Válogatott, ámde nem magyar, avagy a világ minden tája 1. rész

Az OTP Bank Liga jó pár magyar válogatottat adott már, illetve termel ki, és fog is. Ámde hogy állunk a légiósok terén? A légiósok közül is egy speciális réteget nézünk jelenleg. Azokat, akik hazájuk felnőtt „A” válogatottjában, azaz hazájuk legjobbjai között próbálhatták ki magukat. 

Országok szerint szerint csoportosítva, illetve egyénenként is szemezgethetünk a játékosokból.

Talán nem meglepetés, de kiemelkedő csapat ezen szempontból is a Fradi

A fővárosi zöld-fehérek majdnem minden poszton büszkélkedhetnek nemcsak magyar válogatottakkal. 

Egzotikus földrész / Suriname

A dél-amerikai Suriname válogattjának tagja Myenty Abena, aki  fontos tagja a Fradi keretének is. A 29 éves belsővédő 10 alkalommal lépett pályára hazája legjobb tizenegye között.

Abena középen csapattársaival a válogatottban / forrás: srherald.com

Szintén Suriname válogatottja, ámde csatár Luciano Slagveer. A 30 éves jobbszélső még nem mutatkozott be hazájának válogatottjában, csak a kerettagságig jutott el a Felcsút játékosa.

Egykori közönségkedvenc / Ecuador

Szintén maradunk ugyanazon földrészen, mégis más ország képviselője Cristian Ramirez. Ecuador válogatottja is az NB1-ben lelt otthonra, Oroszországból talált haza a Krasnodarnál töltött 6 év után a Fradihoz.

Cristian Ramirez az ecuadori válogatottban / forrás: primicias.ec

Hazájuk meghatározó játékosai / Bosznia-Hercegovina

A magyar első vonal légiósainak egészen nagy része származik Boszniából. A 10 bosnyák légiósból 6 szerepet kapott már hazája válogatottjában.

Ha csak a Ferencvárost nézzük, 3 bosnyák válogatottja is van. A védelemben található Eldar Civic, a középpálya védekező részén Muhamed Besic, aki a Premier Leaguet is megjárta, a támadóközéppályán pedig Amer Gojak. Összesen hármuknak 107 mérkőzése van Bosznia-Hercegovina színeiben, és 5 gólt szereztek.

Majdnem ugyanennyi bosnyákkal rendelkezik a sereghajtó Kisvárda. Náluk ketten vannak, mindketten a védelemben szerepelnek. Egyikük a 28 éves belső védő Aleksandar Jovicic 2 mérkőzéssel, másik játékos pedig a 7-szer is pályára lépő Branimir Cipetic.

Náluk több gólt szerzett egyedül a válogatottjuk egy csatára Kenan Kodro, aki Székesfehérváron játszik már több, mint két éve. Ő 15 mérkőzésen 2 gólt is elért a válogatott futballban.

Kodro Bosznia-Hercegovina színeiben / forrás: csakfoci.hu

Déli szomszédjaink / Szerbia

Szintén egy olyan nemzet kerül terítékre, akik nagyon sok játékost adnak a magyar elsőosztályba. Majdnem mindenhol megtalálható egy szerb. Közülük mégiscsak négyen jutottak el a szerb felnőtt válogatottságig.

Kicsit meglepő lehet, hogy az Újpest vezeti ennek listáját. Milos Kosanovic a stabilitás reményével került a lilákhoz, ahol azonban ez eddig nem teljesen következett be. Az UTE kapusa Djordje Nikolic szintúgy, mint a többi magyar első osztályban játszó szerb válogatott játékos, egyetlenegy meccsig jutottak hazájuk színeiben.

Ha Budapesten maradunk és a riválisra tekintünk, láthatjuk Aleksandar Pesicet, aki Varga Barnabás sérülését követően egyre több játéklehetőséget kapott a Fradiban. Djordje Nikolichoz hasonlóan van egy másik kapus, aki náluk játszik, és már bemutatkozott a szerb válogatottban.

Ez a játékos nem más, mint a Fehérvár FC egyik tartalékkapusa, Emil Rockov.

Rockov balra a szerb válogatottban / forrás: hotsport.rs

Méginkább meglepő, hogy szintén 1 szerb válogatottsággal rendelkező játékos, a veterán Nikola Mitrovic is a magyar futball része, ámde a második vonalban szereplő BVSC-Zugló játékosa.

A Balkán közepe / Észak-Macedónia

Meglepő helyről is van válogatottja a magyar ligának.

Nagyrészt Kelet-Magyarország csapatai büszkélkedhetnek észak-macedón légiósokkal, ellenpélda erre Todor Todoroski. Ámde elképzelhető, hogy nem sokáig fogja erősíteni a zalaiakat a jelenleg is kerettag, 6 alkalommal hazájának mezét magára öltő 24 éves szélsővédő. Ki tudja, hová vezet Todoroski útja a ZTE-ből.

Nikola Serafimov a Fehérvár FC alapembereként érdemelte ki Észak-Macedóniának behívóját. Majdnem minden mérkőzésen játszott, és mindezt a kezdőben. Serafimov  12 meccsel büszkélkedhet a válogatottban. 

Nikola Serafimov az olaszok elleni mérkőzésén Domenico Berardi megakasztására készül / forrás: shutterstock.com

A Kisvárda erőssége a középpályán Boban Nikolov. Az Újpest ellen bombagólt szerző 29 éves játékos már 49 válogatottbeli mérkőzésnél jár, és a védekező középpályás ehhez képest már negyedik góljánál. 

Debrecenből érkezett a matyókhoz a már Barcelona B-ben is szerepelt David Babunski. Testvérével együtt kerültek a Lokihoz, majd Dorian a Grasshoppershez került, míg David maradt Magyarországon a Mezőkövesdnél. A világutazó Babunski testvérek közül David nem csak Spanyolországban, hanem Szerbiában a Crvenanál, Japánban és Romániában is játszott. A válogatottban 15 mérkőzéssel rendelkezik. 

Meglepetéscsapat / Marokkó

Az előző VB meglepetéscsapatának, Marokkónak is van egy válogatott képviselője az NB1-ben.

Hol máshol, mint a Fradinál? Ki ne ismerné Samy Mmaeet? Sajnos a VB-re nem vitte ki magával a marokkói válogatott Samyt, de a Ferencvárosból úgy ismerhetjük, hogy egy technikás, keményvonalas védő a 10 válogatottsággal rendelkező játékos. 

Samy Mmaee marokkói színekben / forrás: marocfoottalk.home.blog

Fejlődő válogatott / Montenegró

Montenegró igencsak megnehezítette a magyar válogatott dolgát az EB selejtezőkön, és néhányaknak a magyar ligából is ez volt a céljuk.

A Debrecen hasonló a montenegróiakkal kapcsolatban, mint a Fradi bosnyákokkal. 3-an is felhúzhatták már Crna Gora mezét a Lokiból. Stefan Loncar a középpályáról 12 alkalommal, Dusan Lagator 9, illetve Meldin Dreskovic a védelemből 1 alkalommal lépett pályára Montenegró válogatottjában.

Kisvárda a másik olyan csapat, ahol montenegrói válogatottak vannak. Egyikük a kapus, Danijel Petkovic, másik játékos pedig a szélső csatár Driton Camaj. Petkovic 25 alkalommal védte eddig hazája kapuját, míg Camaj 10 mérkőzésen 1 gólnál jár. 

Camaj a mieinkkel szemben / forrás: vijesti.me

Afrika nagyágyúja / Nigéria

Az Újpest és a Fradi tagadhatatlanul Magyarország klubbmeccseinek legnagyobb riválisai, mégis van bennük közös azon kívül, hogy mindkét csapat fővárosi.

A közös tulajdonság abban keresendő, hogy amíg a zöld-fehéreknél Anderson Esiti, addig a liláknál Vincent Onovo azok, akik eljutottak Afrika egyik legerősebb válogatottjának keretéig. Onovo csak a kerettagságig, míg Esiti 3 mérkőzésig jutott el a közép-afrikaiak válogatottjában. Nigéria úgy tűnik nem számol már velük, de tudjuk jól, hogy a futballban szinte bármi megtörténhet.

Anderson Esiti hazai pályán / forrás: completesports.com

Bizonyíték, hogy a magyar futballba minőségi külföldiek, légiósok is érkeznek, a magyar futball sokszínűsége pedig minőségemelkedéssel összeegyeztethető. 

indexkép: Muhamed Besic a bosnyák válogatottban / forrás: express.co.uk