Hosszabbítás után lett kupagyőzte a Paks – Paksi FC – Ferencvárosi TC 2-0 (0-0, 0-0, 1-0)

Szerdán este rendezték meg a MOL Magyar Kupa idei kiírásának döntőjét, amelyen a Paks együttese csapott össze a Ferencvárossal a Puskás Arénában. A két csapat már háromszor találkozott egymással a bajnokságban, ahol egy mérkőzést leszámítva szoros eredmények születtek, ráadásul a hangulat is nagyszerű volt már a kezdés előtt is, így előzetesen bízhattunk egy jó találkozóban.

fotó: Nemzeti Sport

Ahogyan az várható volt, hogy aranyszínű mezben pályára lépő Ferencváros fogja magához ragadni a kezdeményezést és az első negyedórában több kisebb lehetőség is adódott előttük, de vagy lesen tartózkodtak az FTC játékosok vagy valamilyen hiba belecsúszott a játékukba.

A paksi védelemnek rendre meggyűlt a baja a Fradi két szélsőjével, Marquinhossal és Adama Traoréval, de Szappanos Péter eszén nem tudtak túljárni.

Az első igazi kapuralövés 29. percben jött, amikor Abena hibáját követően Könyves Norbert eresztett el egy lövést jó 25 méterről, amelyet Varga Ádám tolt szögletre.

Nem sokkal később egy ferencvárosi szögletet követően Szabó János kezére pattant a labda, amiért Berke Balázs játékvezető 11-est ítélt, de kellett ehhez a döntéshez a VAR-rendszer vizsgálata is. A labda mögé Varga Barnabás állt oda, ám a magyar válogatott támadó nem jól helyezte a labdát, így Szappanos védeni tudott, majd a kipattanót Traoré tette rá, de megint csak védett a paksi hálóőr.

fotó: Nemzeti Sport

A túloldalon megint csak Könyves dolgoztatta meg Varga Ádámot, ezúttal 18 méterről vette célba a kaput, de a Fradi kapusa ezúttal is szögletre tolta a kísérletet.

A 37. percben Traoré indult meg nagy sebességgel a paksi kapu irányába, majd a korábbi ferencvárosi játékos, Vécsei Bálint a 16-os előterében lerántotta a mali támadót, amiért a játékvezető kiállította a tolnaiak középpályását.

A félidő végén a tarthatatlannak bizonyulú Marquinhos egy pimasz csellel verte át Vas Gábort, majd éles szögből próbálta bevenni a Paks kapuját, ám Szappanos ezúttal is jól zárt.

Egy izgalmas és kiélezett első félidőt követően gól nélküli állással vonulhattak a csapatok a szünetre.

fotó: Nemzeti Sport

A Ferencváros próbálta kihasználni az emberelőnyét a második félidő elején, de az első félidőhöz hasonlóan csak kisebb helyzetekig jutottak el, míg a Paks remekül őrizte a kapuját és próbáltak kontrákból zavart okozni.

Igazán komoly lehetőség alig alakult ki a második félidő nagy részében, de a 75. perctől fordult a kocka. Böde Dániel indult volna meg a kapu felé, majd Abena lerántott őt, amiért sárga lapot kapott, de mivel a surinamei védőnek már volt egy sárgája korábbról, így Vécsei után neki is mennie kellett idő előtt zuhanyozni, ami miatt 10-10 fővel harcoltak a csapatok.

A végén kétszer is megnyerhette volna a kupát az FTC, előbb Traoré óriási ziccerét hárította Szappanos, majd Zachariassen kísérletét védte lábbal, majd a norvég ugyan a kapuba lőtt, de les miatt érvénytelenítették a találatot.

A két csapat nem bírt egymással a rendes játékidőben, így jöhetett a 2x15 perces hosszabbítás. Érdekesség, hogy az elmúlt négy Magyar Kupa döntőn három alkalommal is volt hosszabbítás.

A Fradi megint csak bekezdett a hosszabbítás elején, de az utolsó passzok, valamint egyes elemek hiányoztak a befejezésben, míg a Paks továbbra is jól bírta a rohamokat.

A 98. percben megszerezte a vezetést Bognár György együttese: Balogh Balázs jobboldali szögletét követően Papp Kristóf teljesen üresen fejelhetett, méghozzá a bal felső sarokba. A középpályás a mérkőzés előtti napon ünnepelte a 31. születésnapját, így számára is ez egy különleges pillanat volt. (1-0)

fotó: Nemzeti Sport

A Ferencváros gyorsan egyenlíthetett volna, de Traoré 14 méteres lövésébe önfeláldozóan belevetődött egy paksi védő, így szöglettel jöhettek a fővárosi zöld-fehérek.

A 105. percben Böde Dániel lódult meg már sokkadjára, majd 22-23 méterről lőtt laposan, de Varga magabiztosan fogta a lövést.

Ezek után véget ért a hosszabbítás első félideje, ahol 1-0-t mutatott az eredményjelző a Paks javára.

fotó: Nemzeti Sport

A 110. percben Osváth Attila kapott remek labdát, majd 20 méterről célba vette a jobb alsót, de a lövés alig-alig ment mellé. Három perccel később Traoré ment el a bal szélen, majd a centerezést követően Kodro forgolódott és jobbal a kapu fölé emelt.

Újabb három minutummal később Ramírez ment el a baloldalon, majd adott középre Loncarnak, aki jobbal, 16 méterről, kapásból lőtt a kapu fölé.

A 122. percben végleg eldöntötte a mérkőzést a Paks: Abu Fani szögletét követően Böde Dániel fejelte ki a labdát, amelyre lecsapott Mezei Szabolcs, aki remekül ívelt Haraszti Zsoltnak, majd a paksiak játékosa egy csellel becsapott két játékos és 17 méterről az üres kapuba emelt. (2-0)

Berke Balázs nem sokkal később véget vetett az összecsapásnak, így a Paks nyerte meg a MOL Magyar Kupa 2023/2024-es kiírását. A tolnaiaknak ez volt az első kupagyőzelmük a történelmük során.


MOL Magyar Kupa döntő

Paksi FC - Ferencvárosi TC 2-0 (0-0, 0-0, 1-0)

Budapest, Puskás Aréna, 52 000 néző

Vezette: Berke Balázs (Szert Balázs, Bornemissza Norbert)

Paks: Szappanos - Vas, Kinyik, Lenzsér, Szabó J. - Osváth, Vécsei, Papp, Windecker (Szabó B., 86., Mezei 119.)) - Könyves (Balogh 46., Haraszti 120.), Hahn (Böde 72.)

Vezetőedző: Bognár György

Ferencváros: Varga Á - Botka, Abena, Cissé, Civic (Ramirez 91.) - Ben Romdhan (Kodro 56.), Abu Fani, Maiga (Loncar 60.) - Marquinhos (Zachariassen 82.), Varga B., (Lisztes 82., Sevikjan 100.)) Traoré

Vezetőedző: Dejan Stankovic

Gólszerzők: Papp (98. perc), Haraszti (122. perc)


Ezzel a kupagyőzelemmel eldőlt, hogy Bognár György együttese a nyár folyamán az Európa-Liga selejtezőjében képviselheti majd a magyar labdarúgást.

fotó: MTI