Jön az NB2 csúcsrangadója! – Nyíregyháza Spartacus FC – Vasas FC

A Merkantil Bank Liga NB2 29. fordulója szombattól egészen hétfő estig tart majd, és már rögtön az első mérkőzés egy különösen izgalmas és pikáns párosítás, hiszen a másodosztály első két helyezettje, a Nyíregyháza és a Vasas találkozik majd egymással Balmazújvárosban.

fotó: Nemzeti Sport

Örökmérleg: 39 mérkőzés – 13 Nyíregyháza győzelem – 7 döntetlen – 19 Vasas győzelem

Gólátlag: 2,67 gól/mérkőzés

Játékosok, akik megfordultak a két csapatban (mostani keretek): Bese Balázs, Géresi Krisztián, Kovácsréti Márk, Novák Csanád, Temesvári Attila, Vass Patrik, Hinora Kristóf, Jova Levente

A két csapat eddig 39 alkalommal találkozott egymással, 22-szer az NB1-ben, 15-ször az NB2-ben és 2-szer a Magyar Kupában. Az első párharcra még 1980. novermber 29-én került sor Nyíregyházán, amelyet akkor a Szpari 1-0-ra megnyert az élvonalban, ráadásul az akkori mérkőzésre kb. 15 ezer szurkoló volt kíváncsi. Az NB1-ben utoljára 2010. február 28-án találkoztak egymással, akkor a nyírségiek 3-2-re múlták felül az angyalföldieket a Fáy utcában.

A másodosztályban először a 2000-es évek elején találkoztak egymással a felek, és elmondható, hogy az eredmények a Vasas mellé billennek inkább. Érdekesség, hogy a Szpari utoljára másodosztályú bajnokin 2021. május 5-én tudta legyőzni a Vasast, akkor Gresó Mátyás és Hamed Yasin találataival, valamint Fejér Béla védéseinek köszönhetően 2-0-ra nyertek a szabolcsiak, így szép eredménnyel búcsúztatták a régi Nyíregyházi Városi Stadiont. Az azóta eltelt időszakban három bajnokit játszottak egymással, és a mind a hármat a fővárosi piros-kékek nyertek meg.

A Magyar Kupában is akadt egy-egy siker mindkét oldalon, 2015-ben az akkor NB3-as Nyíregyháza 11-es párbajt követően búcsúztatta az NB1-es Vasast, amelynek köszönhetően bejutottak a sorozat legjobb 16 csapata közé. Ezek után 7 évet kellett várni az újabb kupamérkőzésre, és a legutóbbi szezonban a sorozat 4. fordulójában 2-1-re az angyalföldiek bizonyultak jobbnak Sényőn.

A két együttes az ősszel már játszott egymással bajnokit a Merkantil Bank Liga NB2 12. fordulójában, és akkor Litauszki Róbert, Radó András és Pávkovics Bence góljaival 3-0-ra nyert magabiztosan a Vasas. Érdekesség, hogy a Nyíregyháza akkor szenvedett vereséget először az idei szezonban.

Az biztos, hogy a nyírségieknek van miért visszavágni, ráaádásul elég jó formában várják a találkozót, hiszen a legutóbbi három bajnokiját egyaránt megnyerte Tímár Krisztián legénysége, míg a Vasas Gera Zoltán februári érkezése óta még veretlen az NB2-ben, és egyedül csak az Ajkát nem tudták legyőzni.


Nyilatkozatok

Tímár Krisztián, a Nyíregyháza Spartacus FC vezetőedzője: ,,A csapat ezt a mérkőzést sem tekinti másnak, mint a többit, de a téttel persze mindenki tisztában van. Az eddigi összes fordulóban fontos volt a három pont megszerzése, az idény végéhez közeledve ez hatványozottan igaz, és főleg a Vasas ellen még többet érhet. Ennek megfelelően nagyon motivált a társaság. Nem számítok nyílt sisakos küzdelemre, mert mindkét fél tudja, hogy fontos a mérkőzés. Inkább taktikai csata várható, ahol természetesen mindkét fél próbálja majd ráerőltetni az akaratát a másikra. Remélem, hogy mi leszünk azok, akiknek az elképzelése működni fog! A mérkőzés súlya nem vihet el senkit az érzelmek irányába. Végig fegyelmezettnek és higgadtnak kell maradnunk! Alaposan felkészülünk az ellenfélből, és a játékosoknak azt a taktikát kell követniük, amit megbeszélünk.”

forrás: SZON

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

Jova Levente, a Vasas FC kapusa: ,,Természetesen jobb üldözőnek lenni, mert jobb pozícióban vagy, a sorsod a saját kezedben van, és ha nem hibázol, nyomást gyakorolhatsz a riválisokra. Ettől függetlenül egy percre sem szabad megnyugodnunk, ugyanolyan vagy még nagyobb elánnal kell hozzáállnunk a feladatokhoz. Rengeteget tettünk azért, hogy feljutó helyre kerüljünk, és mostantól nem engedhetjük ki a kezünkből a lehetőséget. Ünnepelni csak akkor szabad, ha a bajnokság végén is a vonal felett maradunk. Más mérkőzésre számítok, hiszen most a Nyíregyháza lesz a pályaválasztó, ahol három döntetlen kivételével minden mérkőzésüket megnyerték. Ennek ellenére a három pontért utazunk hozzájuk. Ősszel mi vettük el tőlük a veretlenségüket, és egy mostani hasonló bravúrral még közelebb kerülhetünk a céljainkhoz. Nagy szükségünk lesz a szurkolóink biztatására is, bízom benne, hogy sokan kísérnek el minket idegenbe.”

forrás: Vasas FC

fotó: Vasas FC


Ha a Nyíregyháza nyer, akkor hatalmas lépést tesz az NB2-es bajnoki cím megszerzéséért és a feljutásért. Ha viszont a Vasas győz, akkor az angyalföldiek a másik feljutó hely megőrzéséért érnek el jelentős sikert.

A Nyíregyháza Spartacus FC – Vasas FC NB2-es bajnoki mérkőzés szombaton 12:30-kor kezdődik a Balmazújvárosi Városi Stadionban. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

fotó: Nemzeti Sport