Kubatov Gábor egy új liga létrehozásáról tárgyalt az UEFA elnökével

Két héttel ezelőtt az UEFA nyoni székházában tárgyalt Aleksandar Ceferin és Kubatov Gábor. Az Európai Labdarúgó Szövetség és a Ferencvárosi Torna Club elnöke a zöld-fehér klub lehetőségeiről is beszélgetett a nemzetközi kupaporondon, valamint szóba került Közép-Kelet Európa labdarúgásának a jövője is.

Az 57 éves sportvezető a napokban interjút adott az infostart.hu-nak, amelyben részletesen is beszélt erről a találkozóról.

,,Már évek óta gondolkodunk ebben! válaszolta Kubatov Gábor az Infostartnak arra a kérdésre, hogy egy kelet-közép-európai futballiga elindításáról tárgyalt-e az UEFA elnökével. Mi egy kis piacon vagyunk, tízmillió ember. A világ vezető csapatai egymilliárd eurós költségvetéssel bírnak. Mi 50 millióval, és ez be is határol minket, mert csak tízmillió embernek tudunk szponzort hozni, a mi tévés nézettségünk csak ennyi lehet erre az országra. Ugyanez a problémája szerintem a Balkánon minden országnak, ugyanez a problémája Bulgáriának és Romániának, és ugyanez a problémája a cseheknek is, meg a szlovákoknak is. Kicsi a piac. Kellene valami nagyobb piac, és arra az lenne a megoldás, hogy rövid bajnokságok vannak a környékünkön, és a topcsapatok elmennek, és rájátszást játszanak, és akkor ott megpróbálják összemérni az erőiket. Gondoljunk bele, ha mi itt játszunk a Crvena zvezdával, a Dinamo Zagrebbel, a Ludogoreccel, a Steauával, a Slovan Bratislavával, azért azok más hangulatú meccsek. Kiléptünk egy nagyobb piacra, de ezekkel a csapatokkal nagyon jó minőségű meccseket is lehet játszani. Ha ez csak egy hónap, akkor egy hónapig játszanánk ebben a bajnokságban. Nem tönkretéve persze közben a magyar bajnokságot, mert az is fontos. És akkor lehetne ebben minőségi javulást is elérni. A játékospiac rendkívüli módon felpezsdülne, mert a játékosmegfigyelők mind itt lennének és néznék ezeket a magas minőségű meccseket.

fotó: Nemzeti Sport

Kubatov Gábor azt is elárulta, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség nem ellenzi a Ferencváros ilyesfajta törekvéseit Európában, valamint hozzátette, hogy a környező országok szövetségeivel is egyezségre kell jutni ebben a kérdésben.

,,A Magyar Labdarúgó Szövetségben ilyenfajta támogatás van, és ez jó hír. Különös tekintettel arra, hogy Csányi Sándor a világ labdarúgásának egyik meghatározó alakja, és ő is szívesen járna közben ez ügyben. Az a kérdés, hogy a többi labdarúgó-szövetség, ahol le kellene rövidíteni a bajnokságokat, partner lesz-e ebben, megérti-e ennek a jelentőségét. Mi azt fogjuk kezdeményezni az elkövetkezendő hónapokban, hogy ezekkel a vezető csapatokkal üljünk le egy munkacsoportban, és ott dolgozzuk ki, hogy meddig tudunk ebben eljutni. Nagyon meglepő volt, hogy az UEFA-ban leporoltak és elővettek egy több mint tízéves tervet, ahol már ebben gondolkodtak. Ez azt jelzi, hogy van ennek létjogosultsága. Ez nemcsak ránk vonatkozik, hanem nyilván a Benelux országokra is, Skóciára, Írországra, ott is vannak olyan bajnokságok, ahol kellenének a minőségi meccsek, és jó lenne kimenni egy nagyobb piacra.

fotó: MTI

A Fradi első embere egy másik interjúban azt is kiemelte, hogy ezek az összecsapások megfelelően felkészíthetik a csapatot a nagy nemzetközi mérkőzésekre.

,,Nagy problémánk még az is, hogy nem tudunk elég minőségi mérkőzést lejátszani a nemzetközi találkozóink előtt. Nem vagyunk rá felkészülve! Ha az emberek megnézik, a második, harmadik nemzetközi mérkőzésünkön már teljesen más stílusban futballozunk, mivel hozzá vagyunk szokva a gyors játékhoz, a sok futáshoz, a nagyon erős párharc mutatókhoz. Ezért is lenne számunkra nagy dolog, ha játszhatnánk Közép-Európa topcsapataival ilyen mérkőzéseket.”

Kubatov Gábor hozzátette, hogy ennek a bajnokságnak néhány éven belül lehet realitása a térségben, legjobb esetben 2-3 éven belül, de legrosszabb forgatókönyv szerint is 5 éven belül.

fotó: Ferencvárosi Torna Club