Mészáros Lőrinc: ,,Szerintem Öcsi bácsi is büszke ránk”

Az NB1-ben szereplő Puskás Akadémia elnöke, Mészáros Lőrinc a napokban nyilatkozott a Nemzeti Sportnak. Magyarország leggazdagabb emberének számtó 57 éves polgármester és elnök beszélt a csapat hosszútávú céljairól, az akadémiáról, Gruber Zsomborról valamint a magyar válogatottról.

fotó: Nemzeti Sport

Korábban kijelentette, hogy a Puskás Akadémia a világ egyik legjobb futballakadémiája, és ezen álláspontján továbbra sem változtatott.

,,Fenntartom, amit mondtam, még ha sokan meg is mosolyogtak érte. Főleg olyanok, akik szerintem nem ismerik sem a nálunk zajló munkát, sem pedig azt az infrastruktúrát, amelyet az elmúlt jó másfél évtizedben szinte a semmiből alakítottunk ki. Pedig mindkettőre nyugodt szívvel mondhatom, hogy világszínvonalú. Amikor elkezdtük az építkezést itt, Felcsúton, a főváros közelében, de mégiscsak egy kis faluban, nagyon kevesen hittek abban, ami azóta megvalósult, hogy feltámad a magyar futball, a Puskás Akadémiáról pedig válogatott játékosok sora kerül ki. Lépésről lépésre építkeztünk, és a fejlesztéseknek még nincs vége. Most a középiskolánkat szeretnénk bővíteni. Százötven-kétszáz diákkal indultunk, nagyrészt futballistákkal, s közben a környék legnépszerűbb iskolája lett a Letenyey, mára hatszáz tanulóval. Lánykollégiumot is építünk, talán csak nálunk van bentlakásos, akadémiai futballképzés a lányoknak, ahol az utánpótlásban és már a felnőtteknél is sikeresek vagyunk, tavaly kupadöntőt játszottunk. Szerintem az akadémiánk névadója, Öcsi bácsi is nagyon büszke lenne ránk, remélem, elégedetten látja föntről, hogy a Puskás Akadémián a régió legmodernebb, legjobban felszerelt futballközpontja épült ki, amely az úgynevezett produktivitási rangsorban az első az országban.”kezdte Mészáros Lőrinc.

A magyar labdarúgó válogatott keretét olyan futballisták is alkotják, akik korábban a Puskás Akadémián nevelkedetek. Közéjük tartozik Kleinheisler László, Sallai Roland vagy Nagy Zsolt, aki jelenleg is a felcsútiakat erősíti. Az elnök szerint belátható időn belül lehet újabb Puskás játékos a magyar válogatottban.

,,Sok évtizednyi szünet után sorozatban már harmadszor lesz ott a magyar válogatott az Eb-n. Most ráadásul csoportelsőként jutottunk ki, és Sallai Roland, Nagy Zsolt, valamint Kleinheisler László révén akár három volt növendékünk is ott lehet a keretben. Első helyen Gruber Zsomborra tippelnék, tizenkilenc éves és minden adottsága megvan ahhoz, hogy az említett elődök nyomába lépjen. Óriási tehetség, magam is nagyon kedvelem a játékát.”

fotó: MTI

Ha már Kleinheisler és Gruber, állítólag a klubnál szívesen látták volna a magyar középpályást, de a Puskás helyett ő a Hajduk Spilet választotta, míg az ifjú saját nevelésű támadót a Ferencvárossal hozták kapcsolatba az elmúlt időszakban. Mészáros Lőrinc megerősítette a zöld-fehér klub érdeklődését.

,,Valóban szerette volna a mester, Hornyák Zsolt, ha „Scholes” nálunk folytatja a pályafutását Eszék és Athén után, de ő és az ügynöke Horvátországot és a Hajduk Splitet választotta. Ennek ellenére azt kívánom Lacinak, hogy harmadszor is képviselhesse Magyarországot az Európa-bajnokságon, ami a Puskás Akadémiának is nagy büszkeség lenne. Erről tárgyalunk a Ferencvárossal, igen. Zsombi szeretné magát egy erősebb csapatban vagy bajnokságban kipróbálni, és ebben segítjük, természetesen megfelelő lehetőség esetén.”

fotó: M4 Sport

A klub első embere szerint több olyan saját nevelésű játékos van még, aki komoly karriert futhat be.

,,Minden évben felbukkan néhány új tehetség az első csapatunknál, a minap, a spanyolországi edzőtáborban, a Sparta Praha elleni edzőmeccsen például a 19 éves Vékony Bence is játszott, ő előtte látványos gólt lőtt a Vancouvernek. Jól mutatkozott be négy évvel ezelőtt az azóta stabil csapattaggá váló Komáromi György, és Hornyák Zsolt kiemelt feladata, hogy próbáljon minél több saját nevelésű fiatalt beépíteni az első csapatba. Említhetném a kapusunkat, a még csak 18 éves Pécsi Ármint is, aki szerintünk nagy jövő előtt áll.”

fotó: Nemzeti Sport

Mészáros Lőrinc kiemelte, hogy a Ferencváros számít jelenleg Magyarország legjobb csapatának, mivel a fővárosi zöld-fehéreknek eléggé komoly a költségvetése, valamint minden posztra van legalább két hasonló képességű játékosuk, és egy-egy ember kiválását nem érzik meg, mint más csapatok, ugyanakkor hozzátette, hogy szerinte a Puskás Akadémia is erős csapatnak számít az NB1-ben.

Az utánpótlással kapcsolatban is kérdezték a csapat elnökét. Mint ismert, a Puskásnak sikerült megnyernie saját, nagy hírű utánpótlástornáját, a Puskás–Suzuki-kupát, viszont az ifjúsági BL-ben nem jutottak sokáig idén. Szerinte ennek az lehet az oka, hogy sok fiatal játszik már a felnőtt futballban.

,,Valóban, nagyszerű érzés volt az aranyérmeket végre a saját növendékeink nyakába akasztani a Puskás–Suzuki-kupán. Már a 15. kiírás következik, az évek során Európa egyik legrangosabb U17-es tornája lett a miénk, pünkösdkor ismét megrendezzük, megint jön a Real Madrid és egy sor nagy klub utánpótláscsapata. Közben a felcsúti futball kezdeteinek századik, a Pancho Aréna avatásának a tizedik évfordulóját ünnepeljük. Az ifjúsági BL-ből, az UEFA Youth League-sorozatból legutóbb valóban dicstelenül távoztunk, amikor itthon buktunk el azeri ellenfelünkkel szemben, de ne feledje, hogy a hazai U19-es bajnokságot megnyerni sem egyszerű feladat. Főleg nekünk, ahol a tehetséges ifistákat elsősorban a felnőttek között játszatjuk, az NB3-as csapatunkban, vagy Csákváron, az NB2-ben szereplő partnerklubunknál, amely egyébként az MLSZ statisztikái szerint a legtöbb fiatalt szerepeltette a másodosztályban. Na, ők mind Puskás-akadémisták, akik a felnőttek között futballoznak, és ez adott esetben hátrányt jelenthet az U19-es bajnokságban. Ezzel együtt legközelebb szeretnénk néhány fordulóval előrébb jutni az ifi BL-ben.”

fotó: ORIGO