Tudatos építkezést követően jutott fel az NB1-be a Nyíregyháza

Mondhatni megjárta a poklot, de most valahol a mennyországban van a Merkantil Bank Liga NB2-ben szereplő Nyíregyháza Spartacus FC együttese, amely majd egy évtizedet követően jutott fel újra az NB1-be. Múlt hét vasárnap a Gyirmót 3-1-es legyőzésének köszönhetően végleg eldőlt, hogy a Kisvárda kiesését követően sem marad képviselet nélkül Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye a magyar labdarúgás legmagasabb osztályában. Ez az út nem volt kikövezve a számukra, ráadásul többször is nagyon mélyről kellett feljönniük a nyírségieknek, akik a következő szezontól már az új Nyíregyházi Városi Stadionban fogadhatják az ellenfeleiket.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

Ebben a cikkben összefoglaljuk nektek a Nyíregyháza Spartacus FC elmúlt kilenc évének a történéseit, kezdve az NB1-es kizárástól egészen napjainkig.


Az NB1-ből való kizárás

A Szpari 2014-ben jutott fel negyedik alkalommal az NB1-be, ahol szinte egész végig a kiesés elkerüléséért kellett küzdeniük, de így is sikerült bravúros eredményeket elérniük a 30 forduló során és végül a 12. helyen sikerült bennmaradniuk az élvonalban, legalább is papíron.

Az akkori csapat legnagyobb húzóembere az Pekár László volt, aki 29 tétmérkőzésen 9 gólt szerzett, valamint kiosztott két gólpasszt is, valamint még ide sorolható Bajzát Péter is, aki 5 góllal vette ki a részét abból a szezonból.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

2015 tavaszán a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) összesen öt vidéki csapattól tagadta meg az indulási jogot a következő idény előtt, ráadásul a Nyíregyháza, Kecskemét, Győr, Pápa és Pécs kvintettből mindenkit a harmadosztályban száműztek. Az ok vélhetően az MLSZ 2015/2016-os szezonra szóló versenykiírása volt, amelyben csökkenteni kívánták az NB1 létszámát 16 csapatról mindössze 12 csapatra.

Mind az öt vidéki klubnál felháborítónak tartották a szövetség ezen döntését, köztük Nyíregyházán is. A nyírségi csapat szurkolói még tüntetést is szerveztek a Városi Stadionba az egyik edzés idejére, amelyre több mint ezer ember ment el, ráadásul hangot is adtak nemtetszésüknek. A döntés mindenkit sokként ért a városban és a megyében is egyaránt, mivel a klubnak nem voltak anyagi gondjai, ráadásul az akkori 16 csapat közül az egyik legstabilabb anyagi háttérrel rendelkező klub volt a Szpari.

forrás: Nyíregyházi Televízió

A klubnál dolgozók és a drukkerek is legvégsőkig bíztak abban, hogy a szövetség megváltoztatja a korábbi döntését, de végül minden hiába. A Szpari kénytelen volt beletörődni az MLSZ döntésébe és a 2015/2016-os szezont már az NB3 Keleti csoportjában kezdte meg a gárda.


Azonnali feljutás az NB2-be

Nem volt mit tenni, így a csapat előtt az a cél lebegett, hogy minél hamarabb visszakerüljön Nyíregyháza az NB1-be, de ehhez előbb NB3-as bajnokságot kellett megnyerni.

Több játékos is távozott az NB1-es keretből azon a nyáron, de a csapat minőségi légiósai, mint Zoran Kostic, Igor Zofcak, Mohamadou Abdouraman, Ovszijenko Volodimir és Luis Ramos is maradt a Szpariban, akik szerették volna segíteni a csapatot a feljutásban. Mellettük maradt a csapatban többek között Rezes László, Szokol Zsolt, Rubus Tamás, valamint Törtei Tamás is, akik azért meghatározónak számítottak az NB1-ben is, ráadásul Mátyus János maradt az együttes vezetőedzője.

A szabolcsiak sorban vették az akadályokat és összesen csak három alkalommal, a Rákosmente, a Jászberény és a Cegléd elleni idegenbeli mérkőzéseken maradt pont nélküli a csapat, de melléjük jött 27 győzelem és 2 döntetlen is.

A csapat legeredményesebb játékosa az Pölöskei Péter volt, aki 22 gólt szerzett a bajnokságban, de Rezes László 16, míg Zoran Kostic 11 gólig jutott.

fotó: Nyíregyháza

A Nyíregyháza végül 8 pontos előnnyel nyerte meg az NB3 Keleti csoportját a Cegléd csapata előtt, amelynek köszönhetően elsőre sikerült feljutniuk az NB2-be.

forrás: Nyíregyházi Televízió

Az MLSZ a 2016/2017-es másodosztályú szezonra szigorította a légiósok alkalmazását a bajnoki mérkőzéseken és csak azok a futballisták szerepelhettek, akik rendelkeznek magyar állampolgársággal. Ez a Szparinak nagy egy újabb csapás volt, mivel mindegyik légiósuk meghatározónak számított. A légiósok szabályozása mellett a szövetség megemelte az NB2-es bajnokság létszámát 16-ról 20 csapatra.


Tengődés az NB2-ben

A nyíregyházi drukkerek és a szurkolók is bíztak abban, hogy miért ne lehetne egy nagyot álmodni és két éven belül két osztályt tud ugrani a csapat, csak ez nem ígérkezett olyan könnyű feladatnak, mivel ott volt a favoritnak számító Puskás Akadémia, valamint a Békéscsaba is, akik az NB1-ből estek ki és szerettek volna visszajutni, de nem lehetett lebecsülni a Kisvárdát vagy a Balmazújvárost sem.

A gárda jól kezdte a bajnokságot és sokáig ott volt a feljutás közelében, ám a szezon közepén néhány nem várt eredmény is becsúszott, amely miatt csak a 12. helyen értek célba és sokan kételkedni kezdtek a projekt sikerességében.

A következő szezonban megint csak a feljutás volt a cél Nyíregyházán, amelynek szellemében próbálták megerősíteni a keretet a klub vezetői. Végül a csapat ebben a bajnokságban már jobban teljesített, de így is egy-két eredmény nem úgy sikerült, ahogy azt tervezték, így csak az 5. helyen értek célba, 15 ponttal elmaradva a 2. helyezett Kisvárdától. Érdekesség, hogy mostanáig ez számított a klub legjobb eredményének az NB3-as feljutást követően.

A következő években stabil középcsapatnak számított a másodosztályban a Nyíregyháza, leginkább a 10. és a 7. hely között mozgott a gárda 2018 és 2022 között.

  • 2018/2019-es szezon: 10. hely
  • 2019/2020-as szezon: 8. hely (a 27. fordulónál félbaszakadt a bajnokság)
  • 2020/2021-es szezon: 7. hely
  • 2021/2022-es szezon: 10. hely

Közben a sportigazgatók, edzők, játékosok jöttek mentek a csapatnál, de a várt eredményeket nem sikerült teljesíteni.

2021. májusában kénytelen volt elhagyni a Nyírséget a csapat, mivel a régi Városi Stadiont szerették volna lebontani és helyette egy modern, új és korszerű létesítmény felépítését szerették volna a város és a klub vezetői is.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

A Szpari a 2021/2022-es szezont végig Balmazújvárosban töltötte, ahová nem túl sok drukker járt ki, mivel a két város közötti távolság az valamivel több mint 60 kilométer, ráadásul a csapat sem szerepelt olyan jól.


Kis híján újra NB3-ban a Nyíregyháza

A 2022/2023-as idényben szerették volna közelebb hozni Nyíregyházához a hazai mérkőzéseket, így Balmazújváros helyett Sényőn kezdték meg az új idényt. Sényő kb. 15 km-re található Nyíregyházától, ráadásul kisebb módosításoknak köszönhetően az Sényői Stadion is megfelelet az NB2-es követelményeknek.

A csapat vegyes eredményeket produkált, ráadásul a tavaszi szezonban Balmazújvárosban és Kisvárdán is játszott mérkőzéseket a Szpari, de így is kis híján búcsúzni kényszerült a csapat, mivel csak a 18. helyen végeztek. Az MLSZ új versenykiírása mentette meg a csapatot a biztos kieséstől, mivel a létszámcsökkentés miatt osztályozót kényszerült játszani a Nyíregyháza a másodosztályú tagságért a három NB3-as bajnok egyikével.

fotó: Nyíregyháza

A Szpari végül az NB3 Nyugati csoportjának bajnokát, a Veszprémet kapta az osztályozón. Az első mérkőzést Ajkán rendezték, amely gól nélkül döntetlennel zárult, de a nyírségiek többször is közel álltak a győzelemhez. A visszavágót Kisvárdán játszották a felek, ahol Csősz Richárd szerencsés góljával korán vezetést szerzett a Szpari, amely elég volt ahhoz, hogy a csapat a 2023/2024-es szezonban is NB2-es tudjon maradni.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

Az edzők ebben a szezonban egymásnak adták a kulcsot, mivel összesen 5 szakember irányította a gárdát. Feczkó Tamás kezdett, de utána Huszák Géza, Lengyel Roland ,Visinka Ede és Fekete Tivadar sportigazgató is ült a Szpari kispadján a 2022/2023-as szezonban.

A végig bukdácsoló csapatban azért akadt egy kiemelkedő teljesítmény is, méghozzá Novák Csanád személyében, aki 17 gólt szerzett a bajnokságban és ennek köszönhetően a góllövőlista 3. helyén végzett.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC


A változás szele megérkezett Nyíregyházára

A klub vezetősége egyetértett abban, hogy hasonló eredmény mégegyszer nem fordulhat elő Nyíregyházán, amelynek köszönhetően vérfrissítést kívántak végrehajtani, egyrészt a játékoskeretben, másrészt a szakmai stábban is.

Távozott 15 labdarúgó a klubtól, akik között többen rutinosak voltak, mint Pekár László, Szokol Zsolt, Hegedüs Lajos vagy Jánvári Gábor, de a közelmúlt nagy ígéretének, Szerető Krisztofernek is könnyű szívvel mutattak ajtót a vezetők.

Helyettük érkezett 15 labdarúgó, akik közül 11-en végleg, 4-en kölcsönbe. Az igazolások közül egyértelműen kiemelkedett Nagy Dominik, aki 10x-es magyar válogatottnak számít, valamint megfordult már külföldön a lengyel Legia Warszawa és a görög Panathinaikosz csapatában is, de nagy fogásnak számított Géresi Krisztián is, aki 1x-es magyar válogatottnak mondhatta magát.

A vezetőedző pedig Tímár Krisztián lett, aki korábban dolgozott már az MLSZ-nél, mint szövetségi edző, de irányította már a szintén NB2-es ETO FC Győr csapatát is.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

A klub célja előzetesen az volt, hogy Nyíregyháza újra meghatározó tényező legyen az NB2-ben és szerettek volna az élmezőnyben végezni.

A szezon kezdetén bíztató volt a játék, bár a csapatnak az első négy mérkőzéséből csak egyet sikerült megnyernie. Az első komolyabb skalp a Szpari részéről az augusztus 19-én jött, amikor is Balmazújvárosban 3-2-re legyőzték a feljutásra pályázó ETO-t, de nagy sikernek számított a Budafok 2-0-ás legyőzése is, akik szintén remekül rajtoltak.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

Októberre az ETO és a Nyíregyháza kissé meglépett a mezőnytől, így a 12. fordulóban belefért a csapatnak egy 3-0-ás vereség is a Vasas otthonában, mivel addig csak a Szpari számított veretlennek az NB2-ben. Ezt a vereséget egy hat mérkőzésből álló veretlenségi sorozat követett, amelyek között volt két nagyarányú siker is. Egyik a Csákvár elleni 7-1-es, míg a másik a Kozármisleny elleni 5-1-es győzelem volt.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

A télen Temesvári Attila, Beke Péter és Vida Kristopher személyében tovább erősödött a Szpari kerete, akikkel együtt szerették volna kiharcolni a feljutást.

A tavaszi szezon is jól indult Nagy Dominikék számára, hiszen az első öt meccsből hármat megnyertek, kettőn pedig döntetlent játszottak, ráadásul ezek ott volt az ETO legyőzése is.

A Soroksár elleni döntetlent követően becsúszott egy vereség a Budafok ellen, valamint egy döntetlen a Szeged ellen, amely miatt némi hullámvölgybe került a Nyíregyháza, de mondhatni, hogy jókor jött akkor a válogatott szünet.

A válogatott szünet óta eltelt hat mérkőzésből csak egyet, az Ajka elleni idegenbeli bajnokit veszítette el a csapat, de nyerni tudott fontos meccset a Kazincbarcika, a Vasas és Gyirmót ellen is. Sőt, utóbbi ellen sikerült bebiztosítani a feljutást, valamint az NB2-es bajnoki címet.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

A MOL Magyar Kupában is szépen menetelt az együttes, hiszen az NB3-as Tiszaújváros, Dunaföldvár és Szentlőrinc után a negyeddöntőben az NB1-es Kecskemétet sikerült két vállra fektetniük, majd az elődöntőben a Ferencváros jelentette a csapat számára a végállomást, pedig ott sem játszottak alárendelt szerepet, de a fővárosi zöld-fehérek két egyéni villanással eldöntötték a találkozót.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC


A siker titka

Egy sikeres szereplésnek több összetevője is van, így most a Szpari kapcsán összeszedtünk nektek néhány olyan dolgot, amelynek köszönhetően ilyen szépen szerepelt a csapat az idei szezonban.

A csapat játékrendszere kisebb változásokon ment keresztül, mivel az első meccseken még egy 4-2-3-1-el játszott a Nyíregyháza, addig a végére szépen lassan átállt egy 3-4-3-as vagy 3-4-2-1-es felállásra Tímár Krisztián, amely személyi változásokat is vont maga után. A csapat végig nagyon szervezett, agresszív és támadó szellemben futballozott, amellyel párosultak a magas letámadások és a gyors átmenetek is. Ezek láthatóan nem ízlettek a másodosztályú csapatoknak, de megfigyelhettük ezt a Kecskemét és a Ferencváros elleni Magyar Kupa mérkőzéseken is.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

Tímár Krisztián személye és munkássága is elengedhetetlen ebben a sikerben. A 44 éves szakember mentálisan, fizikailag és taktikailag is rendbe tette a csapatot, amely végig kiegyensúlyozottan tudott teljesíteni az idei szezon folyamán.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

Fekete Tivadar kinevezése a sportigazgatói pozícióra is jó döntésnek bizonyult a vezetőség részéről, mivel tavaly nyáron megfontoltan állították össze a keretet és egy előre meghatározott szempontrendszer mentén igazoltak játékosokat. A szakemberre jellemző még, hogy szeret fiatal játékosokkal dolgozni és bizalmat szavazni nekik és vélhetően emiatt is szerződtették Tímár Krisztiánt is, aki korábban dolgozott szövetségi edzőként az MLSZ-nél, így tökéletesen ismeri a fiatal futballistákat.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

A játékosok nem csak a pályán, hanem azon kívül is nagyon jó egységet alkotnak, mivel az edzések és a mérkőzés mellett együtt szerveznek közös programokat és sok időt töltenek együtt. Ezt az állítást alátámasztja két korábbi interjúalanyunk, Géresi Krisztián és Gengeliczki Gergő is.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC


Az biztos, hogy a nyíregyháziak már nagyon várják már az új stadion elkészültét, valamint az első NB1-es mérkőzést is, de addig még három alkalommal pályára kell lépnie a Szparinak az NB2-ben. Az utolsó három fordulóban a BVSC-Zugló, a Csákvár és a Kozármisleny lesz az ellenfele Tímár Krisztián legénységének.