Kőkemény csoportba került a magyar U17-es válogatott az EB-elitkör sorsolásán

Nagyjából másfél hónappal ezelőtt lépett pályára a magyar U17-es válogatott tétmérkőzésen, amikor is Bulgária, Bosznia-Hercegovina és Andorra legjobbjai ellen kellett kivívni hazai pályán a továbbjutást a jövő tavaszi EB-elitkörbe. Ez a küldetés végül sikerült, hiszen Jeremiás Gergő tanítványai Bulgária mögött a 2. helyen végeztek csoportjukban, így nyugodtan várhatták az UEFA sorsolását.

fotó: http://mlsz.hu

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a napokban elkészítette az U17-es és U19-es válogatottaknak az elitkörös beosztását. Az U19-es magyar válogatott ezen a sorsoláson nem volt érdekelt, mivel nem sikerült kivívni a továbbjutást a csoportjából, így bízhattunk abban, hogy egy jó csoportba kerül a magyar U17-es válogatott.

Fortuna keze ezúttal nem volt a mieink mellett, hiszen a harmadik kalapból várhattuk a sorsolást, így benne volt a pakliban, hogy akár komoly válogatottakkal is találkozhatunk. Végül az A-csoportba kerültünk, ahová az első kalapból Anglia, a másodikból Franciaország, míg a negyedikből Észak-Írország érkezett a mieink mellé, tehát kijelenthetjük, hogy egy nagyon erős négyesbe kerültek a magyar fiatalok.

fotó: http://uefa.com

Az angolok csoportgyőztesként, három győzelemmel, 18-1-es gólkülönbséggel jutottak túl az őszi Eb-selejtezőn, míg az U17-es VB-n nyolcaddöntőig jutottak. A franciák szintén megnyerték a csoportjukat a norvég és a román együttest megelőzve, sőt, nem olyan régen másodikok lettek az U17-es világbajnokságon, míg az északírek Olaszország ellen is pontot szerezve csoportharmadikként kerültek az elitkörbe. A márciusi minitornát Angliában rendezik meg.

fotó: http://mlsz.hu

Jeremiás Gergő, a magyar U17-es válogatott szövetségi edzője a következőképpen értékelte a sorsolást: ,,A korosztályos válogatottban minden nemzetközi mérkőzést arra használunk fel, hogy a játékosok tapasztalatokat szerezzenek, megismerkedjenek a nemzetközi szint követelményeivel, és a lehető legmagasabb szinten méressék meg magukat. A tavaszi elitkör jó alkalom lesz arra, hogy kiváló képességű csapatok ellen mutassuk meg a tudásunkat, biztos vagyok benne, hogy ez a három mérkőzés sokat hozzáad majd a játékosok fejlődéséhez. Nehéz dolgunk lesz, de természetesen mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy meglepetést okozzunk a csoportban.”

Papíron nem sok esélye van a magyar válogatottnak, hiszen két topválogatott ellen is fog találkozni, de bízzunk abban, hogy nyáron ott lesz a ciprusi Európa-Bajnokságon, amely az utolsó olyan kontinenstorna lesz ebben a korosztályban, amelyet a jelenlegi rendszerben bonyolít le az UEFA. A 2025-ös, albániai korosztályos Eb-n már csak nyolc csapat vesz részt, a selejtezőket pedig a Nemzetek Ligájához hasonló, egy „A” és egy „B” divíziót tartalmazó ligarendszerben játsszák majd.

fotó: http://uefa.com