A Gazprom lehet a Ferencváros új támogatója – sajtóhír

Múlt hét pénteken a Nemzeti Sport arról számolt be, hogy az NB1-ben szereplő Ferencvárosi TC tárgyalásokat folytat egy multinacionális nagyvállalattal, amely a jövőben jelentős összeggel támogathatja a magyar klubot egy szponzorációs megállapodás keretében. A neves magyar sportnapilap azt is tudni vélte akkor, hogy a fővárosi zöld-fehér együttes egy hosszú távú szerződést készül kötni a meg nem nevezett vállalattal, ráadásul információik szerint a következő hetekben megállapodás születhet a felek között.

fotó: Nemzeti Sport

A Ferencváros azóta elhódította a klub történelmének 35. magyar bajnoki címét, és vasárnap a Nemzeti Sport cikke alapján a Blikk arról számolt be, hogy a meg nem nevezett vállalat az orosz Gazprom volt.

,,Küszöbön áll egy újabb nagyszabású szponzori szerződés! Elsőként a Nemzeti Sport írta meg, hogy egy világvállalattal tárgyal a Fradi, és bár nem lett név szerint megemlítve, nyílt titok, hogy a Gazpromról van szó.”írta a Blikk gazdasági rovata.

Az információt azóta átvette több orosz lap is, és a championat.com szerint az olajvállalat révén 50 millió euróra ugorhat az Ferencváros éves költségvetése, amellyel akár a Fradi lehet az egyik leggazdagabb klub Közép-Európában.

fotó: AFP

Mint ismert, az orosz cég számít a világ legnagyobb földgázkitermelőjének, ráadásul nem olyan régen ők voltak Schalke gárdájának a mezszponzora, valamint kiemelt támogatók között tartották az Európai Labdarúgó Szövetségnél (UEFA) is, ám mindkét helyen felbontották a szerződéseket, miután 2022. februárjában Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Az orosz nagyvállalat jelenleg is szerepet tölt be az európai fociban, hiszen a szerb élvonalban és a BL-csoportkörében is szereplő Crvena Zvezda egyik támogatója, és a Blikk információi szerint évi öt millió eurós (átszámolva közel 2 milliárd forintos) támogatást ad a piros-fehér belgrádi klubnak, amelynek köszönhetően Szerbia és a térség egyik legerősebb csapatának számítanak.

fotó: Getty Images

Egyes hírek szerint a Gazprom hajlandó lenne a Zvezdáénál is több összeggel támogatni a Ferencvárost, így az sem lenne elképzelhetetlen, hogy a jövőben egy-egy sztárigazolást jelenthetnek be majd a zöld-fehérek.

,,Ismerve a Gazprom anyagi lehetőségeit és korábbi szponzorációit, az orosz cég olyan támogatást nyújthat, ami a Ferencváros költségvetését jelentősen megnöveli, biztos, hogy éves szinten több mil­liárd forintos szponzorációról lehet szó. A Fradinál folyamatosan cserélődik az állomány, mindig jobb futballisták jönnek, ám az eddigi építkezésből kiindulva nem hiszem, hogy egy nagy sztárra költenék a pluszpénzt, hanem több olyan minőségi játékos érkezhet, aki a keret mélységét még tovább javítja, a nemzetközi kupákban még több tapasztalattal rendelkezik – viszont így lehet, hogy még kevesebb magyar léphet majd pályára a csapatban. Az, hogy egy európai uniós országban megjelenik a Gazprom, furcsa lesz nemzetközi körökben, biztos, hogy ennek lesz negatív visszhangja, de hivatalosan semmilyen szankció nem érheti az FTC-t, ahogy a zvezdát sem éri.” – nyilatkozta a Blikknek Szabados Gábor sportközgazdász.

Ha valóban létrejön a megállapodás, akkor a Ferencváros még magasabb polcra kerülhet a jövőben, és ezzel mégjobban kiemelkednének a magyar bajnokságból, valamint Európában is jegyzettebb csapat lehet belőlük.