kezdtük el az új szezont, az edzések július 20-án indultak.  A legfontosabb változás, az az, hogy megfogalmaztuk az új szakmai programot, amit korosztályokra bontottunk és ezeket az edzőknek kiosztottuk.

Miben más ez a szakmai program, mint a korábbiak?

Alapvető különbség, hogy a játékos van fókuszban, nem pedig a csapat.  A szakmai program egységesítve lett, ez biztosítja a lépcsőzetességet, hogy ne maradjanak hézagok a játékosok fejlesztésében.

Szeptembertől elindítjuk a tehetség programunkat, ahol egy sokkal személyre szabottabb fejlesztésben vehetnek részt. A végcélunk a 360 fokos fejlesztés.

Mit jelent ez?

Egy komplex programot foglal magába: technikai-, taktikai egyéni képzést, kondicionális fejlesztést, erőnléti edzést, dietetikát és mentális fejlesztést.  Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy senkitől se vesszük el a lehetőséget, aki részese szeretne lenni ennek a programnak, ezért ez ösztöndíjas és költségtérítéses formában is elindul.

Megvoltak az első edzői értekezletek. A létszámban is történt változás, miért volt erre szükség?

Amikor Horváth József elnök úrral a kinevezésemről egyeztettem, nagyon fontos kérésem volt, hogy növeljük az edzők létszámát, ezzel is emelve a képzés minőségét.  

Ezzel a létszámnövekedéssel elértük, hogy a korosztályos edzők stábokban dolgozhatnak. Az edzésen jelen van az up vezetőedző, asszisztens edző, valamint erőnléti edző.

Említetted a nevelői feladatokat, miért olyan fontosak?

Az utánpótlásban az edző nem pusztán labdarúgóedző, hanem pedagógus, nevelő, példakép, ezért erre különösen nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni. Ennek egyik következő lépcsőfoka a pedagógiai program kidolgozása lesz.

Idén már az edzők képzését is támogatjátok, miről is van szó pontosan?

Szintén fontos különbség a tavalyi évekhez képest, hogy az edzők továbbképzését a CVSE anyagilag is támogatja, ennek köszönhetően öten jelentkeztek az MLSZ által indított UEFA  képzésekre. Ketten grassroots alapképzésre jelentkeztek, ketten UEFA B-re és egy edző pedig UEFA Youth B-re.

És ha jól tudom te is nagy fába vágtad a fejszédet a tanulásban…

A szüleim kiskoromtól arra neveltek, hogy tanuljak és focizzak, ez azóta is mélyen bennem van és motivál.  Szeptembertől az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem ösztöndíjas doktorandusz hallgatója vagyok.  Az, hogy egy újabb álmom teljesült, azt tanáraimnak is köszönhetem.

Gratulálunk! Említetted a sokoldalú fejlesztést, miket terveztek még?  

A CVSE egy több, mint tíz szakosztályból álló egyesület, ahol képviselteti magát a judó és a birkózás is, éppen ezért szeretnénk a fiatal labdarúgóink képzését minél sokoldalúbbá tenni.

Így az őszi szezonban részt vesznek majd ezeknek a kiegészítő sportágaknak az edzésein is.

Képzésünk alapját képezi az 1:1 elleni párharcokra való felkészítés, ami kontakt sportág lévén nem pusztán labdás ügyességi gyakorlatokat jelent, hanem a test test elleni küzdelmekben is szeretnénk versenyképesebbé válni.

 A sokszínűséget szeretnénk még különböző továbbképzésekkel és előadásokkal színesíteni. Szeptemberben és októberben két szakmai napot tartunk a ceglédi körzetközpont egyesületeinek, november 20-án pedig egy egyéni képzéssel kapcsolatos országos konferencia napot szervezünk.

Körzetközpontként mik a terveitek?

Körzetközpontként az egyik legfontosabb feladat, hogy a hozzánk tartozó klubokkal kialakítsuk a minél magasabb szintű szakmai kapcsolatot.

Első lépcsőként megléptük, hogy Cegléden egységesítettük a szakmai programot.

 A következő lépcsőfok az, hogy a körzetközponthoz tartozó egyesületekben is egységesítjük  –  a helyi viszonyokra tekintettel- a szakmai irányvonalakat.

Amikor ez teljesül, a tehetséges játékosok számára sokkal könnyebb lesz az átjárhatóság a körzetközpont felé.

A célunk a „B” szint, a tehetségközponttá minősítés lehetőségének a megteremtése.

Milyen erősségei vannak CVSE-nek, milyen feladatok várnak rátok a következő szezonban?

Az infrastruktúránk a környéken magasan a legfejlettebb.  A következő félév leghangsúlyosabb feladata a szakmai munka minőségének emelése. Ezt biztosítja a már említett egységes szakmai program, az edzők belső képzése, beiskolázása az UEFA tanfolyamokra, valamint a körzetközpontként való funkciónk és feladatunk beteljesítése, ami a tehetségek beáramlását jelenti a környező településekről.