“Sikerülni fog a feljutás” interjú a Veszprém Olaszországot is megjárt fiatal támadójával, Bakos Zsomborral

A jelenleg Veszprémben futballozó fiatal, de nagyon tehetséges Bakos Zsomborral készítettünk mélyinterjút. A 19 esztendős támadó játszott már az olasz Bologna U17-es csapatában is, és ezt követően is nagy múltú klubok utánpótlás csapataihoz került, és a Veszprém jelentette neki a kaput a felnőtt futballba. Idén nyáron került oda, és jelenleg 7 gólos az NB3 Nyugati csoportjában. Szerepelt már az U18-as válogatottban, ahol ugyan már nem játszhat kora miatt, de szeretne még válogatottban szerepelni. Köszönjük szépen a válaszokat Bakos Zsombornak, és további sok sikert kívánunk neki a pályafutásához!

Kép: vehir.hu

Biztosan sokan tudják már rólad, hogy a Bologna U17-es csapatában is szerepeltél, méghozzá nagyon jó teljesítményt nyújtva. Jól érezted magad Olaszországban? Kérlek mutasd be az ottani légkört!

Egy hosszú folyamat eredménye, hogy 2019 júliusában a Bologna csapatába igazoltam, belevágtam életem egy új fejezetébe. Egy fantasztikus ügynökség állt mögöttem, amelynek tagjai minden nap biztosítottak arról, hogy minden felmerülő problémát megoldanak, így a dolgom csak annyi volt, hogy vigyázzak az egészségemre és felhőtlenül boldogan focizzak. Az olaszok rendkívül vendégszeretők, segítőkészek. A csapat tagjai gyorsan befogadtak, az olaszok is és a külföldiek is egyaránt. Nem volt nehéz a mentalitásukat, kommunikációs stílusukat megszokni, hiszen én is elég hangosan kommunikálok, így nem tűntem ki közülük. Angolul beszéltem velük, edzéseken viszont olaszul vezényelt a Mister. Minden edzésen 100% feletti teljesítményt kellett nyújtani, az edzésen mutatott teljesítménytől függött, hogy hétvégén ki került a keretbe és azon belül a kezdőcsapatba. Szinte háború folyt egymás között a kezdőbe kerülésért. Szabadnapokon a lakótársaimmal és a bolognai játékosokkal, különböző olasz finomságokat kóstoltunk majd ettünk. Az étkezési szokásaik is különlegesek voltak számomra. Nagyon szerettem velük és közöttük lenni, élni.

Rengetegen találgatnak és minősítik a magyar bajnokságokat más ligákhoz képest. Tudom, hogy nagyon relatív ez a kérdés, de az olasz U17-es bajnokságot, ha összehasonlítanánk az NB3-al, mi lehet szembetűnő? Melyik az erősebb?

Az olasz foci minden korosztályban sokkal hevesebb, több érzelem jelenik meg magában az olasz futballban, maga a mentalitás is egészen egyedülálló. Az U17-es bajnokságban a csapatok tagjai azonos korosztályú játékosok, így közel azonos súlycsoportok találkoztak egymással szembe. Ebben a korosztályban már a dinamikus, gyors, agresszív “futball” a jellemző, ami nálunk az NBIII-ban észlelhető. De mégis más, mert az NBIII-as csapatok között is nagy különbség van, hiszen az akadémisták közel egykorúak, más csapatok játékosai 17 és 35 év közöttiek. Itt már nagyon szembetűnő a játékosoknál a fizikális különbség, A különböző súlycsoportok és a testi adottságok. Ezek mind nagyon befolyásolóak egy csapat eredményességében. Az, hogy melyik az erősebb? Nem lehet összehasonlítani.

Kép: MTK Budapest

Korosztályos válogatottban is játszottál már, U18-ban legutóbb. Az U19-es válogatottban még nem mutatkozhattál be, eljön még annak is az ideje, hogy magadra öltheted a címeres mezt?

Utoljára az U18-as válogatottban szerepeltem, de sajnos nem sok lehetőségem volt, Rajtam kívülálló okok miatt. Fél évig nem volt játékengedélyem az MTK csapatában átigazolási hiba végett, majd a tavaszi szezonban kevés játékperc alatt szereztem a gólokat, nem volt teljes meccsrutinom. A következő szezonban az ETO Akadémia csapatában ismét kevés lehetőséget kaptam, így a válogatottba való bekerülésre ismét nem volt esélyem. Jelenleg a Veszprém csapatában kevés játéklehetőség mellett, sikerült hét gólt szereznem. Úgy gondolom minden focista álma, hogy magára ölthesse a címeres mezt.

Az előző fordulóban egy nyugati rangadót rendeztek az NB3-ban. Az első két helyezett csatáján 0-0-t értetek el a Tatabánya ellen. Kérlek értékeld azt a mérkőzést!

Szerintem igazságos döntetlen született. Nyilvánvaló, hogy a 3 pontért utaztunk, de csak megtörni sikerült az ellenfél győzelmi sorozatát. Egyik oldalon sem voltak nagy helyzetek, inkább a mezőnymunka tette ki a játék részét. Mindkét csapat maximálisan felkészült a másik taktikájából, kiegyenlített játék folyt a pályán.

Tapadtok a Tatabányához, kétségkívül nagy rajtuk a nyomás. Vasárnap az év utolsó NB3-as mérkőzésén meg tudjátok verni a Balatonfüredet?

Jobb üldözőnek lenni, mint menekülőnek. Minden meccsre felkészülünk erőnlétileg és taktikailag az ellenfélből, ez a héten sem volt másként. A legfontosabb dolog, hogy a saját játékunk elejétől a végéig rendben legyen, mentálisan élesen lépjünk pályára, akkor nem okozhat meglepetést a Balatonfüred.

Sokat jelentene lélektanilag, ha át tudnátok még a szünet előtt venni a vezetést a tabellán? Van esély a feljutásra?

Sokat jelentene, egy plusz motivációt adhatna a tavaszi szezonkezdésre, de akkor sincs semmi probléma, ha nem foglaljuk el az első helyet. Úgy tartja a mondás, hogy este számolják a libákat, az lesz a lényeg és a mérvadó, hogy a szezon végén a mi nevünk legyen a tabella legfelsőbb polcán. Mindent megfogunk tenni ennek érdekében és a csapatot ismerve sikerülni is fog a feljutás.

Mi a célod a jövőben?

A labdarúgás gyermekkorom óta meghatározza mindennapjaimat. Jelenleg az egyéni célom, hogy stabil kezdőjátékos legyek, és a góljaimmal tudjam segíteni csapatomat. A jövőmet is a sportban képzelem el, aktív sportpályafutásom közben is folyamatosan képezni önmagam, hogy mindig megfelelhessek a követelményeknek. A távolabbi célom: egy topbajnokságban szerepelni.