Két korábbi NBI-es játékos, a belgák, valamint a franciák is a pályán: a 4. nap beharangozója

15:00 Románia-Ukrajna (München)

8 év után ismét nagytornán a román válogatott, amely csoportelsőként kvalifikált az Eb-re. Edward Iordanescu csapata nagyon rossz főpróbát tartott az Eb-re, hiszen előbb Bulgária, majd Liechtenstein ellen volt képtelen betalálni csapata. Hogy a rossz széria Ukrajna ellen megtörik-e, arra a délutáni meccsen kapunk választ.

Sergei Rebrov első nagytornájára készül az ukránokkal és elődje bizony feladta a leckét, hiszen 3 éve a legjobb 8-ig meg sem álltak az ukránok és ebben a csoportban is reálisan a második helyre esélyesek a sárga-kékek. Fókuszban lehet a La Liga idei gólkirálya, Artem Dovbyk, aki 24 góllal zárt a spanyol élvonal idei szezonjában a Gironában, a 2021-es Eb-n pedig győztes gólt szerzett a svédek ellen. Az ukránok megharcoltak az Eb-részvételért, hiszen Olaszország és Anglia is a selejtezőcsoportjukban szerepelt, majd végül a bosnyák és az izlandi válogatotton keresztül vezetett az útjuk Németországba, ahol többször is pályára léptek már albérletben.

Az ukránoknál Oleksandr Zubkov (korábban Ferencváros) és Adrian Rus (korábban Balmazújváros, Fehérvár) is pályára léphet, így két korábbi NBI-es légióst is láthatunk egymás ellen az Eb-n.

Tipp: Románia 1-3 Ukrajna


18:00 Belgium-Szlovákia

Szlovákia rendszeres résztvevője eddig a 24 csapatos Eb-knek, de maradandót egyiken sem tudott alkotni. Calzona mélyről hozta vissza a szlovák csapatot, amely két négygólos győzelemmel hangolt az Európa-bajnokságra. Kevés topbajnokságban pallérozódott szlovák található a keretükben, Dúbravka a Newcastle, Skriniar a PSG, Lobotka a Napoli, míg Duda a Verona légiósa. A 2016-os Eb-n sikerült a továbbjutás, 3 éve azonban búcsúztak a csoportból, kezdésnek pedig Belgium vár rájuk.

A belgák csúnyán leszerepeltek a 2022-es vb-n és azóta sok változás történt a válogatott háza táján. A csapatot Domenico Tedesco vette át Roberto Martineztől és több játékos is kicserélődött. Openda, Doku és Trossard is várhatóan húzóemberei lehetnek a belga csapatnak az új generációból, míg a rutint Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku és Yann Carrasco képviseli belga részről, de Jan Vertonghen is tagja a keretnek. A belgák hiába vágtak egyik esélyesként neki az utóbbi nagytornáknak, még a döntő sem jött össze, most viszont egy hosszú veretlenségi sorozattal a hátuk mögött érkeznek az Eb-re, hiszen a 2022-es Marokkó elleni vb-meccs óta nem kaptak ki, azaz a Tedesco-érában is veretlenek, a továbbjutás és a csoportelsőség pedig elvárás a Vörös Ördögöktől.

Tipp: Belgium 3-0 Szlovákia


21:00 Ausztria-Franciaország (Düsseldorf)

Remek formában vág neki Ausztria az Európa-bajnokságnak, hiszen 2022 szeptembere óta csak egy meccset vesztettek el. Azonban egy nagy hiányzója van az osztrákoknak, hiszen David Alabára nem számíthatnak a tornán.

Franciaország feledtetné a 2021-es leszereplést az Eb-n, kérdés, hogy mennyire szeretnének bekezdeni ezen az Eb-n, hiszen láttuk tegnap az angolokat, hogy minimális futballal is elérték a céljukat és a nagyobb energiákat inkább későbbre tartogatják.

Tipp: Ausztria 0-1 Franciaország