Gabala Krisztián távozik a Pénzügyőrtől és új kihívásokat keres

Gabala Krisztián elégedetten és emelt fővel távozik

  • Három éve lettél a Pénzügyőr SE sportigazgatója. Arra kérlek, hogy értékeld ezt az időszakot!
  • Van egy mondás: „A múlt az az idő, amit értékelni lehet” szóval azzal kezdeném, hogy a BVSC-től való távozásomat követően szinte azonnal igent mondtam Scodnik Balázs szakosztályvezetőnek, aki hasonló projektet vázolt fel nekem, mint amit a BVSC-vel az elmúlt időben megvalósítottam. Alkotó embernek tartom magam, így elvállaltam a feladatot úgy, hogy számomra új, de annál izgalmasabb feladatkörön keresztül valósítsam meg a vezetőség által elmondott kívánalmakat, azaz építsük fel az utánpótlást a Köér utcában és lehetőség szerint juttassuk vissza a felnőtt csapatot az NB3-ba. A sportigazgatói feladatkör sokkal nagyobb komplexitást igényel és nagyobb felelősséggel is jár, de a kihívás vonzó volt számomra. Az egyesületről nem sokat tudtam, így pár hónap alatt jártam körbe és fogalmaztam meg az akkori elnökségnek, azokat a jövőbeni elképzeléseimet, amivel a PSE labdarúgását más szintre lehet emelni, azaz, az általuk megfogalmazott célokat el lehet érni. Ehhez a következőkre volt szükség: Először a felnőtt csapatnak vissza kell jutnia a harmadik vonalba, másodsorban az utánpótlást fel kell építeni, harmadsorban a szakmaiság fejlesztésére kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Ezek mára már megvalósultak, sőt túlszárnyaltuk az elképzeléseinket. A csapat azonnal visszajutott a harmadik vonalba és azóta is stabil tagja osztályának, az utánpótlásunk több együttműködési szerződést kötött, a pasaréti utánpótlás felépítése is megtörtént, továbbá a Kőér utcában soha nem látott számú gyermek futballozik nap, mint nap. Mindezt úgy, hogy egy év gazdasági válság van mögöttünk és a költségvetésünk csökkenő tendenciát mutat évről-évre. Szóval, aki részt vett ebben a munkában nagyon büszke lehet magára.
  • Néhány napja arról lehetett hallani, hogy távozol Pasarétről. Te hoztad meg ezt a döntést, vagy a klubvezetés?
  • Már a levegőben lógott a távozásom. Balázsnak (Scodnik) már ősszel jeleztem, hogy a munkámat befejezettnek tekintem, mert azt gondolom, hogy részeredményeket még el lehet érni, de amiért jöttem azt elértük, megvalósítottuk. Decemberben azért nem léptem, mert szerettem volna, ha egy gazdaságilag is stabil egyesületet hagyok magam mögött, talán ez is megvalósul. Igazán nem tudom, csak sejtésem van, hogy ki hozta ezt a döntést, de nem is érdekel, mert Balázzsal két perc alatt, indoklások nélkül barátsággal váltunk el. Én több lettem az itt eltöltött időszaktól, rengeteget tapasztaltam és fejlődtem bizonyos területeken. Három évet dolgozni a magyar labdarúgásban, meghatározó pozícióban, hosszú idő, ami szerintem visszajelzése a munkámnak. Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki pozitívan állt az általam képviselt munkához és támogatott a célok megvalósításában. Külön köszönet Scodnik Balázsnak, akire mindvégig számíthattam ezen az úton. És nem utolsó sorban a vezetőségnek, elnökségnek szeretném megköszönni, hogy hittek bennnem és rugalmasan kezelték sportigazgatói munkámat.
  • A 2022-es év végétől folyamatosan fizetési nehézségekről lehetett hallani a Pénzügyőr SE kapcsán.  Milyen hatással volt ez a labdarúgókra, és sikerült-e mostanra kilábalni a nehéz helyzetből?
  • 2022 decemberét követően pénzügyi problémák léptek fel, bizonytalanság lett úrrá az egyesületen, és elnökségek, elnökök havonta váltogatták egymást. Magánemberek pénzügyi támogatást nyújtottak játékosoknak a túlélés reményében. Ennek ellenére, próbáltuk uralni a közeget, mi pedig meghoztuk azokat a fájdalmas lépéseket, ami a túlélést jelentette. Majd nyáron az általam oly sokra tartott komfortérzet is megszűnni látszott, mert gazdaságilag nem bírtuk és a továbbiakban sem akartunk felelőtlen ígéreteket tenni. Kapusedző vagy masszőr részidősen állt már csak a csapat rendelkezésére, ha volt. A rengeteg megszorításnak és talán az új elnökségnek köszönhetően november végére a labdarúgás utolérte magát, rendezte tartozásait, és azóta, bár minimális költségvetés mentén, de stabilnak látszó jövőt mutat. Megszorítások ellenére erős keretet sikerült összehozni, úgy, hogy a csapat előrelépett játékban és eredményességben egyaránt. Utánpótlásunk is tovább növekedett, ráadásul a felső korosztályaink már egyre jobb eredményeket érnek el.  Ezúton is köszönöm azoknak a munkatársaknak, játékosoknak és edzőknek, akik sportemberi magatartásból kiválóra vizsgáztak ezen időszak alatt is! Összegezve, minden nehézség ellenére talpon maradtunk és előre mentünk és növekedtünk.
  • Az elmúlt években többször is szinte teljesen kicserélődött a játékosállomány. Jó pár olyan labdarúgó is távozott, akiket nagyon megszerettek a szurkolók. Az elmúlt hetekben komoly vihart kavart például a gólfelelős Bíró Ákos távozása. Mi állt a döntések hátterében?
  • Játékosainkat körültekintően, tudatosan választottam ki. Több szempontból is megvizsgáltam azokat, akik a későbbiekben hozzánk kerültek, mint például: játékosmúlt, személyiség, ár-érték arány, sérülékenység, kor, stb. Ez nem egynapos munka, néha akár fél évig is eltarthat, több személyes találkozóra is sor kerülhetett, amíg egy kiszemelt játékos a PSE-hez szerződött. Általában a piacon nem megbecsült, helyzetét nem megfelelőnek tartott játékosokat igazoltam, akik változást akartak a futball terén. Fontos, hogy a játékosokat mindig egy adott célra, időre választottam. Akik már nem tudtak segíteni, azokat elengedtem és motiváltabb, megújuló erőforrással pótoltam. Soha nem érdekelt, hogy döntéseimet miként véleményezik a szurkolók, mert az aktuális egyesület, klub érdekei mindig fontosabbak voltak számomra. Például Csigi Ádám fantasztikus labdarúgó volt számunkra, mégis megváltam tőle, mert a csapat érdeke ezt kívánta. Ugyanez történt Ákossal is. Nem tudott már nekünk segíteni, elvesztette motivációját és hátráltatta a csapatjátékot. Én hoztam ide, akkor megye 2-ben alulmotivált játékosként változtatásra volt szüksége a megújuláshoz, most pedig az NB3-ban lett alulmotivált. El kellett engednem, ez az ő érdeke is. Zárójelben megjegyzem, hogy általam eltanácsolt játékos sosem került magasabb osztályba, sőt…
  • Milyennek látod a Pénzügyőr SE labdarúgásának jelenlegi helyzetét, és mi az, amit vizionálsz a jövőre nézve?
  • Nagyon elégedett vagyok, és emelt fővel távozom. Minden elképzelést felülmúltunk és úgy hagyom itt az egyesületet, hogy szintet lépett a PSE labdarúgása. Összefoglalva: Stabil NB3-as csapat, amelytől előrelépést várok tavasszal, továbbá két telephelyen rengeteg gyermek, rengeteg versenyeztetett csapattal, nem utolsó sorban: elinduló infrastrukturális fejlesztésekkel, melyek elengedhetetlenek a továbblépés miatt és a kis cégek bevonása, mely a fenntarthatóság szempontjából fontos.  Gazdasági szempontok miatt a jövő tervezése új kívánalmakat von maga után, amiről megvan az elképzelésem, de ezt már megtartom magamnak…
  • Hogyan tovább? Vezetőedzőként vagy sportvezetőként folytatnád? Vannak-e megkereséseid?
  • Egyértelmű: vezetőedzőként! Természetesen, ha megtalál egy újabb olyan feladat, ahol megint vannak célok, elképzelések, és újra alkotni lehet, akkor nem vetem el azt, hogy sportigazgatóként dolgozzak, de azt érzem, hogy kellő tapasztalattal és tudással rendelkezem már, hogy a profi futballban is maradandót alkossak, nem csak megmentőként, hanem hosszútávú projektként építsek egy csapatot. Tudom, hogy több helyen is szóba került már a nevem, de konkrét ajánlatom a profiszférából nem volt még. Másnap kaptam ajánlatot, nem profi szintről, de már másként gondolkozom. Szóval mérkőzéseket nézek, nyitott szemmel járok és kivárom a „lehetőséget”!