Tarolt a magyar labdarúgó válogatott az Év Sportolója Gálán

Hétfőn este tartották meg a Magyar Állami Operaházban a 66. Év Sportolója Gálát, amelyen a mögöttünk hagyott 2023-as esztendő legjobban teljesítő sportolóit, sportcsapatait díjazták. A Magyar Sportújságírók Szövetségének közlése értelmében öt kategóriában rekordot jelentő, 471 sportújságírói szavazat érkezett.

fotó: MTI

A gálára két igazi világsztár is érkezett díszvendégként. Az egyik Fabio Cannavaro, korábbi világbajnok olasz válogatott labdarúgó volt, valamint a magasugrás világcsúcstartója, a kubai Javier Sotomayor.

Összesen 10 kategóriában hirdettek győztest a tegnap este folyamán, és több kategóriában jelölt volt a magyar válogatott, mint játékos vagy a csapatból egy játékos.

Rögtön az elején az Év sportpillanata díjra jelölt volt Szoboszlai Dominik Montenegró elleni EB-selejtezőn szerzett szólógólja, de a díjat végül Vogel Soma, a Ferencváros és a magyar vízilabda válogatott kapusa kapta, aki a tavalyi fukuokai világbajnokságon nagyszerű teljesítményt nyújtott az egész torna során, és a Görögország elleni döntőben az ő védésének köszönhetően lett Magyarország 4. alkalommal világbajnok vízilabdában.

fotó: MTI

Ezután következett az Év edzője díj, amelyet Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nyert meg, Elek Gábort és Varga Zsoltot megelőzve. Érdekesség, hogy az 59 éves szakember 4 éven belül harmadik alkalommal lett az Év edzője Magyarországon. A díjat egyébként Fabio Cannavaro adta át a szövetségi kapitánynak.

fotó: Nemzeti Sport

Az Év férfi csapata a hagyományos sportágakban a magyar labdarúgó válogatott lett, hiszen a csapat veretlenül jutott ki a 2024-es németországi Európa-Bajnokságra.

fotó: Nemzeti Sport

Az Év férfi sportolója Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott és a Liverpool középpályása lett. A 23 éves labdarúgó nagyszerű éven van túl, hiszen Német Kupát nyert az RB Leipzig csapatával, majd pár héttel később Liverpoolba szerződött, ahol mai napig alapembernek számít, valamint a magyar válogatottal kijutott a 2024-es EB-re, amelybe kulcsfontosságú volt az ő játéka.

fotó: Nemzeti Sport


A 66. Év Sportolója Gála díjazottjai

Az év férfi sportolója: Szoboszlai Dominik (labdarúgás)

Az év női sportolója: Érdi Mária (vitorlázás)

Az év edzője: Marco Rossi (labdarúgás)

Az év csapata (egyéni sportágak): a férfi kardválogatott (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron)

Az év csapata (hagyományos sportágak): a magyar labdarúgó válogatott

Az év sportpillanata: Vogel Soma „aranyat érő” utolsó védése a Magyarország – Görögország vízilabda világbajnoki döntőjének ötméteres párbajában

Az év fogyatékos férfi sportolója: Kiss Péter Pál (kajak-kenu, paralimpikon)

Az év fogyatékos női sportolója: Ekler Luca (atlétika, parasportoló)

Az év fogyatékos csapata: szervátültetett asztalitenisz férfi páros

Az év E-sportolója: Orbán Dominik (Rocket League)


Minden győztesnek gratulálunk!