Törökország elleni évnyitó, történelmi összecsapás márciusban: Ellenfél-lesen 1. rész

Hétfőn este Csányi Sándor bejelentette a magyar válogatott tervezett felkészülési programját az Európa-bajnokság előtt. A magyar válogatott márciusban Törökország és Koszovó ellen lép pályára, míg júniusban Írország és Málta várhat a mieinkre. Ezzel már 7 ellenfél ismert a 2024-es programból, jövő héten pedig kialakul az előzetes menetrend teljes képe a Nemzetek Ligája sorsolással.

Elsőként a márciusi két ellenfélről írunk, a következő részben pedig a júniusi 5 mérkőzésünkre fektetjük a hangsúlyt.

Törökország elleni évnyitó:

Korábban már írtunk a törökökről, mint lehetséges ellenfél, most pedig már 99%, hogy ismét összecsapunk velük. A törökökkel szemben eddig Marco Rossi mérlege hibátlan: 2 győzelem és 3-0-s gólkülönbség. Még 2020-ban a Nemzetek Ligájában érte el ezt az eredményt a törökökkel szemben.

Rossi honfitársa, Vincenzo Montella irányítja jelenleg a török csapatot, amely a horvátokat és a walesieket megelőzve kvalifikált a kontinensviadalra, ahol Portugáliával és Csehországgal is összecsapnak.

Több ismertebb játékosa is van a törököknek, mint például Hakan Calhanoglu az Interből, Yildiz a Juventusból, Celik a Rómából, vagy Söyüncü az Atleticóból, aki ma igazolt el a Fenerbahcéba.

Szalai Attila tudna talán a legtöbbet mesélni a török futballról, hiszen 2 évig játszott a Fenerbahcéban, a Hoffenheimben pedig a török válogatott védője, Ozan Kabak is csapattársa volt.

Magyarország 2-0 Törökország (kép: MLSZ)

Történelmi összecsapás Koszovó ellen:

Mindössze két olyan válogatott van az UEFA 54 (rajtunk kívül) tagállama közül, amellyel soha nem vívtunk mérkőzést felnőtt szinten, ebből az egyik Koszovó, amellyel márciusban a Puskás Arénában csapunk össze a tervek szerint. A sajtóhírekkel ellentétben végül Albánia helyett tehát Koszovó lesz a második tavaszi edzőpartnerünk.

A koszovói futball rendre fejlődik a klubcsapatok és a válogatottak terén is, de így is a legifjabb tagja az UEFA-nak. Az Eb-re ezúttal sem jutottak ki, ám 10 meccsből mindössze háromszor kaptak ki és többek között Svájccal is egy csoportban voltak a selejtezőkben, akik ellen 1-1-es döntetlent értek el.

Több koszovói is megjárta már a topligákat, Muriqi Mallorcán, Rashica Brémában és a Norwichban, Vojvoda Torinóban, Muslja pedig Freiburgban szerepelt. Akár a tegnap Újpestről távozó Lirim Kastrati is felbukkanhat, akinek a legszebb újpesti emléke a Puskás Arénához kapcsolódik, amikor eldöntötte a Magyar Kupa döntőjének sorsát 2021-ben.

UP-válogatottaink ritkábban, de találkoztak Koszovóval: 2017-ben 3-1-re nyertek az U17-esek Újpesten Tóth-Gábor Kristóf duplájával és Csala góljával, majd 2018-ban az U19-es válogatott 0-0-t játszott Telkiben. Az U17-es csapatból van aki jelenleg Makón, Csornán, Mosonmagyaróváron és Sopronban szerepel. Utóbbin Szoboszlai Dominik is pályára lépett.

Magyarország U17 Koszovó ellen 2017-ben: Kiss Ágoston-Bokor, Varju, Márton, Papp-Irimiás, Kocsis, Bukta, Nyári, Cipf Kispad: Beke, Papp K., Csala, Körmendi, Kalmár O., Burai, Szabó B., Németh B.

Magyarország U19 Koszovó ellen 2018-ban: Ásványi-Csóka, Mocsi, Majnovics, Kovács K.-Csonka, Szoboszlai, Szendrei N.-Szerető, Bencze, Schön Kispad: Bokros, Bolla G., Zeke, Tímári, Torvund, Újvárosi, Molnár D., Kovács P.

Magyarország 0-0 Koszovó U19 (kép: MLSZ)

A magyar válogatott 2024-es programja:

Március:

Magyarország-Törökország (Puskás Aréna)

Magyarország-Koszovó (Puskás Aréna)

Június:

Írország-Magyarország (Dublin?)

Magyarország-Málta (Groupama Aréna/vidék)

Európa-bajnokság:

Magyarország-Svájc (Köln)

Magyarország-Németország (Stuttgart)

Skócia-Magyarország (Stuttgart)