A Nyíregyháza nyerte az NB2-es csúcsrangadót – ETO FC Győr – Nyíregyháza Spartacus FC 0-1 (0-1)

Az első és a második helyezett találkozott egymással Győrben a Merkantil Bank Liga NB2 22. fordulójának zárómérkőzésén. A másodosztály csúcsrangadójának beharangozott mérkőzésre több mint ezer néző volt kíváncsi az ETO Parkban. Az ETO szeretett volna zárkózni a Nyíregyházához, míg a Szpari szerette volna növelni előnyét a riválisokkal szemben.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

I. félidő

A találkozó első 15 perce nem hozott komoly lehetőséget, mindkét csapat csak tapogatózott, és próbálták felmérni egymás erejét.

A 18. percben érkezett az első nyíregyházi kísérlet, ekkor Nagy Dominik vállalkozott lövésre jó 18-19 méterről, de Ruisz Barnabás szögletre tolta a kísérletet.

Ezután megint csak a mezőnyben folyt a játék. Az látszódott, hogy a két csapat jól felkészült egymásból taktikailag.

Az első félóra végén megvillant az ETO is, Bumba érkezett egy visszatett labdára, ám Vida Kristopher blokkolta a kísérletet.

Egy perccel később kellemetlen pillanatokat éltek át a hazaiak, amikor is Ruisz kezdett el cselezgetni hátul, Myke Ramosnak sikerült is őt megzavarnia, de a megszerzett labdát nem sikerült kapura tennie.

A 35. percben megszerezte a vezetést a Nyíregyháza: Nagy Barnabás ment el a baloldalon remekül, majd a középre adott labdájára a télen igazolt Beke Péter érkezett, akinek csak az üres kapuba kellett passzolnia. Az ETO védelme ebben a helyzetben elaludt. 0-1

Az első félidő végéig már nem történt semmi, így nyíregyházi vezetéssel mehettek pihenőre a csapatok.

II. félidő

A második félidő első perceiben nem adódott lehetőség egyik csapat előtt sem, viszont a hazai csapat megfogyatkozott. Az 56. percben Claudiu Bumba a nyakánál fogva vitte földre a vendégek védőjét, Baki Ákost, aztán a két lábával egy MMA-s mozdulatot hajtott végre, amivel befogta a nyíregyháziak védőjét, majd az orrát is eltalálta. A találkozó játékvezetője, Rúsz Márton azonnali piros lapot mutatott fel a román játékosnak, így majdnem egy félidőt emberhátrányban kellett játszania az ETO-nak.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

Ezután kisebb lehetőségek következtek rövid időn belül, előbb Beke lövését védte Ruisz, míg a túloldalon Lukic tüzelt fölé.

A 70. percben Kovácsréti vállalkozott 20 méterről egy lövésre, amelyet bravúrral védett Ruisz kapus. A szögletet követően az előrehúzódó Alaxai Áron fejelt kapu mellé.

A 78. percben a csereként beállt Gresó Mátyás hasonló szögből lőhetett, mint néhány perccel korábban Kovácsréti, de ezúttal is Ruisz védett.

Kettő percben belül kétszer is a kapufa mentette meg a győrieket, előbb Sigér Ákos távoli lövése csattant a jobboldali kapufán, majd Novák lövése Szépéről pattant ugyanarra a kapufára, pedig Ruisz már verve volt.

Az első győri kapuralövésre a 84. percig kellett várni, ekkor Skvarka passzolt Diarranak, aki három védő mellett is megcélozta a kapu bal alsó sarkát, de Dala Martin szögletre tolta a próbálkozást.

A 95. percben Boldor végezhetett el egy szabadrúgást, de azt fölé lőtte, ami után Rúsz Márton lefújta a találkozót, így a Nyíregyháza az idei szezonban másodjára is legyőzte az ETO-t.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC


Merkantil Bank Liga NB2, 22. forduló

ETO FC Győr – Nyíregyháza Spartacus FC 0-1 (0-1)

Győr, ETO Park, 1200 néző

Vezette: Rúsz Márton (Nagy Viktor, Ország Péter)

ETO: Ruisz – Kiss M. (Kovács M., 79.), Szépe, Boldor, Vianna – Boschilia (Kröhn, 66.), Tóth R. (Vingler, 86.), Bumba – Skvarka, Lukics (Csontos, 66.), Diarra

Vezetőedző: Kuznyecov Szergej

Nyíregyháza: Dala – Baki, Alaxai, Gengeliczki – Vida K. (Farkas B., 67.), Toma, Kesztyűs (Sigér Á., 77.), Nagy B. – Nagy D. (Gresó, 77.), M. Ramos (Novák Cs., 77.), Beke P. (Kovácsréti, 62.)

Vezetőedző: Tímár Krisztián

Gólszerző: Beke (35.)


A találkozót követően a két vezetőedző, Kuznyecov Szergej és Tímár Krisztián értékelt.

Kuznyecov Szergej, az ETO FC Győr vezetőedzője: ,,Feszült hangulat alakult ki a mérkőzésen. Ketté kell választani a látottakat, a kiállítás előttre, és utánra. Kértem a játékosokat, hogy fegyelmezetten játszunk, mert az ilyen meccseken az emóciók el tudnak uralkodni az emberen, de sajnos ezt nem sikerült elkerülni. Utána próbáltunk változtatni az eredményen, dicséret jár a játékosoknak a küzdésért, mindent megtettek az egyenlítésért. A játékban azonban nagyon sokat kell fejlődnünk ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk a célunkat. Sok mérkőzés van még előttünk, most kicsit több időnk lesz a következő fordulóig, ahol nyerni akarunk. Ki kell emelni a szurkolókat, mert végig buzdították a csapatot, és átadták az energiát, amire a játékosoknak szüksége van ilyenkor. Sajnos nem tudtuk ezt meghálálni, de remélem, hogy a következő meccsen ezt megtesszük!”

Tímár Krisztián, a Nyíregyháza Spartacus FC vezetőedzője: ,,Átérezte a csapat a tétet, hogy egy rangadót játszunk. A mérkőzésen a mi akaratunk érvényesült, és már az első félidőben nagy iramot diktáltunk, nyomás alá helyeztük ellenfelünket, és megérdemelten szereztünk vezetést. A második félidőben a kiállítás után kicsit kapkodóvá vált a játékunk, de így is voltak helyzeteink, amivel lezárhattuk volna a mérkőzést. Emiatt van egy kis hiányérzetem, de örülök, hogy ismét győztünk.” 


Győzelmének köszönhetően immáron 11 pontos előnnyel vezeti az NB2-es táblázatot a Nyíregyháza együttese, akik így nagy lépést tettek a bajnoki cím és a feljutás felé. Az ETO a Vasas botlásának köszönhetően maradt a 2. helyen.