A Puskás drámai csatában esett ki a Konferencia-Ligából – Puskás Akadémia FC – ACF Fiorentina 1-1 (0-0) (11-esekkel: 4-5)

A Puskás Akadémia történelmének legfontosabb mérkőzését játszotta csütörtökön este a Konferencia-Liga selejtező rájátszásában, ahol az olasz ACF Fiorentina volt az ellenfelük. Az első mérkőzésen 3-3-es döntetlen született Firenzében, így minden nyitott volt a párharc második felvonása előtt is.

fotó: Origo

Az első mérkőzéshez hasonlóan a Puskás Akadémia kezdett veszélyesebben, a 9. percben a saját 16-osán belül adta el a labdát Fiorentina, amelyet követően Favorov került helyzetbe, de a bal alsóba tartó lövést hárította De Gea. A 20. percben jött az első olasz lehetőség, Kean verte meg egy az egy Stronatit, majd jobbal élesen a kapu elé lőtte a labdát, de szerencsére nem volt érkező a hosszú oldalon.

A folytatásban is aktívabb volt a Puskás és a 40. percben közel álltak a gólszerzéshez, amikor is Nissila hozta ziccerbe Puljicot, aki öt méterről lőhetett, ám De Gea óriási bravúrral hárította a kísérletet.

Több helyzet nem alakult ki, így gól nélküli döntetlennel vonulhattak a csapatok pihenőre.

fotó: Origo

A második félidő elejét is megnyomták a felcsútiak, akik rögtön két veszélyes helyzettel nyitottak. Előbb Nissila szabadrúgását követően Golla fejelhetett teljesen üresen, ám a kapufa megmentette az olaszokat, majd pár perccel később Levi balról érkező beadását Plsek fejelte kapura, ám a De Gea a felsőléc segítségével védett. Az 55. percben lőtt először kapura a Fiorentina, Kouame távoli kísérletét magabiztosan fogta Pécsi Ármin.

Ahogyan ilyenkor lenni szokott, a sok kimaradt megbosszulta magát: az 59. percben egy felívelt labdát követően Kouame csúsztatta tovább Keanhez, aki Gollával szemben megnyerte párharcát, majd tovább ment és 18 méterről a kapu jobb oldalába lőtt. Nem csak a mérkőzésen, de a párharcban is előnybe kerültek az olaszok. (0-1)

fotó: Getty Images

A bekapott gól megfogta a Puskást és a következő időszakban kevésbé tudott veszélyes lenni támadásban, míg a talján csapat nem erőltette meg magát és csak próbálták lehozni a mérkőzést.

97. percben nagy lehetőséget kapott az élettől a felcsúti gárda, amikor is Colley lerántásért 11-es ítélt a játékvezető, ráadásul Ranieri a kiállítás sorsára jutott második sárga lappal. A labda mögé Nagy Zsolt állt, aki ezúttal a jobb sarokba lőtt, ezzel egyenlített a Puskás Akadémia, ráadásul így jöhetett a hosszabbítás. (1-1)

fotó: Nemzeti Sport

A hosszabbítás első félidejében kettős emberelőnybe került a Puskás Akadémia, miután a 97. percben Comuzzo lerántotta Colleyt a 16-os előterében, amiért a játékvezető második sárga lappal kiállította az olasz védőt. A szabadrúgást Favorov végezte el, ám De Gea hárította a jobb sarokba tartó kísérletet. Egy percre rá Nissila balról érkező beadása átszállt a hosszúra Nagy Zsolthoz, aki egy pattanás után kapásból célba vette a jobb sarkot, azonban De Gea óriásit védett.

A 105. percben a Fiorentina is veszélyeztetett egyet, Biraghi szabadrúgása a jobb felső felett ment el nem sokkal.

A hosszabbítás első félideje nem hozott gólt, így 1-1-es állással fordultak a csapatok.

A második félidőben is Hornyák Zsolt legénysége birtokolta többet a labdát és a 110. percben nagyon közel álltak a vezetéshez, de Komáromi György fejese centikkel elkerülte a kaput.

A Puskás Akadémia nem tudta kihasználni a kettős emberelőnyét, így 11-es párbajra került a sor.

fotó: Nemzeti Sport

Komáromi György és Mandragora is bevágta középre. (1-1)
Favorov a jobb sarokba helyezett, Kouamé a bal alsóba. (2-2)
Golla és Colpani is a bal alsóba lőtt. (3-3)
Szolnoki Roland jobbra tartó lövését védte De Gea, Richardson nem hibázott. (3-4)
Nagy Zsolt a bal alsóba helyezett, Biraghi a jobb felsőbe helyezett. (4-5)

Végül a Fiorentina jutott tovább ebben a drámai összecsapásban, de a Puskás Akadémia előtt le a kalappal, hiszen fantasztikusan futballozott a párharc során. Mondhatnánk, hogy érvényesült a papírforma, de nem szégyen kimondani, hogy a két mérkőzés alapján nem a jobban futballozó csapat jutott tovább.


Konferencia-Liga selejtező, rájátszás, visszavágó

Puskás Akadémia FC - ACF Fiorentina (olasz) 1-1 (0-0) 11-esekkel: 4-5

Felcsút, Pancho Aréna, 3528 néző

Vezette: António Nobre (portugál)

Puskás Akadémia: Pécsi – Maceiras, Golla, Stronati, Nagy Zs. – Plsek (Szolnoki, 79.), Favorov, Nissila – Soisalo (Vékony, 88.), Puljic (Komáromi, 67.), Levi (Colley, 67.)

Vezetőedző: Hornyák Zsolt

Fiorentina: De Gea – Martínez Quarta (Parisi, 71.), Pongracic (Comuzzo, 54.), Ranieri – Dodo (Kayode, 83.), Amrabat, Richardson, Biraghi – Ikoné (Colpani, 54.), Kean (Mandragora, 91.), Sottil (Kouamé, 54.)

Vezetőedző: Raffaele Palladino

Gólszerzők: Nagy Zs. (90+7. perc - 11-esből) illetve Kean (59. perc)

Továbbjutott: az ACF Fiorentina, 4-4-es összesítés után tizenegyesekkel


A Puskás Akadémia becsülettel küzdött, hajtott, de a döntő pillanatokban a szerencse nem volt mellettük, így az elmúlt két évben döntőbe jutó Fiorentina zsinórban harmadjára is ott van a Konferencia-Liga főtábláján. Hornyák Zsolt együttesének nincsen szégyenkezni valója, mivel mindent megtettek egy topligás ellenféllel szemben és így ki lehet kapni.