Nemzetközi porondon a Fehérvár – Fehérvár FC – MTK Budapest 4-0 (3-0)

Fehérvár FC – MTK Budapest összecsapással kezdődött meg péntek este a labdarúgó OTP Bank Liga NB1 31. fordulója. Mindkét csapat még harcban van azért, hogy a következő szezonban a nemzetközi kupaporondon szerepelhessen, így nagyon komoly tétje volt ennek a találkozónak.

fotó: Fehérvár FC

A fehérváriak rögtön a 3. percben veszélyeztették a fővárosi együttes kapuját, Katona Mátyás lapos beadását Csongvai Áron lőtte kapura 13 méterről, ám Rácz Gergő vetődve hárította a próbálkozást.

A 10. percben megfogyatkozott az MTK, miután Kádár Tamás szabálytalankodott utolsó emberként a meginduló Karamokóval szemben a felezővonal környékén, amiért Erdős József játékvezető azonnal felmutatta neki a piros lapot. Ez döntés nagyban befolyásolta a mérkőzés további alakulását.

A 17. percben Schön Szabolcs adta be a labdát az alapvonalról, amelyre ugyan Rácz kivetődött, de csak beleütni tudott a labdába, amely épp Christensen elé pattant, ő azonban nem találta el jól, és így célt tévesztett.

6 perccel később már nem volt ekkora szerencséje a vendégeknek: Schön passza után Katona lőtt éles szögből a jobb alsóba. A 24 éves játékosnak ez volt a 8. gólja a bajnokságban. (1-0)

fotó: Fehérvár FC

Kb. 10 perccel később megduplázta az előnyét Bartosz Grzelak legénysége, ekkor Christensen egy csel után 16 méterről kapura lőtt, és a labda Kocsis Gergőről pattant a saját kapujába. A norvég középpályás kiváló formának örvend továbbra is. (2-0)

A 40. percben már háromgólos volt a fehérvári együttes előnye: Csongvai Áron szánta el magát egy távoli lövésre, amely végül kikötött a jobb alsóban. A fehérváriak csapatkapitányának ez volt a 2. gólja a szezonban, az elsőt még februárban szerezte a Zalaegerszeg ellen, ráadásul azt szabadrúgásból. (3-0)

A félidő végén szépíthetett volna az MTK, Nagy Zsombor eresztett el egy lövést 19-20 méterről, ám a remek formába védő Tóth Balázs szögletre paskolta. Ezután már nem történt semmi érdekes, így háromgólos fehérvári előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.


A fordulást követően magabiztosan őrizte az előnyét a Vidi, míg a fővárosi kék-fehér együttes nem nagyon próbálkozott, egyedül egy Bognár István lövést jegyezhettek fel. A játékrész közepe eléggé kevés helyzetet hozott, inkább mezőnyben folytak a történések.

A 72. percben Christensen került ziccerbe, ám Rácz óriási bravúrral védeni tudta a középpályás ziccerét, és így szöglettel jöhettek a székesfehérváriak.

5 perccel később tovább nőtt a különbség a két csapat között: a csereként beállt Pető Milán egy cselt követően jó 25 méterről lőtt egy hatalmas gólt Rácz kapujába. A 19 éves támadónak ez volt élete első gólja az NB1-ben. (4-0)

fotó: Fehérvár FC

Szegény MTK-t még az ág is húzta, hiszen a 84. percben Kata Mihály kezezése miatt ítélt büntetőt a játékvezető a hazai együttesnek. A labda mögé Karamoko állt, ám Rácz Gergő érezte az irányt, és hárította a 11-est.

A végén még Stefanelli szerezhetett volna gólt egy szép tekerést követően, ám Rácz kivédte a próbálkozását, viszont nem lehetnek így sem elégedetlenek Székesfehérváron, hiszen 4-0-ra ütötték ki az MTK-t.


OTP Bank Liga NB1, 31. forduló

Fehérvár FC - MTK Budapest 4-0 (3-0)

Székesfehérvár, Sóstói Stadion

Vezette: Erdős József (Horváth Zoltán, Berényi Ákos)

Fehérvár: Tóth - Bese, Spandler, Serafimov (Simut, 59.), Gergényi, Schön - Sigér, Csongvai (Stefanelli, 74.), Christensen (Berki, 74.) - Katona (Pető, 74.), Karamoko (Gradisar, 85.)

Vezetőedző: Bartosz Grzelak

MTK: Rácz - Kocsis, Kádár, Nagy Zs. - Hej (Kovács M., a szünetben), Kata, Varju, Horváth A. (Végh, 88.), Antonov (Kovács P., 75.) - Németh K. (Jurina, 65.), Bognár (Stieber, 65.)

Vezetőedző: Horváth Dávid

Gólszerzők: Katona (23. perc), Christensen (32. perc), Csongvai (40. perc), Pető (77. perc)


Ennek a győzelemnek köszönhetően a Fehérvár FC matematikailag is bebiztosította azt, hogy jövőre a nemzetközi kupaporondon szerepelhessen, ráadásul jelen állás szerint a 2. helyen állnak, amely legjobb esetben Európa-Liga selejtezőt érhet a számukra. Az MTK maradt a 6. helyen, viszont nekik még van esélyük arra, hogy elcsípjék a 4. helyet.