Nem igazán tudtak maradandót alkotni az ázsiai légiósok az NBI-ben

Pénteken elkezdődött az Ázsia Kupa, a földrész 1957 óta íródó kontinensviadala, mi pedig összegyűjtöttük ennek alkalmából az NBI-ben megforduló ázsiai légiósokat, akik kevésbé váltották meg a világot. A dél-koreai csodagyerekektől a 26 millió forintos fizetésen keresztül addig a csatárig, akinek a nevében több gól volt mint a lábában.

Irán:

Shahab Zahedi: Zahedi Ukrajnában volt légiós, ám a háború kitörése után egy rendkívüli átigazolási időszakban került Felcsútra, ahol szűk másfél év alatt 12 bajnoki gólig jutott, tehát viszonylag jó teljesítménnyel rukkolt elő. Zahediről így is talán az egyik legemlékezetesebb adat, hogy a havi 26,6 millió forintos fizetésével a legjobban kereső játékosa volt a magyar élvonalnak.

Amir Hashemi: Az iráni játékos nem vetette meg a lábát az NBI-ben, mindössze 3 meccs jutott neki 1990-ben a Vasasban, igaz ekkor volt egyszer iráni válogatott is.

Nader Mir Ahmadian: Szintén a ’90-es évek elején szerepelt az iráni válogatottban és a Vasasban. Az angyalföldieknél 5 meccsen szerzett azért 1 gólt.

Mohamed Ziai: Semmi újdonság az előzőekhez képest: ’90-es évek Vasasa.

Ausztrália: (Ausztrália már évek óta az AFC -Ázsiai Labdarúgó Szövetség- tagországa, így az ausztrál légiósokat is idevettük, ellentétben az izraeliekkel, akik ugyan az első Ázsia Kupákon részt vettek, mostanra az UEFA égisze alatt versenyeznek).

Golgol Mebrahtu: Az egyik legellentmondásosabb és legkomikusabb történet az ausztrál támadóé(!), akinek a neve már nagyon szépen cseng, hiszen két gólt is tartalmaz. Na a lába már kevésbé tette mindezt, hiszen egyetlenegy bajnoki góllal intett búcsút Felcsútnak.

David Joel Williams: A Haladás támadója talán hasonlóan kakukktojás, mint az irániaknál Zahedi, hiszen elfogadható teljesítményt nyújtott Szombathelyen, noha kihagyott olyan ziccereket, amelyekre szokták mondani, hogy ezt még öreganyám is berúgta volna. Ettől függetlenül két és fél szezon alatt 20 gólt hozott össze, amely messze kimagaslik az AFC szövetség magyarországi légiósiai közül, igaz, nem volt magasan a léc.

Sasa Radulovic: Az ausztrál játékos kölcsönben játszott Újpesten 19 meccset a 2007-08-as szezonban. Támadó-középpályásként 1 gólt szerzett.

Japán:

Homma Kauzo: Az első japán légiós az NBI-ben. 2005-ben került a SZEOL együtteséhez, 12 meccsen 9 gólt szerzett és szerződtette a Lombard Pápa. Kauzo 16 meccsen 3 góllal zárt, a Pápa pedig kiesett az NBI-ből, de a japán játékos nem hagyta el Magyarországot. Diósgyőrben 43 meccsen 14 gólt ért el, majd a rivális Nyíregyházához került 8 gólig jutott, akárcsak Siófokon, de még a Vasasban és a Ferencvárosban is megfordult, így jóval tartalmasabb magyarországi karriert futott be, mint ázsiai társai.

Dél-Korea:

Ryu Seong-Woo: A dél-koreai szélső a 2016-17-es szezonban került kölcsönbe az Üllői útra. A Ferencvárosban azonban nem tudott maradandót alkotni, 11 meccsen 1 góllal zárt.

Suk Hyun-Jun: A Debrecen még ebben a szezonban követte a koreai vonalat és kölcsönvette Portóból Suk Hyun-Jun-t. Neki hárommal több meccsre futotta, de a gólok számában megegyezett ferencvárosi honfitársával.

Kim Ho-young: A Diósgyőr leigazolta 2014-ben a koreai középpályást, de meccsen nem lépett pályára.

Lee Do-kweon: A koreai középpályás Újpesten a 2007-08-as szezonban 7 meccsen 1 gólig jutott.

Szíria:

Ammar Ramadan: Ramadant nagy reményekkel igazolta le 2019-ben a Ferencváros a Juventustól, ám a szír légiós nem tudta megvetni a lábát az NBI-ben. Mindössze 1 db NBI-es találkozón kapott játéklehetőséget és folyamatos kölcsönadások jellemezték ferencvárosi pályafutását. Soroksáron 2 gólt jegyzett és csak felkészülési meccseken volt eredményes az FTC-ben, illetve az NBIII-ban 3 gólt jegyzett. A Spartak Trnava után Dunaszerdahelyre került, tavaly 4 gólt szerzett a szlovák bajnokságban, nyáron pedig az EKL-selejtezőben volt eredményes. Ramadan egyébként kerettag a szíriai válogatottban az idei Ázsia Kupán.

Mongólia:

Ganbold Ganbayar: A mongol játékos Felcsúton ismerkedett meg a felnőtt futballal, eleinte Csákváron játszott kooperációs szerződés keretein belül, majd 3 élvonalbeli meccsen is szóhoz jutott.

Pakisztán:

Adnan Ahmed: A pakisztáni középpályás a 2009-10-es szezonban került a Ferencvároshoz, ám gólt nem szerzett és mindössze 14 meccsen jutott szóhoz.

Palesztina:

Imad Zatara: A palesztin szélső 2008-ban 12 meccsen 3 gólig jutott Zalaegerszegen. Zalaegerszegen nem rég az iraki Talal is megfordult, de nem lépett pályára a csapatban.

Hong Kong:

Alen Bajkusa: Hogy Bajkusa milyen igazolása lett a Tatabányának, azt nehéz eldönteni, hiszen 3 meccsen 89 percet hozott össze, de a 2 gólja szépít ezen a mutatón.

Tádzsikisztán:

Oleg Sirinbekov: A középpályás 3 évet töltött Angyalföldön és 85 meccsen 5 gólig jutott.

Említésképpen: Izrael. Izrael 1974-ben „száműzve” lett az Ázsiai Labdarúgó Szövetségből, de most megemlítjük az izraeli légiósokat. Nemrég Nir Bardea és Maksym Plakuschenko szerepelt az NBI-ben, de előtte Robi Levkovich és Yadin Zaris is szóhoz jutott az élvonalban, Rotem Keller pedig az NBII-ben.

Ők lennének tehát az NBI ázsiai légiósai, néhány kivételtől eltekintve nem igazán vetették meg a lábukat Magyarországon.

Viszont, hogy a magyar légiósok mennyire tudták megvetni a lábukat Ázsiában, annak is utána járunk hamarosan.

(Képek: NSO)