A Vasas segíthet a Honvédnak kivívni a bennmaradást – NB1 33. (utolsó) forduló

Az utolsó forduló következik az NB1-ben, még nyitott kérdés a dobogós helyek sorsa, és az is, hogy a Vasas mellett a Honvéd vagy a Videoton esik majd ki.

A bajnoki cím már korábban eldőlt, május elején, a 30. körben biztossá vált a Ferencváros újabb, sorozatban ötödik, összességében 34. első helye, a 31. fordulóban pedig az is, hogy a Vasas búcsúzik az élvonaltól. Múlt pénteken egy másik kérdésre is megszületett a válasz: az élvonalban újoncként szereplő, jelenleg második helyezett Kecskemét már nem szorulhat le a dobogóról.
Az első három közé kerülésért és ezzel Konferencia Liga-selejtezős szereplésért küzd ugyanakkor a Debrecen, a Puskás Akadémia és a Paks. Előbbi az Újpestet, a felcsúti csapat a bennmaradásért küzdő Budapest Honvédot fogadja szombaton 20 órakor, a paksiak pedig már pénteken pályára lépnek Zalaegerszegen. Utóbbiaknak nincs saját kezükben a sorsuk, ugyanakkor az biztos, hogy a dobogóért mindenképpen győzniük kell. A harmadik helyet úgy érhetik el, ha a három pontot begyűjtik, a Debrecen kikap, a Puskás Akadémia pedig nem nyer. A legkedvezőbb helyzetben a DVSC van, mivel egy ponttal megelőzi a Puskás Akadémiát és hárommal a Paksot. A debreceni együttes akár még második is lehet, ehhez győznie kell, miközben arra is szüksége van, hogy a Kecskemét egy nappal korábban kikapjon a vendég Kisvárdától.
A bennmaradásért kétcsapatosra szűkült a verseny, a Felcsúton pályára lépő Honvéd hátránya egy pont a MOL Fehérvárral szemben, amely a már kiesett Vasas vendégeként lép pályára szombaton 20 órakor. A Fehérvár bennmarad az élvonalban, ha legyőzi a Vasast, ha döntetlent játszik és a Honvéd nem gyűjti be a három pontot Felcsúton, de akkor is, ha kikap és a Honvéd is vereséget szenved. A Honvéd reálisan úgy őrizheti meg élvonalbeli tagságát, hogy legyőzi a Puskás Akadémiát és a Fehérvár nem nyer a Vasas ellen. Van még egy forgatókönyv Honvéd-döntetlenre és ezzel egyidejűleg fehérvári vereségre vonatkozóan is, de a székesfehérváriaknak 11 góllal jobb a gólkülönbségük.
A bajnokság 2022/23-as szezonja vasárnap, az aranyérmes Ferencváros mezőkövesdi vendégjátékával zárul. A találkozó után a zöld-fehérek nagyszabású bajnokavató ünnepséget terveznek az MVM Dome-ban.

2023.05.26. (péntek) 18:15 óra

KECSKEMÉTI TE – KISVÁRDA MASTER GOOD

2023.05.26. (péntek) 20:30 óra

ZTE FC – PAKSI FC

2023.05.27. (szombat) 20:00 óra

DVSC – ÚJPEST FC

PUSKÁS AKADÉMIA FC – BUDAPEST HONVÉD

VASAS FC – MOL FEHÉRVÁR FC

2023.05.28. (vasárnap) 17:30 óra

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC – FERENCVÁROSI TC


Forrás: MTI