Szala Ákos: „Nagy dolgokat hajthatunk végre közösen”

17 fordulót követően pihenőre vonulnak a csapatok a harmadosztályban. Az Észak-Keleti csoportban a Putnok FC együttese áll a tabella élén, amely 39 pontot szerzett a bajnoki mérkőzések során, és jelenleg öt ponttal előzi meg a 2. helyen tanyázó Kisvárda II. együttesét.

fotó: http://putnokfc.hu

A tavalyi szezonban ezüstérmesek lettek Szala Ákosék a BVSC-Zugló mögött, így az idei szezonra nem is lehetett más a cél Putnokon, hogy a tavalyi szezont megismételjék, sőt, akár felülmúlják azt, ami már NB3-as bajnoki címet és osztályozót jelentene. Az első 15 fordulóban nem találtak legyőzőre, majd az utolsó két fordulóban az Eger SE és a DVSC II. is 1-0-ra tudott diadalmaskodni a listavezető ellen, de az első hely nem forgott veszélyben.

fotó: http://putnokfc.hu

A klub nem sokkal az utolsó fordulót követően Szala Ákossal, a csapat vezetőedzőjével beszélgetett az őszi szezonról.

„21 bajnoki mérkőzésig voltunk veretlenek, de mindig hangsúlyoztam, hogy ez annyira nem foglalkoztat minket. Mindig kizárólag a következő feladatra koncentrálunk és abból akarjuk kihozni a legtöbbet. A Magyar Kupa történelem könyvébe be tudtuk írni magunkat ennek örülök, de jobban örültem volna, ha ott lehetnénk a következő körben. Összességében azt gondolom remekül teljesített a klub ezen az őszön. Tudjuk, hogy fejlődnünk kell néhány dologban, de fejlődni is fogunk. Mindenki a saját feladatát törekedett a legjobb szinten teljesíteni. Mindenkit értek a pályagondnokoktól kezdve a polgármesterig.”

A 31 éves szakember elmondta, hogy a kemény munkának köszönhetik az elért eredményeket.

Nem érzem úgy, hogy lenne titkunk. Dolgozunk, sokat. Évről évre fejlődik a játékoskeretünk és olyan játékosok kerülnek hozzánk, akik akarnak feljebb lépni a következő szintre és ami fontos, tesznek is érte. A játékosok egymással való kapcsolata pályán és pályán kívül is rendkívüli. Sok öltözőben megfordultam játékosként, majd most már edzőként, de ilyen jó közösséget nem tapasztam sehol. Nagyon eltaláltuk a játékunkat a mostani keretre. Nagy fókusz van minden héten azon, hogy egyes játékhelyzeteket hogyan szeretnénk lejátszani adott ellenfél ellen. Sok játékszituációt rendszeresen gyakorlunk, hogy mérkőzés közben az automatizmusaink működjenek. Meggyőződésem, hogy bármelyik poszton lévő játékosunk tudja, ha átkerül másik pozícióba ott milyen mozgásokat várunk el. Mindenki pontosan tudja mi a feladata labdás és labda nélküli játékban egyaránt a pályán. Minden ellenfelünket részletesen, minimum 5 mérkőzésük alapján elemzünk és az általuk preferált szerkezetre, játékszituációkra készülünk hangsúlyosan. Ami érdekes lehet, hogy nem igazán klasszikus játékrendszert játszunk. Különböző pozícióban játszó céljátékosok mozgása határozza meg a többiek helyét a pályán.

Szala Ákosban ugyan maradt némi hiányérzet, mivel néhány mérkőzésen elhullajtott pontokat a csapat, de azért nem panaszkodik.

,,Hagytunk bent néhány olyan pontot, amivel most még nagyobb előnyünk lehetne, de azért nem panaszkodok. Ez egy olyan sport, ahol egy ellenfél is a pályán van. Ha az 1. forduló előtt azt mondta volna bárki, hogy télen lesz 5 pont előnyünk a második előtt, alá írtam volna. Amit korábban is megjegyeztem, a folyamat a fontos és az sikeres. Elégedettek ugyanakkor nem leszünk. Ez a csapat és stáb mindig többre törekszik és egyre éhesebbek vagyunk a sikerre. Nálunk a sikeresség nem megelégedést szül, sokkal inkább vágyat a még több sikerre.”

Boros Gábor személyében igazi gólvágója van a Putnok FC-nek, hiszen a támadó 17 fordulót követően már 23 találatnál jár, és jelenleg vezeti az NB3 Észak-Keleti csoportjának góllövőlistáját.

fotó: http://putnokfc.hu

„Örülök, hogy Gabi hozzánk került és együtt dolgozunk. Meggyőződésem, hogy nem találtunk volna jobb csatárt a mi játékunkhoz. Sok olyan játékosunk van rajta kívül is, akinek nagyon sokat köszönhetünk. Rengeteg ötletem van általában a játékunkat illetően. Az ilyen minőségi labdarúgók nagyon gyorsan megértik ezeket és a mérkőzéseken is viszontlátom tőlük a kért dolgokat. Öröm ilyen játékosokat felkészíteni hétről-hétre.”

Végezetül elmondta Szala Ákos, hogy a csapat célja a szezon végére a bajnokság megnyerése.

„Azt gondolom ilyen szereplés után most már meg lehet fogalmazni azt a célt, hogy igen, nyerjük meg a bajnokságot. Ugyanakkor nem ez a mindennapok mozgatórúgója, hanem továbbra is csak a következő feladat lebeg a szemünk előtt. A bajnoki cím rájátszást jelente a másodosztályért. Egyelőre az a célunk, hogy legyünk bajnokok. Ha ez sikerül akkor sem fogunk változtatni a gondolkodásmódunkon, azután is minden feladatból a legtöbbet szeretnénk kihozni. Nem arról van szó, hogy itt most mi mindent feltettünk az NB2-re. Dolgozunk tovább és ha ezzel fel tudunk jutni, annak nagyon fogunk örülni. Én látom nap, mint nap a játékosaimat, hogy mennyire eltökéltek ők is. Két és fél éve ez volt a célunk, hogy olyan játékosokkal dolgozhassunk, akik átmennek a falon a céljaikért és a csapat céljaiért. Ez a közösség most nagyon egy irányba húz és nagy dolgokat hajthatunk végre közösen. Szeretnénk erősíteni, tovább fejleszteni a játékunkat és ehhez elengedhetetlen némi erősítés. Azonban 3-4 játékostól többet nem hoznék bele ebbe a közösségbe. Nem győzöm hangsúlyozni, de tényleg ritka az ilyen közösség. Ezt nem lenne érdemes megbontani, de némi erősítés természetesen szükséges.”

fotó: http://putnokfc.hu

A játékosok már a jól megérdemelt pihenőjüket töltik, de nem sokáig, mivel december 10-től egyéni edzésterv alapján készülnek, majd 2024. január 11-én kezdődik a valódi téli felkészülés, ahol komoly ellenfelekkel fog találkozni a Putnok FC.

fotó: http://putnokfc.hu