Fehérvár FC: Bajnoki címtől a pokolig

A magyar labdarúgás szerelmeseinek számára érthetetlen az, amit a Fehérvár FC együttese az elmúlt időszakban produkál, hiszen míg 2018-ban a 3. bajnoki címét ünnepelhette az együttes, a tavalyi szezon végén pedig már éppen csak sikerült bentmaradnia, méghozzá a Vasas elleni gyengének mondható 0-0-val. Legutóbb jött az újabb pofon. A MOL Magyar Kupában a harmadosztályú ESMTK együttese búcsúztatta Bartosz Grzelak gárdáját és Juhász Roland sportigazgató lemondott posztjáról.

Telex: A Fehérvár edzője a kupabúcsú után: Szégyellnünk kell magunkat!

fotó: http://fehervarfc.hu

De mi lehet a probléma Fehérváron? Mi vezetett el idáig? Ennek próbáltunk egy kicsit utánajárni.

1. A MOL kiszállása

A magyar olajipari társaság még 2010-ben kötött főszponzori szerződést a székesfehérvári együttessel, majd 2018 júliusától névadója is lett a csapatnak. Ezen időszak alatt eléggé sikeres volt a klub, hiszen 3x lett magyar bajnok (2011, 2015, 2018), 2x Magyar Szuperkupa-győztes (2011, 2012), 1x Magyar Kupa-győztes (2019) és két alkalommal eljutottak az Európa-Liga csoportköréig is. (2012/2013, 2018/2019)

MLSZ központ - Vezetett, de búcsúzott az EL-től a MOL Fehérvár FC

fotó: http://mlsz.hu

Sokak szerint, a tavalyi szezonban mutatott gyenge szereplés volt az utolsó csepp a pohárban és ekkor döntött úgy a MOL, hogy a későbbiekben már nem támogatja a fehérvári együttest. Innentől kezdve, több milliárd forintnyi támogatástól esett el a csapat és komoly megszorítások kezdődtek.

Az egyesület neve és stadionjának neve is megváltozott az idei szezonra, méghozzá Fehérvár FC-re és Sóstói Stadionra.

NB I: Sóstói Stadion néven működik tovább a Fehérvár FC otthona - N

fotó: http://nemzetisport.hu

2. A vezetőedző és a szakmai stáb rossz kiválasztása

Talán, az elmúlt 12 év egyik legsikeresebb edzője Székesfehérváron, Marko Nikolic volt. A szerb szakember irányításával bajnok és kupagyőztes lett a csapat, illetve még sikerült bejutni 1x az Európa-Liga csoportkörébe is. A vezetőedzői állásából viszont 2019 novemberében felmentették, pedig a csapat a 3. helyen állt a bajnokságban.

Nikolic: "Nem szépen kell játszani a Partizán ellen, hanem győzni" -  Csakfoci.hu

fotó: http://csakfoci.hu

Ezután Joan Carillo ült le a fehérváriak kispadjára, aki korábban már dolgozott vezetőedzőként a Vidinél és akkor bajnok is lett az együttessel. Azonban másodjára már nem tudta megváltani a világot a spanyol szakember és őt is meneszteni kényszerültek.

Fehérvár: Joan Carrillo távozik a klubtól – hivatalos - NSO

fotó: http://nemzetisport.hu

Nem sokkal később úgy döntött a klub vezetősége, hogy a magyar vonalat próbálják meg előtérbe helyezni, de mint ez kiderült, sajnos ez a húzás sem vált be. 2020 nyarán Márton Gábort nevezték ki a csapat vezetőedzőjének, aki azelőtt a Zalaegerszeg együttesét irányította. Nem kezdett rosszul a csapat, hiszen az Európa-Ligában három párharcot is sikeresen megvívott a gárda és a sorozat rájátszásában is csak egy félidő választotta el a klubot az újabb csoportkörös szerepléstől, de a belga Standard Liége 3-1-re legyőzte őket.

Képgaléria: Standard Liége – MOL Fehérvár 3–1 | M4 Sport

fotó: http://m4sport.hu

Végül 2021 februárjában állították fel Márton Gábort a kispadról, pedig a csapat a 3. helyet foglalta el a táblázaton. Helyét ideiglenesen Szalai Tamás, a csapat akkori másodedzője vette át.

MTK: Márton Gábor lett a klub vezetőedzője – hivatalos - NSO

fotó: http://nemzetisport.hu

2021. április 1-én sokan azt gondolták, hogy új korszak kezdődik a Vidinél, hiszen Szabics Imrét nevezték ki vezetőedzőnek, akinek a munkáját két korábbi válogatott futballista segítette, méghozzá Juhász Roland és Torghelle Sándor személyében. Szabics Imrét az osztrák válogatott másodedzői posztjáról sikerült hosszas tárgyalások után megszereznie a székesfehérvári klubnak, aki első vidis interjújában elmondta, hogy akár 10 évig is maradna a csapat vezetőedzőjeként.

Szabics Imre a következő három évben legalább egy bajnoki címet nyerne a  MOL Fehérvárral

fotó: http://fehervarfc.hu

A csapat jól is fejezte be a szezont, hiszen hét mérkőzésből 5 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség volt a mérleg és bronzérmesek lett az NB1-ben.

Az első komoly problémák az újonnan indult Konferencia-Liga selejtezőjében kezdődtek, méghozzá az örmény Ararat Jereván elleni párharcban, ahol az örmények jutottak tovább 3-1-es összesítéssel.

Ararat - Slask: everything will be decided on the field

fotó: http://fcararat.am

Ebből a pofonból nem tudott felállni a csapat és végül ez okozta Szabics Imre vesztét, aki 10 hónap után távozott a csapat kispadjáról.

Helyére Michael Boris érkezett, aki már korábban dolgozott Magyarországon, méghozzá az MTK vezetőedzőjeként, így nem volt számára ismeretlen a magyar élvonal.

A Vidi edzője az EKL-álomcsatáról: “Brutális érzés lenne” - Csakfoci.hu

fotó: http://sakfoci.hu

 „Azt várjuk Michael Boristól, hogy állítsa újra győztes pályára a csapatot!” mondta ekkor Sallói István, a fehérváriak akkori sportigazgatója.

A csapattal a szezon végén a 4. helyet érte el, mondhatni azt, hogy kihozta a maximumot. Ezután nyáron a Konferencia-Liga selejtezőjében a rájátszásig meggyőző játékkal jutott el az együttes, de a német 1. FC Köln már túl nagy falatnak bizonyult és hiába érkezett a fehérvári visszavágóra 2-1-es előnnyel a Vidi, a kölniek tudatosan felépített játékkal 3-0-ra nyertek és bejutottak a Konferencia-Liga csoportkörébe.

Az UEFA tízmilliókra vágta meg a Kölnt a fehérvári rendbontásért, de a java  még csak most jön - Csakfoci.hu

fotó: http://csakfoci.hu

Végül Boris sem váltotta meg a világot és 2022 októberében távozott a kispadról, ráadásul Sallói István is távozott a sportigazgatói pozícióból.

Ekkor érkezett Huszti Szabolcs a csapat vezetőedzőjének, aki korábban a Bundesligában is szerepelt és pályafutását éppen a Vidinél felyezte be, míg az új sportigazgató Juhász Roland lett.

Huszti Szabolcs és Juhász Roland sporttanácsadóként folytatják a Vidinél |  Fehérvár FC

fotó: http://fehervarfc.hu

Az edzői szakmában akkor még rutintalannak számított Huszti Szabolcs, az ő stílusa sem passzolt a Vidi játékához, a csapat kieső helyre került és végül neki is mennie kellett.

Ezután érkezett Bartosz Grzelak, akivel tavasszal éppen hogy bennmaradt a csapat, az új idényben csupán egyszer győzött és a Magyar Kupából is egyből kiesett, méghozzá az NB3-as ESMTK ellen. Juhász Roland nem sokkal ezelőtt már lemondott a sportigazgatói posztjáról és ha ez az eredménytelenség továbbra is így fog folytatódni, akkor Grzelak-ot is parkolópályára teszik Fehérváron…

Grzelak a Vidi kupabúcsúja után: "Szégyellnünk kell magunkat a mai  teljesítményünk miatt, ez nem volt elég" - Csakfoci.hu

fotó: http://fehervarfc.hu

Összegezve a dolgokat, hiába van meg a keret minősége a Vidinek, sajnos az elmúlt időszakban nem sikerült megtalálni azt a játékstílust, amellyel komoly eredményeket lehet elérni az NB1-ben és Európában.

3. Kulcsjátékosok távozása

A tavalyi gyenge szereplésnek is köszönhetően, távozott a klubtól néhány olyan minőségi játékos, akik meghatározó személyiségnek számítottak. Loic Nego, Stopira, Kovácsik Ádám, Jevhen Makarenko, ifj. Dárdai Pál, Marcel Heister és Lyes Houri is elhagyta a Vidit. Helyükre próbáltak igazolni is és többnyire magyar játékosokat. Érkezett a nyáron a magyar válogatott Kalmár Zsolt, Tóth Balázs, Spandler Csaba, Gergényi Bence, Franck Bambock és Mamoudou Karamoko személyében két francia játékos is.

A keret értéke jelenleg is 11,68 millió euró a Transfermarkt adatai szerint, amely a 2. legértékesebbnek számít az NB1-ben. Hiába a nyári átigazolások, egyelőre így sem jönnek a várva várt eredmények Székesfehérváron.

MK: „Szégyellnünk kell magunkat” – a Fehérvár edzője a kiesésről -

fotó: http://nemzetisport.hu

4. Kapusgondok

Egy jó csapat összeállításának első alappillére a következő: végy egy jó kapust! Az elmúlt években nem találnak megoldást Fehérváron a kapusposztra. A szurkolók egyik nagy kedvence volt Juan Calatayud, de a spanyol kapus 2015-ben távozott, így hol Tomás Tujvel, hol Kovácsik Ádám és hol Kovács Dániel védte a csapat kapuját, nem túl sok sikerrel.

Az említett kapusok közül Kovácsik Ádám emelkedett ki, hiszen ameddig nem szerzett komolyabb sérüléseket, addig eléggé fontos tagja volt a Vidinek és rengeteget köszönhetnek neki. Teljesítményére a magyar válogatottnál is felfigyeltek és már bekerült pár alkalommal a keretbe is, de Gulácsi Péter és Dibusz Dénes mögött csak 3. számú hálóőrnek számított. Az utóbbi egy-két évben több súlyos sérülés is akadályozta formája visszanyerésében, az elmúlt időszakban először az NB2-es Győrben, majd immár a szintén NB1-es Mezőkövesden próbálja felépíteni magát.

Kovácsik Ádám: Ezüstből van elég otthon - NSO

fotó: http://nemzetisport.hu

A nyáron érkezett kölcsönbe Tóth Balázs, méghozzá a rivális Puskás Akadémiától. A 25 éves kapusban ég a bizonyítási vágy, hiszen a Puskásban Markek Tamás kiszorította őt, illetve szeretne visszakerülni a magyar válogatott keretébe is. Eddigi kapott góljairól nem tehetett, de talán ő jelenthet megoldást a változó formát mutató Kovács Dániel helyett.

Tóth Balázs - Üdv a Vidiben! | Fehérvár FC

fotó: http://fehervarfc.hu

5. Csatárgondok

A Fehérvár történelmében akadnak olyan támadók, akik hétről-hétre klasszis teljesítményt nyújtottak és igazi gólvágónak nevezték őket. Az 1980-as években Szabó József, a 90-es években Horváth Ferenc, a 2000-es években a brazil André Alves, míg a 2010-es években Nikolic Nemanja volt ilyen. A pályafutását nem olyan régen befejező 35 éves Nikolicról azt kell tudni, hogy ő szerezte a klub történelmében a legtöbb NB1-es gólt, méghozzá 113 alkalommal volt eredményes és ezzel örökre beírta magát a klub történelemkönyvébe.

Galéria: íme, Nikolics Nemanja pályafutása képekben! - NSO

fotó: http://nemzetisport.hu

A jelenlegi keretből a bosnyák Kenan Kodro az, aki komoly veszélyt tud jelenteni az ellenfelek kapujára. A 30 éves támadónak, eddig 3 találata van az idei szezonban.

NB I: Kenan Kodro nem játszhat a Köln ellen? - NSO

fotó: http://nemzetisport.hu

A támadósorban ugyan megtalálható még a koszovói Lirim Kastrati és Schön Szabolcs is, de előbbi inkább támadó középpályás, míg utóbbi játékos meg szélső. A saját nevelésű Szabó Levente már bizonyított az NB1-ben a Kecskemét színeiben, de még nem érett be teljesen és nem is kap rendszeres játéklehetőséget. A nyáron szerződtetett Mamoudou Karamoko sem játszik sokat, így minden teher Kodró-ra hárul a támadósorban.

Összegzés: A Fehérvár FC problémája eléggé összetett és az első repedésekmár 2021-ben látszódtak a klub háza táján. A MOL kiszállása, az edzők rossz kiválasztása, a kulcsemberek távozása, illetve az egyes poszton lévő gondok miatt tart itt manapság a székesfehérvári klub. A bajnoki cím óta eltelt öt évben, csak az elején voltak képesek tartani a lépést a Ferencvárossal, amely mára Magyarország legjobb klubjává nőtték ki magát és rendre szerepel a nemzetközi kupasorozatok csoportköreiben, míg a Fehérvár FC történelmi mélyponton van jelenleg és ki tudja, hogy meddig mélyül ez a gödör, amiből ki kell másznia a klubnak.

A szurkolók elégedetlensége ilyen szempontból érthető, akik még a mezt is levetették a csapat játékosairól az ESMTK elleni kupabúcsú után.

Az ESMTK - Fehérvár FC mérkőzés képekben | Fehérvár FC

fotó: http://fehervarfc.hu

A Fehérvár FC a 9. helyről várja az NB1 folytatását, ahol majd a Zalaegerszeg ellen csap össze a Székesfehérvári Sóstói Stadionban.