Mérleg, azaz ősz és tavasz NB1 – Középmezőny (2. rész)

A mérleg egyik oldalára az őszi, a másik oldalra pedig a lehetséges tavaszi teljesítményt rakjuk. Az ennek jegyében íródott cikk témája az őszi teljesítmény, és az elképzelhető tavaszi forgatókönyv csapatonként.

Az NB1 2023-2024-es szezonja többnyire izgalmas játékot, illetve remek találkozókat hozott. 

A téli szünet alkalmat adott kicsit visszatekinteni, emellett valamelyest a jövő lehetséges eseményeit kikövetkeztetni az eddigiekből

Cikkünk esetlegesen szubjektív véleményeket tartalmaz, melyben az adott NB1-es csapatok eddigi teljesítményét, és a várható lehetőségeket taglaljuk. 


A középmezőny a legnépesebb harmada az OTP Bank Ligának, mivel a kiesés elől aktuálisan három csapat menekül, a bajnoki címért pedig négy vív, így a maradék 5 csapat alkotja a középmezőnyt, a végén az Újpest, és a Kecskemét, az elején a Debreceni VSC és az MTK, tőlük egyetlen ponttal lemaradva pedig a Diósgyőri VTK.

Két csapat is képviseli Budapestet a középmezőnyből.

Borzasztó forma / Újpest FC


Amennyire jól kezdte a bajnokságot, annyira gyenge formát tudhat magáénak a lila-fehér klub jelenleg. Nem túlzás azt mondani, hogy Újpesten kisiklott a vonat. Míg a szezon elején a dobogó is szóba került, illetve a nemzetközi kupaszereplés is reális célkitűzésnek tűnhetett, mára ehhez extra kell, ha nem a kupán keresztül szeretnék ezt elérni.

Rögtön a Fehérvár legyőzésével indította az őszt az Újpest / forrás: jochapress.hu

Ha az észak-pesti gárda nem szedi össze magát, még akár a kiesés szele is megütheti őket. Valószínűleg tényleg csak a jó kezdetnek köszönhetik a 9. helyet és azt, hogy most nem a Mezőkövesd illetve a Zalaegerszeg vagy a Várda sorsán vannak. Az Újpest a legutolsó 7 bajnoki mérkőzésén nyeretlen maradt, ezalatt egyetlen egy pontot szerzett, 4 gólt rúgott, erre válaszul 18 gólt kapott, ami extrém gyenge mutató.

Az utóbbi gyenge sorozat kegyelemdöfése a Kisvárdán elszenvedett 4-0-ás zakó / forrás: goal.com


Tavaszra jelentős javulásra van van szüksége az Újpestnek, jó alkalom erre az MTK, a DVTK és a Loki elleni soron következő 3 mérkőzés. Reális célja a csapatnak az lehet, hogy feljebb zárkózzon, a kiesést, mint lehetőséget elkerülje, illetve esetlegesen a kupában maradandót alkotni.

Legutóbb az Újpest legyűrte a Diósgyőrt, legközelebb is így lesz? / forrás: nemzetisport.hu

Ez a valóság? / Kecskeméti TE


Vitathatatlan, hogy a tavalyi év meglepetéscsapata az akkori újonc KTE volt. Remek formában játszott, és a bajnoki ezüstöt is begyűjtötte Szabó István csapata. Nem várt szereplés az idei, eddigi egészen karcsú 21 pont, amivel egálban van az Újpesttel.

Két immáron 21 pontos csapat találkozott, gólzáporos 5-3 lett a vége. / forrás: magyarnemzet.hu

Kijelenthetjük, hogy mostanában nem felhőtlen lila-fehérnek lenni. A szeptemberben kezdődő gyenge szériát a Zalaegerszeggel szembeni 3-1-es siker törte meg, ámde a szezon végére megint becsúszott 4 olyan pontvesztés, amivel nem számolt a Kecskemét. Nem kérdés, hogy a Puskás Akadémia, a Fehérvár és a Ferencvárosi TC legyőzése is bravúr számba megy, ettől független a szituáció nem fényes.

Ferencváros legyőzése 2-1 arányban igazi meglepetés. / forrás: eurosport.hu


Elképzelhető, hogy a tavaszi szezonban a remek edzői munkát végző Szabó újból a győztes útra tereli a hírös város csapatát, erre azért is lenne mihamarabb szükség, mivel nekik inkább kell jelen esetben hátrafelé tekintgetniük, mint előre. Reális céljuk valószínűleg a stabil szereplés, mint középcsapat.

Utolsó fordulóban 1-1-re végzett a Kecskemét és a Loki / forrás: hiros.hu

A fogalom megtestesítője / Diósgyőri VTK


Ha a középcsapat mint fogalom felmerül, egyből arra gondolunk, hogy ez az a csapat, amely egészen kiegyenlített teljesítménnyel rendelkezik, képes kimagaslóan, de akár gyengén is szerepelni, esélyes ellene az utolsó, de nem lenne meglepetés, ha a listavezető ellen szerezne három pontot. A DVTK egy ilyen csapat képét mutatja, mindezt a 7. helyen.

Az egyik kiesőjelölt ellen elszenvedett 0-3-as vereség fájhat az egyik legjobban a DVTK-nak / forrás dvtk.eu

Döntetlent játszottak a Pakssal, és a Felcsúttal is, ámde jobbára a középmezőnyből kerültek ki azok az ellenfeleik, akik ellen sikerült a győzelem.

A Debrecen elleni 3-1 pedig az egyik legkellemesebb emlék lehet őszről / forrás: rangado.24.hu


A miskolciak számára reális cél lehet megőrizni a stabil középcsapat szerepét, esetlegesen egy kimagaslóan erős tavaszi szerepléssel felzárkózni a dobogóhoz, és a végén akár az európai kupaszereplés kiharcolása is ide tartozhat.

Amikor utoljára játszott nemzetközi kupa selejtezőjében a Diósgyőr a Krasznodar ellen / forrás: nemzetisport.hu

Kísérteties / MTK Budapest


Az MTK kísértetiesen hasonló szezont fut eddig, mint a Diósgyőr. A két újonc masszívan a középmezőnyben foglal helyet.

A két nagymúltú klub már az NB1-ben találkozik ismét / forrás: mtkbudapest.hu

Bravúrgyőzelmeket nem aratott, de kétszer is belefutott kiütésbe a budapesti csapat a Fradival és a Puskással szemben is. Ennek ellenére sem lehetnek elégedetlenek, 7 alkalommal ők jöttek ki jól a mérkőzésekből. Valószínűleg a liftezés az első, és a második  vonal között, ami az MTK-t jellemezte, idén nem veszélyezteti a csapatot.

A legutóbbi örökrangadó 1-6-os kiütéssel zárult / forrás: mtkbudapest.hu

Stabil, erős kerettel jelenleg a 6. helyen telelnek. Az MTK Budapest az eddig szerzett 25 pontjával nincs távol, mindössze 3 pontra van a 4. helyezett, az élmezőnyhöz tartozó Puskás Akadémiától. Célja nem lehet más, mint a helye megtartása, esetlegesen egy jó tavasszal felzárkózni a tabella elejéhez.

A Debrecent kétszer is megtréfálták előző idényben / forrás: dvsc.hu

Több van bennük / Debreceni VSC


A Loki, ha csak a keretét tekintjük is, egyértelműen többre hivatott. Az Alashkert kiejtése után a Rapid Wien ellen idegenben szépen szerepelt, ámde a Magyarországon ütemet váltó osztrákok kiütéssel törték meg a civisváros álmait.

Bécsben még éltek a Debrecen reményei / forrás: sportal.blikk.hu

A bajnokságban felemás szereplés, és luxuspontvesztések pecsételték meg a Debrecen sorsát, amelynek jelentős esélye lehetett volna a dobogóra ha nem csúsznak be olyan eredmények, mint az MTK ellen kétszer is vereség, az Újpest elleni hazai, és a Mezőkövesd elleni vendégként elszenvedett kudarcok, vagy a Kisvárda elleni döntetlen.  Bravúr eredményeket is elértek Dzsudzsákék, akár az igencsak megerősödött Fehérvár elleni győzelmük, akár a Groupama Arenaban elért döntetlenjük.

Otthon kapott ki a Loki az UTE-től / forrás: goal.com


A DVSC a tavaszt a Diósgyőr ellen kezdi meg otthon, ahol ha lendületet szerezne, felérhetne az élmezőnyhöz. Célja tehát valószínűleg a Felcsút megelőzése, és a Fehérvár utolérése lehet.

A tabellán jelenleg nem, de a pályán megelőzte egyszer a DVSC a Fehérvárt / forrás: magyarnemzet.hu

indexképen két középmezőnybeli csapat, a Kecskeméti TE és a Diósgyőri VTK játszanak egymással / forrás: dvtk.eu