A döntetlen kevésnek bizonyult, véget ért a Ferencváros BL-álma – Ferencvárosi TC – FC Midtjylland 1-1 (1-0)

Kedd este nagy feladat előtt állt a magyar bajnok Ferencváros együttese, hiszen kétgólos hátrányt kellett ledolgozniuk hazai pályán a Bajnokok-Ligája selejtező 3. fordulójának visszavágóján, ahol a dán bajnok Midtjylland volt az ellenfél. Az összecsapásra valamivel több mint 18 ezer ember váltott jegyet, tehát közel teltház uralkodott a Groupama Arénában.

fotó: Sportfotók / Szőke Péter

A várakozásoknak megfelelően a zöld-fehér mezes FTC elég korán magához ragadta a kezdeményezést, míg az északiak próbáltak stabil védekezésből kontrákat indítani, de előfordult, hogy 5-6 játékosal letámadták a hazai együttest.

A találkozó első lehetősége a Ferencváros előtt adódott, a 6. percben Rommens ívelt középre egy szabadrúgást, majd az előrehúzódó Cissé fejelhetett teljesen szabadon, de mellé ment a próbálkozása.

A 16. percben újabb veszélyes hazai lehetőség, Ben Romdhane passza után Abu Fani fordult a kapu irányába, jó 20 méterről célba vette a bal alsó sarkot, ám Ólafsson védeni tudott, a kipattanót már felszabadították a dánok.

Egy perccel később előnybe került a Ferencváros: Abu Fani bal oldali szabadrúgása megtalálta Cissét, akinek a fejesét még fogta a kapus, de a kipattanót már a hálóba lőtte. A francia belső védő góljával felére csökkent a magyar bajnok hátránya. (1-0)

fotó: Sportfotók / Szőke Péter

Kis híján percek alatt ledolgozta a hátrányát a Fradi, a 19. percben Ben Romdhane passza után Abu Fani két védő között is lőni tudott, de a kísérlet éppen csak elment a kapu mellett.

Az első félóra végén egy újabb hazai lehetőség, egy kifejelt labdára csapott le Adama Traoré, aki kapásból lőtt, de Ólafsson megfogta a próbálkozást. Ezt követően feléledtek a dánok is, előbb Osorio kapáslövése ment centikkel a kapu mellé, majd Juninho kapáslövését védte bravúrral Dibusz Dénes.

A játékrész hosszabbításában egy eladott labdára csapott le Osorio, aki 18 méterről tekert a jobb felső irányába, a labda már átjutott Dibuszon, de a remekül helyezkedő Cissé az utolsó pillanatban szögletre mentett.

Az izraeli játékvezető nem sokkal később véget vetett az első félidőnek, a Ferencváros ekkor egy gólra volt a hosszabbítás kiharcolásától.

fotó: Sportfotók / Szőke Péter

A második félidő is ferencvárosi lehetőségekkel kezdődött, előbb Zachariassen lövését védte bravúrral Ólafsson, majd pár másodperccel később Rommens csavarását tolta szögletre az izlandi hálóőr.

Az 50. percben egyenlített a Midtjylland: Franculino passza után teljesen üresen maradt Sörensen, aki 14-15 méterről a jobb alsóba passzolt. Ekkor összesítésben két góllal mentek a dánok. (1-1)

fotó: Sportfotók / Szőke Péter

Az 58. percben a csereként beállt Bassey lapos lövését védte Ólafsson, majd pár perccel később Ben Romdhane kísérletét fogta magabiztosan az északiak kapusa.

Ezt követően szinte minden úgy alakult, ahogyan a dánok szerették volna, hiszen próbálták húzni az időt, többek között földön fetrengéssel, lassú cserékkel, valamint kemény taktikai faltokkal.

A 82. percben meccslabdája volt a vendégeknek a mérkőzés és a párharc eldöntésére is, Osorio több ferencvárosi játékos mellett vitte el a labdát, majd ziccerbe került, de a chilei szélső a bal kapufa mellé lőtt. A vendégcsapat igyekezett letámadni a magyar bajnokot már a Fradi saját térfelén, alaposan megzavarva a győztes gólra törő, de gólveszélyes középcsatár nélkül futballozó FTC játékát.

A 88. percben a csereként beállt Kady Borges fordult kapura, majd jó 20 méterről lőtt, de a léc alá tartó labdát szögletre paskolta a remek napot kifogó Ólafsson.

A lefújás előtt a zavartan futballozó Raul Gustavo rálépett az egyik dán játékosra, majd egy kis VAR-ozást követően Orel Grinfeld játékvezető kiállította a Fradi brazil hátvédjét, így a magyar rekordbajnok emberhátrányban fejezte be az összecsapást.

Nem sokkal később véget ért a találkozó, a Ferencváros ugyan több lehetőséget dolgozott, de egy pillanaton kívűl nem tudtak túljárni a dánok kapusának eszén, míg a vendégek rutinosan őrizték az előnyüket.


Bajnokok-Ligája selejtező, 3. forduló, visszavágó

Ferencvárosi TC - FC Midtjylland (dán) 1-1 (1-0)

Budapest, Groupama Aréna, 18027 néző

Vezette: Orel Grinfeld (Roj Hasszan, Idan Jarkoni) - izraeliek

Ferencváros: Dibusz - Makreckis (Gruber, 83.), Cissé (Sevikyan, 83.), Gustavo, Ramírez (Botka, 46.) - Rommens, Abu Fani - Ben Romdhane, Zachariassen (Kady, 74.), Traoré - Pesic (Bassey, 43.)

Vezetőedző: Pascal Jansen

Midjtylland: Ólafsson - Andersson, Diao, Bech, Juninho (Gabriel, 70.) - Osorio, Martinez, Askildsen (Simsir, 30.), Sörensen - Franculino (Castillo, 90.), Buksa (Brynhildsen, 70.)

Vezetőedző: Thomas Thomasberg

Gólszerzők: Cissé (17. perc) illetve Sörensen (50. perc)

Továbbjutott: az FC Midtjylland, 3-1-es összesítéssel


A Midtjylland ezzel a továbbjutással egy lépésre került a Bajnokok-Ligája főtáblájától, a rájátszában majd a szlovák bajnok Slovannal kell megütközniük a legrangosabb európai sorozatban való szereplésért.

A Ferencváros együttesének idén sem jött össze a BL-főtáblára kerülés, de ezzel még nem ért véget számukra a nemzetközi kupaszereplés, hiszen Pascal Jansen tanítványai az Európa-Liga selejtező rájátszában folytathatják majd, ahol a bosnyák Borac Banja Luka vagy az FTC által jól ismert feröeri KÍ Klaksvík párharc győztese lesz az ellenfelük. Az első mérkőzést 2-1-re az északiak nyerték meg.