Gera Zoltán: ,,Szeretném átadni a győztes mentalitást!”

Hétfőn délelőtt egy hivatalos közleményben jelentette be a Merkantil Bank Liga NB2-ben szereplő Vasas FC, hogy szerződést bontottak a csapat vezetőedzőjével, Desits Szilárddal, és a helyét a magyar U21-es válogatott szövetségi edzője, Gera Zoltán veszi át.

fotó: Vasas FC

A 44 éves szakember azzal indokolta a váltást, hogy szeretett volna egy klubcsapatnál tevékenykedni, ahol napi gyakorlatban tudja a tudását hasznosítani, és erre ideális volt a másodosztályú Vasas kerete.

Gera Zoltán kedden megtartotta az első edzését a Fáy utcában, amely után első gondolatait osztotta meg a klub hivatalos oldalának.

„Egy ideje már foglalkoztatott a gondolat, hogy az utánpótlás-válogatottnál szerzett tapasztalataimat egy klubcsapatnál is hasznosítsam. A közelmúltban történtek már megkeresések, azonban most, a Vasas irányítása egy olyan lehetőségnek tűnt a számomra, amelyet meg akartam ragadni. Nagyon várom a közös munkát, össze sem lehet hasonlítani egy nemzeti együttes irányításával. Sorra jönnek a mérkőzések, nincsenek többhónapos szünetek, ez a fajta légkör és körforgás pedig már hiányzott az életemből. Most éreztem elérkezettnek az időt a váltásra és bár komoly a feladat, hiszen egyértelműen a feljutás kiharcolása a cél, képesnek tartom rá a csapatot. Játékosként is szerettem a kihívásokat, sosem hátráltam meg tőlük, lelkes vagyok az előttünk álló időszakot illetően. Megtisztelő, hogy a Vasashoz kerültem és ezt nem udvariasságból mondom, tényleg így érzem, remélem, hogy sok közös siker vár ránk.

fotó: Vasas FC

A szakember elárulta, hogy szeretné azt a mentalitást átadni a játékosoknak, amely korábban őt is jellemezte a pályafutása során.

,,A legfontosabb az, hogy folyamatos fókusz legyen a mérkőzéseken, és az ahhoz hasonló találkozókat, amelyek korábban döntetlenre végződtek, a jövőben a saját javunkra fordítsuk. Szeretném átadni azt a fajta győztes mentalitást a játékosoknak, amely mindig is jellemző volt rám. Fontos, hogy védekezésben és támadásban is szervezettek legyünk és bár nyilván a pályán kapnak egyfajta szabadságot a futballisták, rendszerben gondolkozom, így mindenkinek tudnia kell, mi a feladata.”

Gera Zoltán nem érkezett egyedül az angyalföldiekhez, hiszen hozta magával Csizmadia Csabát az U21-es válogatottból.

,,Stábban gondolkozó ember vagyok, nyitott vagyok a segítők véleményére, de a felelősség és a végső döntés az enyém. Csizivel az elmúlt időszakban együtt dolgoztunk az U21-es válogatottnál, különböző karakterek vagyunk, de jól megértjük egymást. Nagy tapasztalata van, örülök, hogy ő is velünk van. De ez igaz a már itt lévő szakemberekre is.”

fotó: Vasas FC

Az első edzésról pozitívak voltak a gondolatai az új vezetőedzőnek. Szerinte mindegyik játékos maximálisan beleállt a munkába, és azt szeretné, hogy minél hamarabb átvegyék a futballisták azt a szemléletet, amit ő képvisel.

Zárásként arról beszélt Gera Zoltán, hogy nagy segítség lehet az a számára, hogy néhány fiatallal tudott együtt dolgozni a nemzeti csapatnál is.

„Természetesen ez nagy segítség a számomra, de egyébként is rengeteg meccset néztem az elmúlt években – mind az élvonalban, mind a másodosztályban. Képben vagyok a játékosokkal és a riválisok stílusával kapcsolatban is. Tudom, hogy kitől mit várhatok, szeretném, ha a meglévő erősségeket még inkább ki tudnánk domborítani.”

fotó: Vasas FC

Gera Zoltán ma mutatkozik be a Vasas kispadján, méghozzá a MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőjében, ahol a megyei I. osztályban szereplő Mezőörs KSE lesz az ellenfél. A párharc egy mérkőzésen dől el, döntetlen esetén hosszabbítás vagy akár 11-esekre is sor kerülhet.