A Vidi hátrányból fordítva nyert Azerbajdzsánban – Sumqayit FK – Fehérvár FC 1-2 (1-1)

Az NB1 tavalyi szezonjának 4. helyezettje, a Fehérvár FC is megkezdte a 2024/2025-ös szezont, méghozzá egy nemzetközi kupamérkőzéssel. Pető Tamás legénysége a Konferencia-Liga selejtezőjének 2. fordulójában az azeri Sumqayit otthonában lépett pályára a párharc első mérkőzésén.

fotó: Fehérvár FC

Az első félidőben nagyon is jellemző volt mindkét csapat részéről a keményebb szabálytalanságok, ám voltak olyan pillanatok is, amikor a játékvezető engedte a keményebb játékot a mérkőző feleknek.

Az első lehetősége a fehérváriak előtt adódott, a 9. percben Christensen végezhetett el egy szabdarúgást a 16-os jobb oldali sarka előtt, de lövése fölé ment. Nem sokkal később a hazaiak is egy helyzettel jelentkeztek, ám Sadykhov lövése csak az oldalhálót találta el. A 17. percben a szlovén Nejc Gradisar egy felpörgött labdát tett kapura ollózó mozdulattal, ám az azeri csapat kapusa, Mekhti Dzhenetov magabiztosan húzta le a középre tartó labdát.

A 20. percben váratlanul megszerezte a vezetést a Sumqayit: egy jobbról érkező szögletet követően Serafimov középre fejelte ki a labdát, ahol érkezett az azeriek középpályása, Abullazadah és 20 méterről bombagólt lőtt a bal sarokba. Ezt még a legutóbbi NB1-es szezon legjobb kapusa, Tóth Balázs sem védhette. (1-0)

Viszonylag gyorsan jöhetett volna a válasz Pető Tamás legénységétől, a 27. percben Gradisar került ziccerbe, ám nem sokkal fölé célzott 10-11 méterről. Pár percre rá a fiatal Pető Milán kapott jó labdát Schön Szabolcstól, majd a visszagurítást követően Bedi Bence lőtt jó 20 méterről, ám Dzhenetov leért a jobb alsóra és hárította a próbálkozást.

A 32. percben emberelőnybe a Vidi: egy fejpárbajnál Gradisart könyökkel fejbe találta Khachayev, amiért az albán játékvezető azonnal felmutatta a második sárga lapot az azeri játékosnak, amely piros lapot ért.

Kettő perccel később Pető emelte be szépen, és a mélységből érkező Katona Mátyás fejelhetett üresen, ám néhány centit tévedett a fehérváriak játékosa.

A 39. percben összejött a jól megérdemelt egyenlítés a fehérváriaknak: Bedi ment el a balszélen, majd félmagasan adott középre, és az érkező Christensen öt méterről a kapuba fejelte a labdát. A 24 éves norvég középpályás ott folytatta, ahol a legutóbbi szezonban abbahagyta. (1-1)

fotó: Fehérvár FC

Három perccel később egy kis szerencsével előnybe kerülhetett volna a Vidi, ám Pető remek tekerését szögletre tolta a hazaiak kapusa. A félidő végén Rezabala révén a Sumqayitnak is volt helyzete a vezetés megszerzésére, ám a 15 méteres balos lövést szépen tolta oldalra Tóth Balázs, így a félidőben 1-1-et mutatott az eredményjelző.

Rögtön a második félidő elején helyzetbe került a magyar csapat, Bedi Bence találta el a jobb kapufát egy kapáslövéssel.

Nagyon jól kezdődött a második félidő a fehérvári együttes számára, hiszen sikerült hamar átvenni a vezetést az azeriektől: az 52. percben Katona 25 méterről beívelt szabadrúgását követően Spandler Csaba fejelt örzője mellől a jobb alsóba. (1-2)

fotó: Fehérvár FC

A Vidi nagy fölénye ezután is megmaradt, ám a nagy helyzetek elmaradtak, sokáig mindössze Csongvai Áron veszélytelen lövését lehetett feljegyezni lehetőségként. A 78. percben közel jártak a harmadik gól megszerzéséhez a fehérváriak, ám a csereként beállt Kasper Larsen távoli lövése a kapufáról kifelé pattant.

A hátralévő időben már nem történt semmi, a Vidi magabiztosan őrizte az egygólos előnyét, így a fehérvári együttes kedvező helyzetből várhatja majd a jövőhét csütörtöki visszavágót.


Konferencia-Liga selejtező, 2. forduló, első mérkőzés

Sumqayit FK (azeri) - Fehérvár FC 1-2 (1-1)

Azerbajdzsán, Sumqayit, Mehdi Huseynzade Stadion

Vezette: Florjan Lata (albán)

Sumqayit: Dzhenetov – Muradov, Badalov, Khachayev, Radovic (Mustafayev, 63.) – Kehat, Abdullazada, Fernando Medeiros (Mossi, 85.) – Rezabala, Vujnovic (Ahmadzana, 46.), Sadykhov (Quliyev, 85.)

Vezetőedző: Samir Abasov

Fehérvár: Tóth – Melnyik, Serafimov, Spandler, Schön – Csongvai, Bedi (Larsen, 66.), Christensen – Pető (Babos, 66.), Gradisar (Kovács P., 85.), Katona (Kovács M., 57.)

Vezetőedző: Pető Tamás

Gólszerzők: Abdullazada (20. perc), illetve Christensen (39. perc), Spandler (52. perc)


Ennek a párharcnak a győztese majd a ciprusi Omonia Nicosia vagy a georgiai Torpedo Kutaisi ellen találkozik majd a következő fordulóban. Az első mérkőzést 3-1-re a Lang Ádámot is foglalkoztató ciprusi csapat nyerte meg.

A Fehérvár FC - Sumqayit FK Konferencia-Liga selejtező visszavágót jövőhét csütörtökön rendezik meg a székesfehérvári Sóstói Stadionba.