Bognár György: ,,Ez a döntő szorosabb lesz, mint a két évvel ezelőtti”

Szerdán este kerül megrendezésre a MOL Magyar Kupa döntője, amelyen a Ferencváros és a Paks együttese csap majd össze egymással a Puskás Arénában. A két csapat két évvel ezelőtt már találkozott egymással a sorozat fináléjában, de akkor a fővárosi zöld-fehérek 3-0-ra felülmúlták az atomvárosiakat.

fotó: Nemzeti Sport

A találkozó előtt mindkét klub megtartotta az ilyenkor szokásos sajtótájékoztatót. A Paks részéről Bognár György és Windecker József állt az újságírók rendelkezésére.


Bognár György, a Paksi FC vezetőedzője: ,,Annyiban más a kupadöntőre felkészülni, hogy egy meccsről van szó. Jelen pillanatban is a Ferencváros az esélyes, de egy mérkőzésen sok minden történhet. Van tapasztalatunk már két évvel ezelőttről, játszhattunk itt szintén egy döntőt a Fradi ellen, akkor sima volt a Fradi fölénye, most talán szorosabbá tudjuk tenni a finálét."

A 62 éves szakember elmondta, hogy sokat tanultak az idei három Fradi elleni mérkőzésükből, így őket sem érheti túl nagy meglepetés.

,,Jó tanulság volt az idei három meccs, ebből azt a következtetést tudtuk levonni, hogy hazai pályán van esély nyerni a Fradi ellen, idegenben sokkal kevesebb. Ez most egy semleges pálya, itt jobban kiegyenlítődnek az erőviszonyok. Nyilván vannak szakmai tapasztalataink is, amiket fel tudunk használni, ezért mondom azt, hogy ez a döntő szorosabb lesz, mint a két évvel ezelőtti."

Bognár György szerint a fővárosi zöld-fehérek számítanak a finálé esélyeseinek, de egy mérkőzésen bármi megtörténhet.

,,A szakmában azt mondják, ha egy jobb képességű csapat ellen játszol, mint a sajátod, akkor illik alkalmazkodni az ellenfélhez, és ez ésszerű. Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a Ferencváros a legjobb játékerőt képviseli az NB1-ben, alkalmazkodnunk kell hozzá, a kérdés az, mennyit tudunk kivinni a saját játékunkból a pályára. Vannak olyan meccsek, amikor ez ment nekünk, főleg hazai pályán, idegenben már kevésbé. A bajnokság indulásakor nem számítottam erre, az ötödik hely környékére vártuk magunkat. Amikor a Fraditól kaptunk egy hatost, akkor változtattunk a csapatjátékon, sokkal kevesebb helyzetet alakítunk ki, mint az elmúlt években, kevesebb gólt is lövünk, de sokkal kevesebbet is kapunk. Masszívabb középpályás védekezést alkalmaztunk és azt gondolom, hogy az eredményekben ez hozta meg ezt a pontszámot, a látványosabb játék rovására. A két évvel ezelőtti meccsből kiindulva mondhatom azt, hogy komoly tapasztalatunk van már ebben a stadionban, hiszen egyszer már játszottunk itt, ez nagyon fontos. Olyan hangulat vett minket körbe, amihez a játékosok nem voltak hozzászokva, most mivel többen vannak az akkori keretből, ez is hozzásegít minket ahhoz az atmoszférához, ami vár minket. Különösebb meglepetést nem tudunk okozni egymásnak, de ez a bajnokság többi csapatára is igaz, elég jól ismerjük egymást, háromszor játszunk egymás ellen egy szezonban. Különösebb taktikai húzásokra senki ne számítson, mindenki próbálja majd a saját játékát előtérbe helyezni, a mi szempontunkból ez annyiban módosul, hogy figyelembe kell venni az FTC-t is."

fotó: Paksi FC

Windecker József, a Paksi FC középpályása: ,,Szerencsére két évvel ezelőtt már megtapasztalhattuk, milyen a hangulat a Puskásban, akkor megfogadtuk, hogy jó lenne újra visszakerülni ide. Tavaly ez nem sikerült, de idén nem csak a kupában, hanem a bajnokságban is nagyon jól szerepel a csapat. Kellő tapasztalatot szereztünk ahhoz, hogy most több esélyünk legyen, mint két évvel ezelőtt. Boldogok vagyunk, ki szeretnénk élvezni minden egyes pillanatát a meccsnek, de most csak akkor lennék elégedett, ha hazavinnénk a kupát." 

A 31 éves középpályás is kiemelte, hogy a Ferencváros számít az esélyesebbnek, de szerinte egy mérkőzésen bármi megtörténhet.

,,Egy meccsnek sem megyünk neki úgy, hogy nincs esélyünk, a realitásokat nézve egyértelműen a Fradi az esélyes, de ahogyan az edzők is említették, a kupának van egy pikantériája, egy alacsonyabb osztályú együttes is okozhat meglepetést. Egy meccsen bármi megtörténhet, nagyobb bajnokságokban is láthatjuk ezt, de a saját bőrünkön is tapasztaltuk, hogy egy másodosztályú csapat ellen is lehet szenvedni. Mi már hamarabb bejutottunk a döntőbe, mint a Ferencváros, és amikor ment a Nyíregyháza elleni meccsük, akkor az öltözőben vegyes volt az a vélemény, hogy ki kivel szeretne játszani. Én örülök, hogy a Fradival játszunk, már csak azért is, mert így biztos, hogy nagy nézőszám jön össze, ami nekünk plusz motivációt ad, és a paksiak is sokan fognak jönni. 40 ezer néző előtt focizni ebben a stadionban mégis csak jobb."

Az Újpesttel korábban kupagyőzelmet szerző Windecker József szerint a Paksnak nincsen veszíteni valója.

,,Tisztában vagyunk az FTC játékerejével és azt is tudjuk, hogyan kellene őket semlegesíteni, arra készülünk, hogy ez sikerülni is fog. Ők hozzá vannak szokva ezekhez a döntő meccsekhez, nekünk kevesebb tapasztalatunk van. Nincs nagy veszíteni valónk, ha nyer a Fradi, akkor nyer a jobb csapat, de ez a mérkőzés más lesz, mint a két évvel ezelőtti, de nem azért, mert a Fradi nem képvisel olyan jó erőt, mint akkor, hanem mert mi sokat tudtunk előre lépni."

fotó: Paksi FC


A Paksi FC – Ferencvárosi TC MOL Magyar Kupa döntőt szerda este 19:30-kor kezdődik a Puskás Arénában. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.