Mészöly Géza 1+2 hónapra szóló eltiltást kapott a saját játékosára tett rasszista megjegyzése miatt

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vizsgálatot indított Mészöly Géza, az NB1-ben szereplő Újpest FC vezetőedzője ellen a saját játékosára tett rasszista megjegyzése miatt.

fotó: MTI

Mint ismert, az 57 éves szakember a DVTK – Újpest (1-2) mérkőzést követően a következőket mondta: ,,Tudtunk váltani egy picit és a beszálló játékosok is… Most Franklinre gondolok. Nem szerettem én se játszani ilyen nagydarab feka ellen, aki megtartja a labdát és megcsúsztatja. Szerintem kulcsfontosságú volt, hogy ő be tudott jönni.”

A Fegyelmi Bizottság (FEB) a mai nap folyamán meghozta a döntését, amelynek értelmében Mészöly Gézát 1+2 hónapos eltiltásra ítélték.

,,FEB tárgyalás megtartása után Mészöly Géza vezetőedzőt (Újpest FC) a Diósgyőr elleni bajnoki mérkőzés után tett rasszista tartalmú nyilatkozatáért 2024. február 29-től kezdődően 3 hónap időtartamra eltiltja a mérkőzéssel kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől. FEB a 3 hónapos eltiltást részben felfüggeszti oly módon, hogy az eljárás alá vont sport szakembernek az első hónapot le kell töltenie, míg a fennmaradó két hónap végrehajtását a FEB 6 hónapra felfüggeszti. A FEB a felfüggesztett 2 hónap végrehajtását akkor rendeli el, ha Mészöly Géza a felfüggesztés időtartama alatt újabb fegyelmi vétséget követ el.”áll az MLSZ hivatalos oldalán.

fotó: Újpest FC

A fővárosi lila-fehér klub hivatalos közleményben reagált a FEB döntésére, amelyet elfogadhatatlannak tartanak.

,,A Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottságának mai – 2024.02.29. – ülésén hozott döntését Mészöly Gézával szemben az Újpest FC elfogadhatatlannak tartja! A klub továbbra is azon a véleményen van, hogy a vezetőedző nem követett el szabálysértést, a FEB által kiszabott büntetést pedig aránytalannak és a szabály szellemével tökéletesen ellentétesnek tartja. Az a tény pedig, hogy mindezt egy hivatalos mérkőzés napján, ami a MOL Magyar Kupa-továbbjutásról dönt, és amely mérkőzés alapjaiban határozhatja meg Klubunk további hónapjait és az egész szezon sikerességét, méltatlannak és a professzionális működéssel összeegyeztethetetlennek gondoljuk. Az Újpest FC a rasszizmus minden formájával szemben a zéró tolerancia elvét követi és mindig ennek megfelelően fog eljárni.”áll az újpesti klub közleményében.

fotó: Újpest FC

A Sportál közben megszerezte az Újpest által, az ügyben benyújtott dokumentumokat, ebben Mészöly Géza mindenekelőtt elnézést kért az ügy érintettjeitől.

,,Nagyon sajnálom, ha bárkit is megsértettem az általam használt kifejezéssel, nem állt szándékomban megsérteni senkit sem emberi mivoltában, főleg nem a játékosomat/játékosaimat, akivel/akikkel jó a kapcsolatom. A szóban forgó kifejezéssel, én ott és akkor a játékosomat dicsérő jelzőkkel írtam le, csak dicsérni akartam, semmi esetre sem megsérteni akartam Franklin Saserét. A terhemre rótt nyilatkozatomban pontosan arra utaltam, hogy védőként (labdarúgóként az voltam) nagyon nehéz egy ilyen erős testalkatú játékossal megküzdeni, amely nyilatkozatomban a »feka« szónak semmilyen plusz, pejoratív tartalma nem volt, csak egyszerűen utalás volt arra nézve, hogy az ilyen típusú centerek általában feketék, mely nemhogy nem sértő a színesbőrü labdarúgókra nézve, de kifejezetten büszkék lehetnek arra, hogy nekik ilyen kitűnő fizikai adottságaik vannak. Mindez tehát nem hordoz semmilyen rasszista elemet, egyszerű ténymegállapítás volt a részemről.”

Az MLSZ fegyelmi szabályzatának 40. paragrafusa azt írja, hogy „…aki mást vagy bármilyen személyekből álló csoportot rasszizmus formájában emberi méltóságában megsért fegyelmi vétséget követ el…” Mészöly Géza cáfolta, hogy megsértette volna ezt a fajta előírást.

,,A szabályzat ezen pontjával egyetértek, és teljes mértékben támogatom a rasszizmus elleni fellépés minden formáját, de ebben az esetben úgy gondolom, hogy itt a rasszizmus ilyen formája nem áll fenn. Az esetet a játékossal személyesen megbeszéltem, és Franklin, akiről szó volt a sajtótájékoztatón maga sem érti, hogy lehetett ezt így félre érteni.”

fotó: MTI

A szakembernek tehát a mai naptól számított 30 napig nem szabad leülnie a kispadra, így legközelebb a március 30-án megrendezésre kerülő Paks elleni bajnokin láthatjuk újra őt az Újpest vezetőedzőjeként.