4 csapat vonult a téli szünetre a kiesőzónában: A másodosztály őszi szezonja I. rész

Az előző évadhoz képest kettővel kevesebb csapattal indultak el a magyar másodosztály küzdelmei, ám kettővel több azonnali kiesővel változik a lebonyolítás. Az őszi szezon 4 kiesőhelyen tanyázó csapatának teljesítményét és az elmúlt évek tapasztalatait összegezzük.

Sok izgalmat, meglepetést és nosztalgia-rangadót hozott a Merkantil Bank Liga őszi szezonja, amely egy csonkafordulóval fejeződött be. A 9 meccsből, mindössze 4-et tudtak megrendezni. Most röviden összefoglaljuk, hogy hogyan állnak jelenleg a csapatok, ki juthat fel, ki eshet ki és hogyan nézhet ki akár a jövőévi mezőny. Az első részben a kiesőzónában lévő csapatokkal foglalkozunk. Cikkünkben több összehasonlítást is teszünk, így itt van pár fontos információ:

  • A 2013-14-es szezon óta van újra 1 csoportos NBII, így innentől kezdve hasonlítjuk össze a mostani idénnyel. 2016-2023-ig 20 csapatos, előtte 16 csapatos, jelenleg 18 csapatos pontvadászat zajlik.
  • A 16 csapatos bajnokságban a 14-16., a 20 csapatosban pedig a 18-20. helyezettek estek ki.
  • Idén a 15-18. helyezettek esnek ki, tavaly a 19-20. fix kieső, míg a 16-18. végzett csapatokra osztályozó várt. 
  • A 20 csapatos bajnokságban 38, a 16 csapatosban csak 30 meccset rendeztek, míg a 2019-20-asban 27 fordulót bonyolítottak le, idén csak 34-et fognak. 

A mezőny átalakulása: A létszámcsökkentés miatt eléggé átalakult a mezőny a tavalyihoz képest. Osztályozón a BVSC feljutott, míg a Veszprém és az Iváncsa lemaradt az NBII-ről. A Békéscsaba, a Dorog és a Szentlőrinc a harmadosztályba esett ki. A Diósgyőr és az MTK feljutott az NBI-be, helyüket a Vasas és a Honvéd vették át. 

A kiesők: 

A 18 csapatos bajnokság utolsó 4 helye egyaránt kiesést jelent az NBIII-ba. A 4 helyet jelenleg a Mosonmagyaróvár, az Ajka, a Siófok és a Tiszakécske foglalja el. 

A Mosonmagyaróvár új edzővel vágott neki ennek a szezonnak: Németh Zoltán Csertői Aurél segítője volt Gyirmóton, nyáron vezetőedző lett az óváriaknál, akikkel nagyon gyengén kezdték a bajnokságot, így a rendre beugró Király József vette át a gárda irányítását, ám vele is idő kellett, mire a 12. bajnokijukon meglett az első győzelem. Azóta csak Siófokon tudtak nyerni, így 2 győzelemmel zárták az őszi szezont és jelenleg utolsók a Merkantil Bank Ligában. Tavaly is rosszul kezdtek, ám már ősszel belevágtak egy olyan hadjáratba, ami bentmaradást ért. A kék-fehérek jelenleg 7 pontra vannak attól, hogy kikecmeregjenek a veszélyzónából.

Az FC Ajka tavasszal harcban volt az MTK-val a feljutásért és ugyan ez nem jött össze, de Jeney Gyulával történelmet írtak a zöld-fehérek, hiszen először lettek érmesek az NBII-ben. Ezt egy brutális visszaesés követte, hiszen novemberig csak a csontutolsó Mosonmagyaróvárt tudták legyőzni. A helyzetkihasználása rettentően pocsék lett az ajkaiaknak, hiszen a Honvéd elleni bajnokit megelőzően 15 góllal lőttek kevesebbet a várhatónál és a kispesti bajnokin sem tudták gólra váltani a helyzeteiket, 1 fordulóval később viszont szinte minden bement nekik a Haladás ellen. A szeptemberi gyirmóti bajnoki után Jeney Gyulát menesztették, helyére Schindler Szabolcs érkezett, aki 2019-ben a harmadosztályból juttatta fel az Ajkát, ám vele eddig csak 2 meccset tudtak nyerni és 6 pontra vannak jelenleg a bentmaradástól. 

A BFC Siófok Dragan Vukmirral jócskán visszaesett a tavaszi szezonhoz képest. Vukmir ekkor egy 10 meccses veretlenségi sorozattal rukkolt elő a Balaton-partiak kispadján, nyáron viszont kicserélődött a csapat, az egyik legismertebb siófoki játékossal (Nagy Richárd) pedig megromlott a vezetőedző viszonya. A tetejébe még jöttek súlyos sérülések, így a keret tovább szűkült, a Siófok pedig beleesett egy óriási mély gödörbe. Az évet úgy zárták, hogy 7 gólt kaptak Kozármislenyben és otthon kikaptak a sereghajtótól is. A bentmaradás csak 4 pontra van, sokkal aggasztóbb lehet a kék-sárga szurkolóknak, hogy mi állítja meg ezt a lefelé tartó lavinát és hogyan indul el felfelé a Siófok. Ha ez a tendencia folytatódik, már február közepére akár az utolsó helyen is találhatják magukat. A Siófok egyébként jelenleg a leghosszabb NBII-es tagsággal bíró csapat a másodosztályban. A nem Siófok-szimpatizánsok közül alighanem a legtöbben őket sajnálnák a leginkább, ha kiesnének, hiszen rendre remek nyári program volt a szurkolóknak egy kis fürdőzés a Balatonban, majd szurkolás kedvenc csapatuknak a Révész Géza utcai Stadionban. Augusztusban a Budapest Honvéd ellen színültig megtelt a vendégszektor.

A Tiszakécske jól kezdte az idei szezont (3 veretlen bajnoki), ám jött egy rosszabb sorozat és az újonnan kinevezett Vas László felállt a kispadról. Helyette Toldi Gábor megbízottként vette át a csapatot, amely a legutolsó 7 bajnokiján nyeretlen maradt. A kécskeiek így 1 pontra vannak a bentmaradástól, de náluk is a formán kell javítani és megerősíteni a keretet a télen. Friss hír, hogy a héten Kis Károly személyében bejelentette új edzőjét a Tiszakécske. Kis Károly ugyan 2023-ban már nem irányítja a sárga-kékeket, de 1 éven belül óta ő már a 4. edző lesz Klausz László, Vas László és Toldi Gábor után, aki irányíthatja Torvund Alexanderéket. Kis Károly a Pakssal már remekelt korábban, legutóbb Ajkán dolgozott hosszú ideig, egy jó téli átigazolási időszakkal a kécskeiek is bízhatnak abban, hogy elkerülik a kiesést.

Az elmúlt 7 szezon veszélyzónában lévő gárdái az őszi szezonban és eredményük a szezon végén: (félkövérrel a kiesők, dőlt betűvel a bentmaradók)

2022-23: kiesők: Dorog, Békéscsaba ; osztályozó: Szentlőrinc, Budafok, Kozármisleny. 1 kivétellel maradt az év végére, a Budafok helyett a Nyíregyháza vívott osztályozót. 

2021-22: Tiszakécske, Szolnok, Budafok. A szezon végére a Tiszakécske és a Budafok sem esett ki, csak a Szolnok, valamint az ősszel 17. Budaörs és a 15. III. Kerület

2020-21: DEAC, Csákvár, Kazincbarcika. A szezon végére a Csákvár helyét az őszi 15. Kaposvár vette át, a két keleti csapat helyzete nem javult. 

2019-20: Balmazújváros, Vác, Haladás. A szezon több szempontból is érdekes volt, hiszen a Balmazújvárostól megvonták a licenszet szeptemberben, míg a Vác súlyos anyagi problémákkal küszködött, így a két kieső hamar eldőlt, viszont a Haladást azon a pár pár tavaszi forduló alatt Mátyus János megmentette és a Tiszakécske esett ki a márciusban félbeszakadt bajnokságban, akik 16. pozícióban álltak a téli szünetben. 

2018-19: Monor, Mosonmagyaróvár, Balmazújváros. A Balmaznak sikerült csak kiharcolnia végül a bentmaradást, a 15. Cegléd azonban a kiesőzónában végzett a bajnokság végén. 

2017-18: Sopron, Csákvár, Budafok. A sereghajtó nem úszta meg az osztályváltást, a 17. Szeged és a 10. Szolnok azonban búcsúzott a másodosztálytól. 

2016-17: Cigánd, Cegléd, SZEOL. A 16. Kozármisleny visszaesett a tavaszi szezonban a kiesőhelyekre, a Cegléd viszont elmozdult onnan. 

2015-16: Ajka, Soroksár, Szigetszentmiklós: A két zöld-fehér alakulat nem tudott feltámadni a szezon következő felére, ám a Soroksár bentmaradt és az őszi 12. Dunaújváros esett ki az NBIII-ba. 

2014-15: Balmazújváros, Csákvár, Siófok. A Siófok végül ugyanott végzett, ahol féltávnál állt, ám a következő szezonban maradhatott NBII-es, a Balmazújváros és a Csákvár helyett a 13. Cegléd és a 12. Kaposvár esett ki. 

2013-14: Kozármisleny, Tatabánya, Cegléd. Végül a Cegléd helyett az őszi 12. Kisvárda esett ki. 

Tapasztalatok: 

  • A mezőny 1 helyen mindig változik legalább, tehát szinte biztos, hogy a jelenlegi 4 kieső (MTE, Ajka, Siófok, Tiszakécske) közül valaki bent fog maradni
  • Az is biztos, hogy valaki ebből a 4 csapatból ki fog esni, javarészt az őszi kiesők közül 29/17 kiesett és minden szezonban volt legalább 1 ilyen, de viszont az összes őszi kiesőhelyen álló csapat egyidejűleg sosem esett ki. Kisebb kivétel a tavalyi 2 automatikus kieső, ám az osztályozós helyeken történt változás, illetve a 2014-15-ös idény, ahol a Siófok kiesőhelyen végzett, ám maradhatott a másodosztályban.
  • Aki a 10. helynél magasabban végzett ősszel, az sosem esett ki a szezon végén. Tehát a 9. hely már valamilyen szinten életbiztosítás. 
  • Több sereghajtó sem javított tavasszal, javarészt utolsóként végeztek a bajnokságban, erre 6 példa is volt a közelmúltból.
  • Az elmúlt 10 évben az Ajka 7 szezont töltött a másodosztályban, mindössze egyszer esett ki és 3 idény után került vissza a második vonalba. 2019 nyara óta folyamatosan tagja a másodosztálynak.
  • A Mosonmagyaróvár 2016-ban jutott fel, majd 2019-ben kiesett, 3 év után azonban visszakerült. Az elmúlt 10 szezonban 4-szer erősítette a másodosztály mezőnyét és csak egyszer búcsúzott.
  • A BFC Siófok 2013-ban esett ki az NBI-ből, azóta megszakítás nélkül NBII-es és sosem esett ki azóta, de nem is jutott fel.
  • A Tiszakécske 2018-2020-ig 2 idényt töltött az NBII-ben. A COVID-19 miatt félbeszakított bajnokság egyik nagy vesztese lett, majd a 2020-21-es szezonban azonnal visszajutott. A legutóbbi 4 NBII-es szezonjában csak egyszer esett ki.

Hány pont kell a bentmaradáshoz? Mivel csak 18 csapat van, de 4 kieső így nehéz meghatározni. 43 ponttal még senki nem esett ki az elmúlt 10 évben az NBII-ből, így ez lehet a határ, viszont 44-el került már be az utolsó 4-be csapat 2017-ben, de akkor 20 csapatos másodosztály volt. A jelenlegi kiesők várható pontjai a pontátlaguk alapján a szezon végére:

  • Mosonmagyaróvár: 19 pont 
  • Ajka: 22 pont
  • Siófok: 25 pont
  • Tiszakécske: 31 pont

A 20 csapatos NBII-ben a 38 forduló alatt legalább 38 pontot össze kellett gyűjteni, akinek ez nem sikerült mind kiesett. 37, vagy annál kevesebb ponttal senki sem tudott bentmaradni. Ez meccsenként 1-es pontátlag, ennél rosszabb pontátlaggal a 16 csapatos másodosztályban sem lehetett bentmaradni. Akiknek jelenleg nincsen ilyen pontátlaguk mind a kieső helyen tanyáznak, a BVSC-nek ez már megvan és nincsenek kieső helyen, ám a Haladással együtt még nem éri el a várhatói pontjainak száma a 43-at.

Az biztos, hogy egyes csapatoknál jelentős formajavulásra van szükség. Mind a 4 kiesőhelyen álló gárda 3 meccset vívott ősszel sorstársai ellen és ebből az Ajka jött ki a legjobban, amely 3 győzelméből 2-t is közvetlen rivális ellen aratott, bár a Haladás elleni siker is fontos volt számukra.

  • A Mosonmagyaróvár 9/3 pontot gyűjtött be a veszélyzóna csapatai ellen
  • A Siófok 9/4 pontot gyűjtött be a veszélyzóna csapatai ellen
  • Az Ajka 9/6 pontot gyűjtött be a veszélyzóna csapatai ellen
  • A Tiszakécske 9/4 pontot gyűjtött be a veszélyzóna csapatai ellen

A folytatásban a középmezőny csapataival foglalkozunk.