„Célom az első hely, úgy csapatszinten, mint egyénileg” interjú Katona Vandával, az Újpest női csapatának játékosával

A hétvégén a női NB2 Keleti csoportjában vitézkedő csapatok lejátszották utolsó mérkőzésüket 2023-ban, ez pedig egyúttal azt is jelenti, hogy jön egy hosszabb szünet a bajnokságban, amely majd jövő év márciusában fog folytatódni. A Keleti csoportban a komoly játékerőt képviselő Újpest csapata vezeti a tabellát, és 12 forduló elteltével, 10 mérkőzéssel a vége előtt minden esélye megvan az élvonalba való visszajutásra. Ez azonban korántsem lesz egyszerű hiszen azonos pontszámmal a második helyen a Honvéd üldözi a fővárosi lila-fehéreket, de a Nyíregyháza együttesének és akár az Eger SE-nek is lehet még beleszólása a végjátékba. Elmondható tehát, hogy izgalmas hajrá következik tavasszal a női labdarúgás terén is.

A bajnokság alakulásával, és futsal karrierjével kapcsolatban az Újpest kiválóságát Katona Vandát kérdeztük, aki jelenleg is a góllövőlista élén áll 20 találattal. Az utánpótlás-válogatott játékos Bajóton kezdte pályafutását még 7 esztendősen, majd végig járta az up. lépcsőit, és idén nyáron leigazolta az ország egyik legnépszerűbb csapata, az Újpest. Csak azért nem mutatjuk be ennél részletesebben, mert kérdésünkre válaszolva ezt tökéletesen megtette a beszélgetés során.

Kép: Mihály Tamás

Ugyebár pályafutásodat elég fiatalon Bajóton kezdted. Kérlek mutasd be röviden, hogyan jutottál el ebből a kis községből az ország egyik legmeghatározóbb klubjába, Újpestre!

Életem egyik legmeghatározóbb része az, hogy egy viszonylag tényleg kis közösségből, Bajótról indulhattam neki az akkor még számomra ismeretlen „nagy világba”. A családiasabb hangulatú közegben még inkább meg tudott mutatkozni számomra az, hogy milyen is egy sportot igazán szeretni és szívvel-lélekkel harcolni, a körülményekhez mérten és mindentől függetlenül nem adni fel azt az álmot, hogy mindig lehet, sőt kell is nagyobb „pályára” vágyni. Ezzel a hozzáállással és szemlélettel vágtam neki mindig a következő szinteknek. A szomszéd városba igazoltam, ahol sok évet töltöttem el és számos bajnokságot tudhatok a hátam mögött. Az elmúlt két évben pedig az Almásfüzitő csapatát erősítettem, ahol már NB-s szinten is be tudtam mutatkozni. Ott már teljesen tudatosult bennem, hogy nincs megállás, tenni és küzdeni kell sokat az eredményért és a saját céljaimért is. Ezeket követően tudatosan választottam az Újpestet, amely döntésemet egy pillanatra sem bánom, mert remekül érzem magam és hálás vagyok azért, hogy velük küzdhetek közös és egyéni céljaimért egyaránt.

Lejátszottátok utolsó nagypályás mérkőzéseteket ebben a naptári évben az NB2-ben. Kérlek értékeld a LŐRINCI KITARTÁS SE elleni találkozót!

Minden megmérettetésen úgy állunk fel, hogy a cél az NB1 és minden mérkőzést meg kell nyernünk. Az ellenfél az első félidőben megnehezítette, és kicsit meleggé tette a mérkőzést, de tartottuk magunkat, így jöttek a helyzetek és a gólok. A Lőrinci Kitartás SE-ben megvan a lehetőség az évvégi megfelelő helyezésükhöz és ez látszik is rajtuk, illetve a játékukon, hogy győzni akaró csapat. A további mérkőzéseikhez sok sikert kívánok!

Féltávnál, a téliszünet előtt vezeted a góllövőlistát. Mennyire tartod fontosnak az egyéni teljesítményedet? Sokat jelent számodra, hogy -az előző évekhez hasonlóan- Te vagy a csapat gólzsákja?

Fontosnak tartom az egyéni teljesítményt, de mindemellett természetesen az élvez prioritást, hogy a csapat győzzön minden mérkőzésen és tudjuk hozni azt a teljesítményt, amit elvárnak tőlünk. Én ezzel a szemlélettel és hozzáállással tudom őket előrébb segíteni és ezt a tavasz folyamán sem szeretném másként folytatni. Nyilván ezeken felül remek érzés, hogy idén is első lehetek a góllövők között, amiről még az év elején álmodni sem mertem. Most viszont, már az őszi szezont zárva, célom az első hely, úgy csapatszinten, mint egyénileg.

Vezetitek az NB2 Keleti csoportját, viszont elég szoros a küzdelem, a rivális Honvéddal szemben. Sikerülhet a feljutás? Lehet, hogy épp a kispestiek elleni találkozó fogja eldönteni a bajnoki cím sorsát?

Minden héten, edzésnapon, órában és percben azért dolgozunk, hogy magasabb osztályba tudjunk lépni, ami minden mérkőzésen eredmény hozatallal történik, így tavasszal igen, az lesz a mérvadó a feljebb jutásért, de ugyanúgy minden mérkőzésen meg kell küzdenünk a célunkért.

A női labdarúgás egy nagyon érdekes jelensége, hogy egészen fiatal, 17. évüket be nem töltő játékosok is szerepelnek a felnőttek között. Így van ez Újpesten is. Mi a véleményed erről? Hasznotokra válik az ő jelenlétük a mérkőzéseken?

Úgy gondolom, már utánpótlás szinten, korban már közeledve a felnőtt bajnokságokhoz igenis játszanak a fiatalabb játékosok, hiszen a felnőttektől rengeteget tudnak tanulni, hamarabb fel tudják venni a felnőtt tempót, és játékrendszert. A nálunk játszó utánpótlás játékosok sokat hozzá tudnak tenni az adott mérkőzéshez, sőt, van olyan, aki kezdő a felnőtt keretben. Az utánpótlás felhozatalt én csak támogatni tudom.

Személyes tapasztalataid alapján mennyire nehéz ilyen fiatalon beilleszkedni egy felnőtt csapatba? Nehéz hozzászokni az utánpótlás évek után az NB2 szintjéhez?

Nyilván, semmi sem egyszerű, ahogy az élet más területén sem egyszerűek a dolgok, így utánpótlás játékosként a felnőttben sem. Az biztos, hogy ilyenkor kétszer annyi időt, energiát igényel az, hogy ki tudjon tűnni az ember és kimagasló eredményeket érjen el, de a munkába tett energia mindig meghozza a gyümölcsét előbb, vagy utóbb, emiatt fontos a kitartással és alázattal való hozzáállás mindenhez.

A mai naptól kezdve egészen a jövő év márciusáig nem lesz női felnőtt nagypályás mérkőzés, azonban kezdődik többek között számodra is a futsal szezon. Ott még az Almásfüzitő SC csapatát erősíted. Milyen érzés visszatérni a „régi” közegbe?

Szeretek hozzájuk visszajárni, hiszen mégis ők segítettek abban, hogy átérezzem, megtanuljam azt a szemléletet, miszerint mindig a legjobbat kell kihozzam magamból és többek között ennek is köszönhető az, hogy most ilyen szinten focizhatok. Nagyon sokat köszönhetek nekik, hisz az ő érdemük is és nem utolsó sorban, az edzőmé, Kottra Márké, aki mindig segített, támogatott és a mai napig is számíthatok rá, így a legfőbb céljaim között szerepel az is, hogy a lehető legtöbbször tudjam őket támogatni a futsalon, vagy akár csak a pálya széléről.

Mit vársz az ASC-től a futsal másodosztályban?

Hogy mit várok? Győzelmet, mint mindig! Nyilván reális célkitűzések mellett, ami közelít az első helyhez, de ezt majd a mérkőzésekhez mérten kalkulálja az edző, illetve a csapat. Én/Mi mindent meg fogunk tenni, és dolgozni fogunk azért, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el.

Több interjúdban is megemlítetted már, hogy nagyon hasznos a futsal. Neked kiváltképpen az lehet, hiszen nagyon jó formában vagy. Hogy bírod? Nem tenne jót most egy kis pihenés a nagypályás bajnokság szünideje alatt?

Nem gondolom magam azért olyan jó formában, hiszen mindig van hova tovább. De igen, szeretek futsalozni, technikás sportnak gondolom, rengeteget lehet tanulni, és imádom a kihívásokat, ahol lehet küzdeni, gyakorolni és új dolgokat tanulni. A pihenésről csak annyit, hogy persze, lesz olyan periódus a tél folyamán, ahol 1-2 hétre elvonatkoztatok a focitól, ami majd a családé, barátoké lesz, így az alatt az idő alatt lehetőségem adódik a pihenésre is.

Ugyebár a futsal bajnokság vége már az NB2 tavaszi szezonjával egyidőben kerül megrendezésre. Az Újpestre fog esni majd a választás, vagy ez még titok?

A nagypályás mérkőzés számomra prioritást élvez, remek lenne mind a két helyen aktívan odatenni magam, de a lányoknak szurkolni és szorítani fogok, ahogy eddig is.

Szerepeltél már utánpótlás-válogatottakban, viszont az A-válogatottban való debütálás még nem történt meg. Mit gondolsz, ha feljutnál csapatoddal az élvonalba, az idei teljesítmény már meghívót jelenthetne a nemzeti csapatba?

Igen, volt már szerencsém utánpótlás válogatottként játszani, és ezt a sorozatot szeretném folytatni, ha az idei bajnokság megfelelően sikerül. Természetesen, egyik legnagyobb célom ez a debütálás, de ahogy az élet hozza, addigis én dolgozom ezért és megteszek minden tőlem telhetőt, hogy ez sikerüljön is.

A KEMMA.HU-nak adott podcast adásban Zeller Dóra válogatott csatárt említetted meg, mint gyerekkori példaképedet. Hasonló utat szeretnél bejárni, mint ő? Mik a céljaid a labdarúgás terén?

Mint említettem is, célkitűzések azok vannak, nem is kevés. Hasonlóan szeretnék eljárni, mint Zeller Dóra, először a hazai élvonalban a legjobbak között, utána akár külföld is szóba jöhet. Ezekhez rengeteg munka, energia és támogatás szükséges. Lassan haladok, de a legnagyobb álmok elérésében, talán ez a legmegfelelőbb tempó, hogy odáig juthassak a ranglétrán, ahova én elképzeltem magam és az álmok a kemény munka árán valósággá váljanak.

Kép: Mihály Tamás