A Fehérvár nyerte az ezüstrangadót – Paksi FC – Fehérvár FC 1-2 (0-1)

A tabella 2. helyén álló Paks a 3. helyen tanyázó Fehérvárt fogadta a labdarúgó OTP Bank Liga NB1 28. fordulójának szombati játéknapján. Ezt a találkozót nagy várakozás előzte meg, hiszen a forduló előtt csak 4 pont volt a két csapat között, ráadásul a magyar sportsajtó is ezüstrangadónak titulálta a mérkőzést, mivel vélhetően a két csapatból kerül majd ki az idei szezon ezüstérmese, hiszen mindketten komolyabb előnnyel előzik meg a 4. helyezettet.

fotó: Paksi FC

A találkozó legelején veszélyesebben futballozott a paksi együttes, és a 2. percben már Tóth Balázsnak kellett védenie egy nagyot, miután Silye Erik beadása után Könyves Norbert és Windecker József zavarták egymást a kapu előtt, majd előbbi játékos elé csorgott a labda és közeli lövését védte a Vidi kapusa. Négy perccel később megint csak Könyves került helyzetbe, ezúttal Vas jobboldali beadását fejelte a kapu mellé.

A fehérvári játékosok többször is csúszkáltak a Paksi Stadion gyepén, amelyet igyekeztek kihasználni a hazaiak. A 20. percben Mezei Szabolcs 18 méterről megcélozta a bal alsót, ám Tóth újabb bravúrt mutatott be.

Szinte a semmiből, az első helyzetéből vezetést szerezhetett volna a Vidi, a francia Mamoudou Karamoko léphetett ki ziccerben, majd a 16-oson belülre érve a felsőlécet találta telibe. 3 perccel később már nem hibázott a 24 éves támadó, miután Christensentől kapott remek labdát, és két paksi védő között kibújva a bal alsóba lőtt. (0-1) 

fotó: Fehérvár FC

A gól láthatóan megfogta Bognár György legénységét, visszább vettek a tempóból. A 30. percben Schön Szabolcs balról húzott befelé a 16-oson belülre, majd egy csel után célba vette a hosszú, bal felső sarkot, de elszámolta magát, és fölé lőtt.

fotó: MLSZ

A második félidő elején emberhátrányba kerültek a fehérváriak: Kinyik Ákos lefejelte a labdát Csongvai Áron elől, majd a Vidi játékosa lemaradt róla, és csúnyán fejbe rúgta az ellenfelet, amiért előbb csak sárga lapot, majd Bogár Gergő mérlegelte a helyzetet, és mégváltoztatta az ítéletet, és piros lapot mutatott fel a védőnek.

A kiállítás nem fogta meg a fehérvári alakulatot, sőt, az 54. percben Schön ugratta ki remekül Karamokót, aki ziccerben eltolta Szappanos mellett a labdát és az ötös bal sarkáról a léc alá helyezett. (0-2)

fotó: Nemzeti Sport

A második gól után visszább álltak a fehérváriak, és próbálták tartani az előnyüket, míg a paksiak támadójátéka nem volt olyan hatékony, mint a szezon korábbi szakaszaiban, és nem tudtak komoly helyzetet kialakítani. A 69. percben egy balról érkező beadást Windecker fejelt közelről a kapu irányába, ám Tóth ezt is kiütötte.

A 84. percben összejött a hazaiak szépítése: a csereként beállt Balogh Balázs kb. 27-28 méterről gondolt egyet, és célba vette a Vidi kapuját, a lövés pedig kikötött a bal alsóban. (1-2)

A szépítő gólt követően vérszemet kaptak a paksiak, akik szerettek volna egyenlíteni. A 90. percben Kovács Krisztián közeli lövését megint csak Tóth Balázs védte bravúrral. 7 perccel később drámai pillanatok játszódtak le a fehérváriak kapuja előtt, miután a játékvezető 11-est ítélt a paksiaknak Schön kezezése miatt. A játékvezető megtekintette az esetet a VAR a segítségével, és látta, hogy a kezezést egy szabálytalanság előzte meg, így Bogár Gergő visszavonta döntését, és szabadrúgást ítélt kifelé.

A végéig már nem történt semmi érdekes, így a Fehérvár FC nyerte meg az ezüstrangadót.


OTP Bank Liga NB1, 28. forduló

Paksi FC – Fehérvár FC 1-2 (0-1)

Paks, Fehérvári úti stadion, 3511 néző

Vezette: Bogár Gergő (Bornemissza Norbert, Szécsényi István)

Paks:  Szappanos – Szélpál (Kovács, 32.), Kinyik, Szabó J. – Vas (Lenzsér, 76.), Papp, Windecker, Mezei (Balogh B., 60.), Silye (Haraszti, 60.) – Könyves, Szabó B. (Böde, 46.)

Vezetőedző: Bognár György

Fehérvár: Tóth B. – Fiola, Serafimov, Gergényi – Bese, Csongvai, Christensen (Katona, 71.), Sigér (Tóth T., 92.), Schön – Stefanelli (Spandler, 53.), Karamoko (Gradisar, 71.)

Vezetőedző: Bartosz Grzelak

Gólszerzők: Balogh (84. perc) illetve Karamoko (23. perc és 54. perc)


A Fehérvár FC győzelmével egy pontra megközelítette a Paksot, így várhatóan az elkövetkezendő fordulókban ádáz küzdelem fog zajlani a két csapat között a bajnoki ezüstérem megszerzéséért.