HIVATALOS: Futács Márkó Honvéd játékosa

A Budapest Honvéd hivatalosan is bejelentette Futács Márkó szerződtetését. Az eddig szabadon igazolható támadó a szezon végéig, tehát a hátralévő 8 bajnokira kötelezte el magát Kispestre, a szezon végén pedig közösen döntenek majd a folytatásról.

A Honvéd az ötödik magyar klubja felnőtt szinten Futácsnak.

kép: Budapest Honvéd

Futács pályafutása a II. Kerületi UVSE-ből indult, majd a Ferencváros utánpótlásából került 2006-ban a francia Nancy csapatához, majd Németország az Ingolstadt és a Werder Bremen, Angliában pedig a Portsmouth, a Blackpool és Leicester City gárdáját erősítette. Németországban az U19-es bajnokságban, a harmadosztályban és a Bundesliga 2-ben is szerepelt, míg Angliában a Championshipben kapott játéklehetőséget. Futács összesen 5 országban légióskodott (Németország, Anglia, Törökország, Horvátország, Szlovénia), utóbbi 3-ban az első osztályt járta meg, de Franciaországban is szerzett némi tapasztalatot, de a Nancynél csak az ifjúsági csapatban kapott lehetőséget.

Innen került a DVTK-hoz, ahol 9 NBI-es gólt jegyzett és megnyerte a Ligakupát, majd Törökországban a Mersin, Horvátországban a Hajduk Split csapatához került, itt gólkirályi címet is szerzett 18 találattal.

2019-ben tért haza Magyarországra, ahol második magyar klubja a Fehérvár lett, akikkel 1 Magyar Kupa-sikert könyvelhetett el és összesen 11 gólt szerzett székesfehérvári mezben.

2021-ben fél évre a Zalaegerszeghez igazolt, 4 bajnoki gól mellett egyszer a Magyar Kupában is betalált pont a Honvéd ellen. Pályafutása során kétszer volt eredményes jelenlegi csapata ellen.

2021 őszén Szlovéniába szerződött, ahol az Olimpia Ljubljana csapatában 5 meccsen 1 gólig jutott, 2022 telén pedig leigazolta az MTK. A fővárosiaknál remekül teljesített, de a 7 gól fél év alatt sem mentette meg a kék-fehéreket a kieséstől, így ezután a másodosztályban játszott, ahol 16 bajnokin 9 gólig jutott.

Utoljára 2023. május 21-én játszott tétmeccsen, ekkor a Gyirmót ellen kapott 32 percet, amelyet már jelenlegi edzője, Csertői Aurél irányított.

Futács az U18-as, az U20-as és az U21-es válogatottat is megjárta, az U20-as válogatottal bronzérmet szerzett az egyiptomi vb-n, majd 2014-ben meghívót kapott Pintér Attila szövetségi kapitánytól. 2014-ben Finnország ellen debütált a válogatottban, ahol 2-1-es vereséget szenvedtünk, majd Albánia ellen kezdő volt és a kazahok elleni 3-0-s győzelem alkalmával is a pályán volt.

Futács 18-as mezszámban a válogatottban 2014-ben az albánok ellen, kép: Magyarfutball.hu

Ebben a szezonban a felkészülést az MTK csapatával kezdte meg, a Kaposvár elleni júniusi edzőmeccsen be is talált, majd nem kapott lehetőséget és végül szerződést bontottak a felek. Korábban lehetett hallani a BVSC, a Diósgyőr és a Gyirmót érdeklődéséről is Futács felé, de végül a Budapest Honvéd lett a befutó.

Futács az NBI-ben és az NBII-ben is góllal debütált. A magyar klubcsapatai közül az MTK-ban és a DVTK-ban azonnal gólt szerzett első meccsén, a ZTE-ben és a Fehérvárban a 6. meccsén volt eredményes először. Pályafutása során eddig 21 büntetőből 16-ot váltott gólra.

A legtöbb gólját a Mezőkövesd, a DVSC és a PAFC ellen érte el, mindegyik csapat ellen 5 gólt jegyez pályafutása során. Az NBII csapatai közül a Haladás és a Szeged ellen 2 gólt szerzett eddig, míg egyszer a Budafok és a Siófok kapuját is bevette.

Érdekesség, hogy 2022-ben az NBII-ben pont a Szeged ellen debütált Futács Márkó és akkor az ő duplájával nyert 2-1-re az MTK, vasárnap pedig a Honvéd pont a Szegedet fogadja a Bozsik Arénában.

Futács Márkó karrierje számokban:

NBI-es fellépések és gólok: 90 meccs, 31 gól

NBII-es fellépések és gólok: 16 meccs, 9 gól

Magyar Kupa meccsek és gólok: 21 meccs, 11 gól

Összesen: 127 meccs, 51 gól

Külföld: 186 meccs, 47 gól

Válogatott: (U18: 3 meccs, 1 gól), (U20: 8 meccs, 1 gól), (U21: 19 meccs, 8 gól) (A: 3 meccs, 0 gól)

Összesen: klubszinten: 314 meccs, 98 gól, válogatott szinten: 33 meccs, 10 gól

Összesítés a 2008-09-es szezontól: 347 meccs, 108 gól

Klubcsapatai felnőtt szinten: (12) Werder Bremen, Ingolstadt, Portsmouth, Blackpool, Leicester City, Diósgyőr, Mersin, Hajduk Split, Fehérvár, Zalaegerszeg, Olimpia Ljubljana, MTK (országok: 6)