„Fogalmam sincs, miért kapott tizenegyest az ellenfél” – megszólalt a Nyíregyháza vezetőedzője a bundagyanús mérkőzést követően

1-1-es döntetlent játszott a Merkantil Bank Liga NB2 listavezetője, a Nyíregyháza az osztrák élvonalbeli SCR Altach ellen a törökországi edzőtábor során, ám ez a találkozó nem a gólokról marad majd emlékezetes.

fotó: SCR Altach

A mérkőzés játékvezetője két egészen érdekes 11-es adott meg a két csapatnak. A 68. percben a szöglet után befelé szálló labdát a magyar csapat védelme kifejelte, majd a játékvezető a sípjába fújt. Az Altach és a Nyíregyháza játékosai egyaránt úgy vélték, hogy kifelé ítélt szabadrúgást a bíró. Ezt követően mindenki legnagyobb megdöbbenésére büntetőhöz jutottak az osztrákok, sőt, Alaxai Áron, a Nyíregyháza egyik belső védője még sárga lapos figyelmeztetést kapott. A labda mögé Diawara állt, és a mali támadó nem hibázott, Fejér Béla hiába érezte az irányt, végül nem tudott védeni.

Néhány perccel később a gólszerző Diawarat látta szabálytalannak a játékvezető Gengeliczki Gergővel szemben, így a Szparinak is büntetőt ítélt a játékvezető. Herjeczki Kristóf lövését még védeni tudta a kapus, de vélhetően egy belépő osztrák játékos miatt újra kellett rúgni a 11-est, amelyet Herjeczki már nem hibázott el.

fotó: SCR Altach

Roland Kirchner, az SCR Altach sportigazgatója az osztrák ORF-nek azt nyilatkozta, hogy a két csapat legszívesebben levonult volna a pályáról a döntéseket követően, majd elárulta azt is, hogy a csapat megtette a feljelentést az osztrák Bundesligának és az illetékes szerveknek egyaránt.

Nem sokkal ezután a Sportal megkeresésére Tímár Krisztián, a Nyíregyháza Spartacus FC vezetőedzője is megszólalt az üggyel kapcsolatban.

„Elég fura mérkőzés volt, valóban sok kétes ítélet született, az ellenfél vezetőedzője pedig felvetette, hogy mi lenne, ha inkább lehívnánk a két csapatot a pályáról. Azt feleltem, hogy inkább próbáljuk függetleníteni magunkat ettől, és menjen végig a mérkőzés. Az erőnléti felkészülés szempontjából fontos lett volna, hogy kilencven perc legyen a játékosok lábában, úgyhogy úgy voltam vele, inkább kapjon még egy kamu tizenegyest az ellenfél, csak menjen végig a meccs. Tudjuk le ezt a kilencven percet, aztán zárjuk le.

fotó: Nemzeti Sport

Érdekesség, hogy nem ez volt az egyetlen ilyen eset Törökországban, hiszen a szintén osztrák első osztályú Rapid Wien és a cseh élvonalbeli FC Slovacko felkészülési mérkőzésén is voltak könnyű síppal befújt 11-esek, ráadásul egy már megadott büntetőt visszavont a játékvezető. Ennek hátterében a 2.5 feletti gólszámra történő fogadások állhatnak. Azt az összecsapást végül 2-1-re a Rapid nyerte meg.

Az osztrákok jelentették a történteket a hazai szövetségnek, és az osztrák Play Fair Code szervezetnek is. Nem kizárt, hogy vizsgálatot is indítanak a török és az osztrák hatóságok a mérkőzéseket vezető játékvezetőkkel szemben, akiket állítólag szállodákban őriznek a hatóságok.

Mindenesetre a Nyíregyháza már hazautazott Törökországból, és a labdarúgók 2 nap pihenőt kaptak az edzőtábort követően, hogy utána folytatni tudják a megkezdett munkát.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC