Jön a Ferencváros-Paks, tovább dúl a harc a dobogóért: az NBI 27. fordulójának beharangozója

Sok izgalmat tartogat az NBI 27. fordulója is:

 • Az egyre jobb formában lévő Újpest a tavasszal remeklő Zalaegerszeget fogadja
 • A sereghajtó ellen tenne lépést a dobogó felé a Fehérvár
 • A Diósgyőr a Kisvárda ellen javítana rossz formáján
 • A DVSC ebben a szezonban nem tudta még legyőzni az MTK-t, most viszont nem hibázhat, ha dobogón szeretne végezni
 • Jön a bajnoki rangadó: a Ferencváros jóval kényelmesebb helyzetben fogadja a Paksot és ha nyer, akkor óriási előnyre tehet szert 6 körrel a vége előtt
 • A Kecskemét a kupakiesés után fogadja az utóbbi fordulók leggyengébben muzsikáló csapatát

Április 5. (péntek) 20:00 Újpest-Zalaegerszeg

Az Újpest Pakson is nyerni tudott, így az elmúlt 4 meccsén 10 pontot gyűjtött, míg a Zalaegerszeg kiesőhelyről vágott neki a tavasznak és már 12 pontra a kieséstől, így egy újabb győzelemmel egyre közelebb kerülhet a matematikailag biztos bennmaradáshoz. Noha a 9. játszik a 10. ellen, remélhetőleg jó meccset látunk, Újpesten rendre voltak emlékezetes meccseik:

 • 2020-ban az utolsó percekben nyert az Újpest
 • 2021-ben 5-4-re nyert az Újpest
 • 2021-ben 2-2 lett Újpesten úgy, hogy a hajrában két gól is született
 • 2023-ban 3-2-re nyert az Újpest Csoboth mesterhármasával

Amióta a ZTE visszajutott, még nem tudott nyerni Újpesten (ez 9 mérkőzést foglal magába) és utoljára 2010-ben tudott győzni a Megyeri Úton, akkor 1-0-ra a Magyar Kupában.

Tipp: 2-2

kép: NSO

Április 6. (szombat) 14:15 Fehérvár-Mezőkövesd

Fehérváron a tavalyi szezonban az utolsó forduló végéig várni kellett, hogy biztosan NBI-es marad-e a Fehérvár és ezt a szezont három vereséggel kezdték, amivel sereghajtók is voltak. Nos, Bartosz Grzelak a harmadik helyig vezényelte a Vidit, matematikailag pedig már biztosan nem eshet ki a Fehérvár. Ennél jóval rosszabb a helyzet Mezőkövesden, ahol utolsó a csapat, 12 pontra van a bennmaradástól és három meccse nyeretlen. A Mezőkövesd ráadásul története során soha nem tudott nyerni a Fehérvár vendégeként és ezúttal sem ők az esélyesek. Ősszel mindkét meccsük 2-0-s székesfehérvári sikert hozott. A hazaiaknak a dobogó miatt is fontos hozni a kötelezőt, hiszen 43 ponttal harmadik helyen állnak, míg mögöttük a DVSC 39 ponttal 4.

Tipp: 3-0

kép: NSO

Április 6. (szombat) 16:30 Diósgyőr-Kisvárda

A DVTK idei egyik legrosszabb hetén van/lenne túl, hiszen a ZTE elleni 5-1-es vereség után a Ferencvárostól is kikaptak a Magyar Kupában, így most sem sikerült kiharcolni az elődöntőt. Hogy ez a rossz széria lezárul-e szombaton a Kisvárda ellen, arra választ kapunk. A télen szerződtetett dán védőnek, Marco Lundnak sincsenek jó napjai, hiszen a ZTE és az FTC meccseken egyaránt öngólt jegyzett. A Kisvárda helyzete sem rózsás a bajnokságban, hiszen 12 pontra a bennmaradástól a szabolcsi gárda. A Kisvárda azonban kedden 3-2-re legyőzte az MTK-t, ezzel története során másodszor jutott elődöntőbe a Magyar Kupában, ahol majd Paksra látogatnak. Az előző héten vezettek, de végül kikaptak a DVSC-től. Ebben a szezonban augusztusban a DVTK 2-0-ra nyert otthon, majd Kisvárdán 2-1-re, így mind a 6 pontot begyűjtötték a várdaiak ellen. A Kisvárda eddig egyszer, 2020-ban tudott csak nyerni a DVTK Arénában. A Diósgyőrre sűrű napok várnak, hiszen szerdán még a Ferencváros elleni elmaradt bajnoki is pótlásra kerül.

Tipp: 3-2

kép: NSO

Április 6. (szombat) 19:30 Debreceni VSC-MTK Budapest

Korábbi bajnokcsapatok csatája a Nagyerdei Stadionban. A DVSC fontos bajnokit nyert Kisvárdán, míg az MTK pont ott vérzett el kedden a Magyar Kupában, így a hazaiak jobban rátudtak pihenni erre a találkozóra.

Az MTK azonban 4 pontot gyűjtött eddig a hajdúságiakkal szemben: augusztusban Bárány góljával korán vezetést szerzett a DVSC, de az MTK Bobál, Bognár és Németh góljaival fordított, míg decemberben Stieber és Szécsi góljaival 1-1-re végzetek a fővárosban.

A Debrecen lemaradása 4 pont a 3. Fehérvárral szemben, de figyelnie kell a mögötte lévő csapatokat is, mivel a 7. MTK pontszámban egy győzelemmel beérheti a DVSC-t.

Tipp: 2-2

kép: NSO

Április 7. (vasárnap) 14:45 Ferencváros-Paks

Jön a sokak által nagyon várt összecsapás, a Ferencváros-Paks találkozó.

A Ferencváros tavasszal visszaszerezte a vezetést a tabellán, így:

 • amennyiben nyer vasárnap előnye 5 pontról 8 pont lesz, ha megnyeri elmaradt bajnokiját is akkor már 11 pont 6 fordulóval a vége előtt

Amennyiben a Paks nyerné a mérkőzést:

 • A Ferencváros 5 pontos előnye 2-re olvadna és ha kis szerencséje van a tolnaiaknak és a DVTK is meglepné otthon az FTC-t, a Paks akár a jövőhét végére visszállhatna az élre.

Nem lefutott tehát teljesen a bajnokság, de reálisan nézve természetesen az utóbbi forgatókönyvre kevés az esély és a Paksnak nincs a saját kezében a sorsa, talán ezt a legfontosabb kiemelni.

A Ferencváros ezekre a mérkőzésekre nagyon felszokott pörögni, legyen szó derbiről vagy a DVSC/DVTK elleni idegenbeli rangadókról. Az FTC ráadásul tavasszal egy meccs kivételével az összeset megnyerte a bajnokságban.

A Paks kicsit rosszabb formában, hiszen a legutóbbi két meccsét elvesztette és az elmúlt 3 fordulóban összesen 8 pontot vesztett, míg a Ferencváros kettőt.

Mindkét csapat érdekelt volt azonban a kupában a hétközben: szerdán a Paks épphogy hosszabbításra mentette a Vasas elleni negyeddöntőt, de végül 5-2-re nyertek és a Kisvárda ellen vívják az elődöntőt. A Ferencváros Zachariassen vezérletével nyert Diósgyőrben 2-0-ra és majd a Nyíregyházával vívja meg a döntőbe jutást, így a bajnoki döntő után arra is van esély, hogy a kupában találkozzanak egymással a fináléban, akárcsak 2022-ben. Akkor 3-0-a a Ferencváros nyert.

Nem sok csapat van, amely kétszer is nyert volna a Groupamában, de a Paks ilyen . A tolnaiak 2017-ben és 2022-ben is idegenben verték a Ferencvárost, ekkor 3-0-ra. Volt azonban 2-2-es, 5-2-es és tavaly egy szoros 3-2-es meccsük is, úgyhogy jó meccsre lehet számítani. A legnagyobb vereség 2020-ban volt paksi részről, akkor 5-0-ra nyert a Ferencváros.

Idén viszont mégtöbb gólt kapott a Paks, augusztusban 6-1-re nyert a Ferencváros úgy, hogy mind a 7 gól az első félidőben született. A volt paksi Varga Barnabás mesterhármasa mellett, Traoré, Mmaee és Tokmac is betalált, a túloldalon Kovács Krisztián szépített.

Majd decemberben jött a visszavágás, a Paks zsinórban másodszor győzte le 3-2-re otthon a Ferencvárost Papp, Könyves és Szabó Bálint találataival, Marquinhos és Lisztes csak szépíteni tudott.

A két csapat legutóbbi 3 meccséből a Paks kettőt, a Ferencváros egyet nyert.

A Ferencváros így teljesített a második helyezettek el az utolsó meccseken, amióta sorozatban bajnok:

 • 2018-19: Ferencváros 4-1 MOL Vidi FC (pontkülönbség: 13 pont)
 • 2019-20: Fehérvár 1-0 Ferencváros (pontkülönbség 13 pont) (a Ferencváros addigra már bajnok volt, előtte 1-0-ra nyert otthon)
 • 2020-21: Ferencváros 1-1 Puskás Akadémia (pontkülönbség: 20 pont)
 • 2021-22: Ferencváros 2-1 Kisvárda (pontkülönbség: 12 pont)
 • 2022-23: Kecskemét 2-0 Ferencváros (pontkülönbség: 4 pont) A Ferencváros addigra már bajnok volt

Ebből az 5 meccsből tehát kettőt nyert az FTC, egy döntetlen lett, de akkor a legnagyobb különbséggel lett bajnok azt a két meccsét, amit elvesztett, pedig már nem volt tét, hiszen biztosan bajnok volt.

Tipp: 3-2

kép: Paksi FC

Április 7. (vasárnap) 17:30 Kecskemét-Puskás Akadémia

A Kecskemét csütörtökön kiesett a kupában a Nyíregyháza ellen, így maradt Szabó Istvánék számára a bajnokság. A Kecskemét 14 pontra a kieséstől és 9 pontra a dobogótól jelenleg. Hornyák Zsolték tavasszal pocsék formában vannak, mindössze két győzelmet könyvelhettek el december óta és az elmúlt 5 meccs alapján utolsó helyen állnak a formatabellán. A vendégek a DVSC és az MTK között vannak jelenleg, legfeljebb a 4. helyre léphetnek előre, míg a Kecskemét győzelem esetén pontszámban beéri a felcsútiakat. A két csapat az előző idényben két 1-1-es döntetlent játszott, majd 3-0-ra nyert Felcsúton a Kecskemét, augusztusban pedig 4-1-re nyertek a lilák a Széktói Stadionban. Visszajutása óta először kapott ki a Kecskemét a Felcsúttól, miután 3-0-ra nyertek a hazaiak Nagy Zsolt duplájának is köszönhetően.

Tipp: 0-0

kép: NSO