Újra másodosztályú a Tatabánya – Békéscsaba 1912 Előre – Opus Tigáz Tatabánya 1-2 (0-0)

Különleges csemegének ígérkezett a Békéscsaba – Tatabánya NB2-es feljutásért kiírt osztályozós párharcának visszavágója. Az első mérkőzésen 2-2-es döntetlen született, így bízhattunk egy hasonlóan gólgazdag és izgalmas összecsapásban.

fotó: Nemzeti Sport

Az első lehetőség a lilában pályára lépő csabaiak előtt adódott a 13. percben, amikor is Vólent Roland cselezte be magát a 16-oson belülre, majd 5 méterről lőtt, de Lóth Péter óriásit védett, szögletre tolta a labdát. Néhány perccel később Szalánszki Gergő 20 méteres szabadrúgását védte bravúrral Póser Dániel.

A két csapat nagyot küzdött egymással, és nem engedték kibontakozni, amely miatt sokáig nem alakult ki komolyabb lehetőség a két kapu előtt.

A 37. percben egy villámgyors tatabányai támadás végén Árvai Dániel közelről már éppen lőni készült, de Póser lelopta a lábáról a labdát.

A félidő végéig nem alakult újabb nagyobb lehetőség, így gól nélkül döntetlennel vonultak a csapatok az öltözőbe.

fotó: Nemzeti Sport

A második félidő elején előnybe került a Békéscsaba: a 47. percben Hodonicki Márk harcosságát követően lefutott az alapvonalig és élesen belőtt labdája, majd a menteni igyekvő Buna Gábor testéről a kapu közepébe került. (1-0)

Nem kellett túl sokat várni a Tatabánya válaszára: négy perccel később Katona Károly balról adott középre, amelyre érkezett középen Letenyei Zalán, aki 6 méterről a kapu bal alsó sarkába lőtte a labdát. (1-1)

Az 57. percben Zvara Levente végezhetett el egy szabadrúgást, amelyet kapura tűzött, de Lóth hatalmas bravúrt bemutatva fölé tolta a labdát.

Egészen a 82. percig nem történt semmi, de akkor előnybe került a Bányász: Kiprich Dávid szép átadása után Árvai Dániel egyedül törhetett a kapura, és a 10 méterről Póser mellett a hálóba emelt. (1-2)

Három perccel később jöhetett volna az egyenlítés, ám Kovács Gergő lövését a gólvonalról vágják a tatabányai játékosok. Egy percre rá emberhátrányba került a Békéscsaba, miután Albert István rúgta meg Árvait, amiért a játékvezető azonnal piros lapot mutatott fel.

A ráadás utolsó percében jöhetett volna a dráma, Mihály Bálint beadásszerűen lőtt kapura, ám Lóth nagy üggyel-bajjal menteni tudott szögletre.

Nem sokkal később a játékvezető lefújta a találkozót, amely a Tatabánya 2-1-es sikerével zárult.


NB2-es feljutásért kiírt osztályozó, visszavágó

Békéscsaba 1912 Előre – Opus Tigáz Tatabánya 1-2 (0-0)

Békéscsaba, Békéscsabai Kórház utcai Stadion, 2150 néző

Vezette: Kovács J. Zoltán (Bornemissza Norbert, Horváth Róbert)

Békéscsaba: Póser – Farkas M. (Kovács G., 63.), Albert I., Bora – Hodonicki, Zvara L., Pintér N., Komáromi Cs. (Mihály B., 66.), Kóródi (Mikló, 71.) – Ilyés T. (Sármány, 67.), Vólent (Zádori, 67.)

Vezetőedző: Csató Sándor

Tatabánya: Lóth – Molnár T. (Kiprich D., 60.), Buna, Krupánszki, Székely E., Katona K. – Szegleti – Szalánszki (Klausz, 70.), Kovács I. (Soltész B., 60.) – Árvai D. (Kocsis G., 86.), Letenyei

Vezetőedző: Gyürki Gergely

Gólszerzők: Buna (47. perc – öngól) – Letenyei (51. perc) Árvai D. (82. perc)

Feljutott a Tatabánya 4-3-as összesítéssel


A Tatabánya együttese elképesztő menetelést produkált, hiszen 2017-ben még a megyei harmadosztályban szerepeltek, majd a következő szezontól visszatérnek a Nemzeti Bajnokság másodosztályába, méghozzá 10 évet követően. A Békéscsaba ugyan elveszítette az osztályozót, de így sem kell szomorkodniuk, mivel a Haladás licencproblémái miatt a Békés vármegyei együttest kérték fel, hogy jövőre szerepeljen az NB2-ben, akik elfogadták a felkérést, így a csabaiak egy után visszatértek a másodosztályba.

fotó: Nemzeti Sport