Szala Ákos marad a Putnok FC vezetőedzője

Megérdemelten lett bajnok az NB3 Észak-Keleti csopotjában a Putnok FC, ám végül ez sem jelentett üdvösséget a számukra, mivel az NB2-es feljutásért kiírt osztályozós párharcot 3-1-es összesítéssel elveszítették a Szentlőrinc ellen, így jövőre is kénytelenek lesznek a harmadosztályban harcolni.

fotó: Putnok FC

Ami viszont jó hír lehet a borsodi csapat szimpatizásainak a számára, hogy a következő idényben is Szala Ákos fogja irányítani a putnoki brigádot. A 32 éves szakember eddig egyszer ezüstérmet, egyszer pedig bajnoki címet ünnepelhetett a putnokiakkal az NB3-ban.

fotó: Putnok FC

Szala Ákos a napokban nyilatkozott a putnoki klub hivatalos honlapjának, amelyben értékelte az idei szezont.

Nem támasztotta felénk a vezetés azt az elvárást, hogy a második hely után szóba sem jöhet más, csak az első hely. Azt tűzték ki célul számunkra, hogy legyünk a bajnokság meghatározó csapata és szerepeljünk minél jobban, lehetőleg az élmezőnybe. Viszont a szakmáért felelős vezetők, játékosok mind-mind olyan típusú emberek nálunk, akik a legjobbra törekszenek és így az első edzés első percétől az volt a belső igényünk, hogy bajnokok akarunk lenni a 2023/24-es szezonban. Az egész bajnoki szezonunkra nagyon büszkék vagyunk. Ha külön akarom választani az őszi és tavaszi szezont, akkor talán annyi lehet a mi játékunkban a különbség, hogy belekerültünk a nyáron egy nagyon jó flow-ba és sokáig tudtuk nyújtani ezt a veretlenségi szériát. A másik tényező, hogy a tavaszi pontokat mindig nehezebb megszerezni, mert azok a csapatok, akik bajban vannak ők minőségi játékosokat igazolnak, illetve minden csapat konkrét célért küzd már ebben az időszakban és minden egyes megszerezett pont felértékelődik. Lehet, hogy voltak botlásaink a tavasszal, de számomra az hatalmas érték, ahogy reagáltunk ezekre és mindig gyorsan álltunk fel a pofonokból. Sokszor, sokan egy-egy hiba után nagyon leírtak minket, de végül minden nehézség ellenére az aranyérmeket a mi nyakunkba akasztották. Ez volt a hatodik évem edzőként. A két évvel ezelőtti nyolcadik hely az egyetlen, amikor nem végzett dobogón az aktuális csapatom. 32 évesen azt gondolom mindenki elfogadná azt, hogy az NB3-at megnyerte edzőként és emellett már egy ezüstérme is van a ligában. Persze, ha ezt így végig gondolom ez nagyszerű érzésekkel is tölt el, mert megint csak ki szeretném hangsúlyozni, hogy ebben a ligában dolgozik Igor Bogdanovic, Gerliczki Máté, Máté Péter, Urbin Péter, Vitelki Zoltán, Varga Attila, Spisljak Zoran, Szamosi Tamás és rajtuk kívül is remek szakemberek alkotják a bajnokságban szereplő csapatok kispadjait. Nagyon örülök, hogy ilyen edzők ellen tudok versengeni és felkészíteni a csapatom hétről-hétre, mert folyamatos fejlődésre sarkallnak. Egy csapat, remek játékosok nélkül viszont lehet bárki bármilyen edző nagy valószínűséggel nem lesz sikeres. Örülök, hogy ezen a 6 éves úton végig a stábomba tudhatom kapusedzőnket, Szabó Ádámot és együtt dolgozhatok sportigazgatónkkal Kundráth Csabával is. Kihangsúlyoztam már korábban, hogy amellett hogy remek képességekkel rendelkező játékosok vannak a csapatban, emberileg is kiváló egyének alkotják az öltözőnket, akik mindig törekszenek a lehető legjobban végrehajtani azt, amit eltervezünk egy-egy ellenfél ellen. Edzőként mikor szezon végén egy nagyobb önreflexiót végzel mindig ott van, hogy mennyivel többet tudsz a szakmáról, mint az előző szezonban vagy akár az előző héten. Valószínűleg ez a tendencia sokáig el fog kísérni és folyamatosan úgy fogok visszagondolni a múltra, hogy akkor még mennyi mindent nem tudtam.”

fotó: Putnok FC

A tréner úgy érzi, hogy igazi csapattá értek a Szentlőrinc elleni osztályozós párharcon, ahol számtalan pofon érte őket, főként a visszavágón.

„Tudtuk, hogy mi a versenykiírás és hogyan lehet felkerülni a másodosztályba. Egyetlen egyszer sem panaszkodtunk amiatt, hogy a bajnok nem jut fel automatikusan. Most persze nagyon rossz a szájíz, mert tulajdonképpen egy év munkája múlt a visszavágón és egy félidő alatt ért minket annyi csapás, ami egész szezonban nem. Nem gondolom, hogy egy NB3-as csapat megengedheti magának, hogy 20 ugyanolyan képességekkel rendelkező labdarúgója legyen arra az esetre, ha ez megtörténik, mint pl. ami velünk megtörtént. Ezért kérdés mennyire jó az, ha 30 meccs után egy bajnokcsapatnak még mindig bizonyítania kell ahhoz, hogy szintet lépjen, de még egyszer mondom, ez a szabály és ennek tudatában voltunk a bajnokság előtt is. Nem torpanunk meg ettől. Szereztünk tapasztalatot az osztályzón, rengeteget léptünk előre csapatszellemben és két olyan mérkőzést játszottunk, amiken rengeteget fejlődtünk. Biztos meglepő, de olyan játékosokkal dolgozok együtt, akik nem azon keseregnek, hogy csak 12 nap a pihenő. Már most, a mai nap kezdenék legszívesebben a felkészülést, mert újra a legjobbak akarnak lenni. Összességében a feljutást nem vívtuk ki, de sokat nyertünk ezzel a plusz két héttel. Az osztályzó két hetében olyan csapattá érett az öltözőnk, hogy jelen pillanatban az osztályzó kudarca után legyőzhetetlennek érzem a csapatunkat. A játékosok már nem csak azt látták egymásból mikor öröm van, hanem ők már zokogtak egymás vállán és látták egymás igazi arcát. Önmaguk lehetnek a társaik előtt és ez nagyon fontos egy csapat életében.”

fotó: Putnok FC

Szala Ákos zárásként beszélt arról is, hogy voltak megkeresései, de végül a maradás mellett döntött, valamint szót ejtett egy kicsit a következő szezonról, ahol szeretnének ismételten bajnokok lenni, valamint harcban szállnának a feljutásért is.

„Pihenő nincs, mert most villám tempóban kell végezni a következő szezon előkészületeit. Nagy játékosmozgásra nem számítok. 2-3 távozónk lesz, akik kevesebb játékperchez jutottak. Eddig is erős csapatunk bízom benne, hogy együtt marad és tovább szeretnénk erősíteni 3-4 minőségi játékossal. Szerintem napokon belül be is jelenti a klub, hogy kik maradnak a bajnokcsapat tagjai közül velünk. Tegnapig képlékeny volt a jövőm, mert azzal nem árulok el nagy titkot, hogy voltak megkeresések. Tamás Barnabás polgármester és László János főszponzor személye garancia számomra, hogy újra sikeresek lehetünk, mert biztos támaszai a csapatunknak. Készek vagyunk újra harcba szállni a bajnoki címért és a feljutás kivívásáért. A stábba lesz némi változás, mert egy volt edzőkollégám csatlakozik hozzánk. Ezen kívül marad együtt a stábunk.”

A Putnok FC csapata majd június 21-én kezdi meg a felkészülést a 2024/2025-ös szezonra.