A Ferencváros nagy nehézségek árán, de ott lesz az Európa-Liga főtábláján – FK Borac Banja Luka – Ferencvárosi TC 1-1 (0-0) (11-esekkel: 2-3)

Csütörtökön este az Európa-Liga selejtező rájátszásának visszavágóján volt érdekelt a Ferencváros együttese. Pascal Jansen tanítványai a bosnyák bajnok Borac Banja Luka otthonában szerepeltek. Mint ismert, a párharc első mérkőzésén 0-0-s döntetlen született, így teljesen nyitott és izgalmas visszavágóra lehetett számítani, ráadásul a hangulat is kiváló volt a stadionban, hiszen teltház volt az első perctől kezdve Banja Lukában.

fotó: Sportfotók / Szőke Péter

Az első mérkőzéshez hasonló volt a forgatókönyv, a bosnyákok mélyen és szervezetten védekeztek, míg a Fradi birtokolta többet a labdát, de komoly gólhelyzeteket nem tudott kialakítani. A 12. percben jött az első ferencvárosi helyzet, ekkor Pesic készítette le a labdát Abu Faninak, aki 19 méterről lőtt kevéssel a jobb sarok mellé. Kettő perccel később a hazaiak is jelezték, hogy itt vannak a mérkőzésen, azonban Sreckovic lövését fogta magabiztosan Dibusz Dénes.

A folytatásban is mezőnyfölényben futballozott a magyar együttes, ám nem sikerült a szervezetten védekező hazaiak védekezését feltörni, míg Mladen Zizovic legénysége bízott a gyors kontrákban. A 35. percben Adama Traoré lőtt 18 méterről, ám a kísérlete csúnyán elkerülte a Borac kapuját.

A Ferencváros gyakorlatilag kapuralövés nélkül hozta le az első félidőt, ahol nem született gól.

fotó: Sportfotók / Szőke Péter

A fordulást követően sem változott a játék képe, továbbra is a Fradi dominálta a meccset, de nem tudtak megoldást találni a hazaiak szilárd védekezésére. A 49. percben Traoré beadását követően Pesic fejelt öt méterről a kapu fölé.

Hosszas unalmas percek után, a 72. minutumban egy szögletet követően Rommens beadása után alakult ki veszély, Cissé elé került a labda három méterre a kaputól, de önfeláldozóan belevetődtek a hazai védők.

A 93. percben egy meccslabdát is kapott a Ferencváros, ám Abu Fani szabadrúgását követően Zachariassen fejelt 12 méterről a kapu mellé.

Mivel nem született gól a rendes játékidőt követően, így következhetett a 2x15 perces hosszabbítás.

fotó: Sportfotók / Szőke Péter

A hosszabbítás első félideje egy lehetőséget hozott, de abból gólt szerzett a Borac: a 104. percben egy Hrelja szögletet követően mindenki mellett elszállt a labda középen, majd Grahovacról szerencsésen a kapuba került a játékszer. (1-0)

Ebben a pillanatban kiesésre állt a Ferencváros, ráadásul ekkor nagyon sokan kevés esélyt láttak a továbbjutásra, mivel a zöld-fehérek még nem lőttek kapura.

A 111. percben 11-es jutott a Ferencváros, miután Kady Borgest a 16-oson belül eldarálta a kapujából rosszul kimozduló Manojlovic. A labda mögé Varga Barnabás állt, aki higgadtan lőtte középre büntetőt, így egyenlített Pascsal Jansen együttese. (1-1)

A 122. percben megint csak Zachariassen fejében maradt a meccslabda, miután egy szögletet követően a norvég középpályás a kapu fölé fejelt.

Az állás már nem változott a hátralévő percekben, így a Puskás Akadémia után a Ferencvárosnak is 11-es párbajban kellett döntenie a továbbjutás sorsáról.

fotó: Sportfotók / Szőke Péter

Herrera nagyon fölé rúgta, míg Rommens léc alá tartó lövését védte Manojlovic. (0-0)

Kvrzic a bal alsóba gurított, míg Ben Romdhane a jobb felsőbe vágta labdát. (1-1)

Savic középre rúgta, míg Abu Fani kegyetlenül bevágta a léc alá. (2-2)

Cavic mellé lőtte a maga 11-esét, míg Kady a bal alsóba helyezett, így előnybe került a Ferencváros. (2-3)

A bosnyákok gólszerzője, Grahovac csúnyán fölé rúgta a maga büntetőjét, így a Ferencváros nyerte a 11-es párbajt és jutobb tovább. (2-3)


Európa-Liga selejtező, rájátszás, visszavágó

FK Borac Banja Luka (bosnyák) - Ferencvárosi TC 1-1 (0-0) (11-esekkel: 2-3)

Bosznia-Hercegovina, Banja Luka, Gradski Stadion

Vezette: Erik Lambrechts (belga)

Borac Banja Luka: Manojlovic – Vukcevic (Kvrzic, 85.), Meijers, Carolina, Herrera – Grahovac, Skorup (Pihler, 85.) – Kulasin (Hrelja, 75.), Savic, Sreckovic (Cavic, 64.), Lukic

Vezetőedző: Mladen Zizovic

Ferencváros: Dibusz – Makreckis, Knoester, Cissé, Ramírez (Civic, 76.) – Rommens, Maiga (Zachariassen, 46.), Abu Fani – Misidjan (Ben Romdhane, 46.), Pesic (Varga B., 85.), Traoré (Kady, 70.)

Vezetőedző: Pascal Jansen

Gólszerzők: Grahovac (104. perc) illetve Varga B. (111. perc - 11-esből)

Továbbjutott: a Ferencvárosi TC 1-1-es összesítéssel, tizenegyesekkel


A Ferencváros nagyon megszenvedett a párharc során, de a célját így is elérte a magyar bajnok, hiszen ott lesznek az Európa-Liga főtábláján. Érdekesség, hogy a zöld-fehérek zsinórban hatodjára szerepelnek valamilyen nemzetközi kupasorozat főtábláján, ráadásul ez lesz a negyedik EL-szereplése a klubnak.

fotó: Sportfotók / Szőke Péter