Romániában keseregnek Raúl Stefan miatt, aki a magyar válogatottat választotta

Szerdán bemutatkozhatott a magyar U20-as válogatottban Raúl Stefan, az NB1-ben szereplő Kisvárda FC 19 éves játékosa. Az ifjú Stefan a magyar mellett rendelkezik román és spanyol állampolgársággal is, de ő végül a magyar nemzeti csapat mellett tette le a voksát, miután nem olyan régen meghívót kapott a magyar szövetségtől, amelyet elfogadott.

fotó: Kisvárda FC

Raúl Martín Stefan 2004. január 1-jén, a spanyolországi Madridban látta meg a napvilágot, méghozzá erdélyi szülők gyermekeként. Ott is kezdett el futballozni a CDE Santa Barbara színeiben, majd öt és fél év eltelte után csatlakozott a szintén a spanyol fővárosban található Getafe csapatához, amelynek U19-es korosztályáig jutott, de a felnőttek között is edzhetett. 2022 decemberében igazolt az NB1-es Kisvárdához, és már akkor is szó volt arról, hogy honosítják a fiatal védőt.

A játékos ebben az idényben 11 NB1-es találkozón és egy Magyar Kupa-meccsen szerepelt a kisvárdai csapatban, és ezeken 1 gólpassz fűződik a nevéhez.

Teljesítménye miatt meghívót kapott Magyarország U20-as nemzeti csapatába, amelyet azonnal elfogadott, és az Izland ellen 2-0-ra megnyert mérkőzésen be is mutatkozhatott.

fotó: MLSZ

A szomszédos Romániában nem fogadták valami jól a hírt, és a prosport.ro arról számolt be, hogy a játékosért valóságos háború kezdődött a két ország között, amelyet végül Magyarország nyert meg.

„A magyarok újabb ütést mértek labdarúgásunkra! Játékosunk behívót kapott az U20-as válogatottba, és a szomszédos ország csapatában fog játszani. A Román Labdarúgó Szövetség megpróbálta hazacsábítani a fiatal játékost, de ő inkább a magyarokat választotta. Egy újabb játékos, aki az országon kívül született, román szülőktől, de hátat fordít Romániának, és egy másik országot választ helyette.”

fotó: MLSZ

A román portál hozzáteszi, hogy a középpályás mellett már az olasz válogatottságra pályázó Andrei Coubis (AC Milan) és Daniel Boloca (Sassuolo), az osztrák válogatottal választó Flavius Daniliuc (RB Salzburg) és a kanadai válogatott mellett döntő Theo Corbeanu (Granada) sem a román labdarúgást erősíti.

Érdekesség, hogy nem ez az első eset, hogy egy játékos miatt felbőszülnek a keleti szomszédaink, az egyik ilyen példa a közelmúltból a 2019-ben Puskás-díjat szerző Zsóri Dániel, akit a mai napig románnak tekintenek, mivel Nagyváradon született, de a játékos már korábban kijelentette, hogy ő mindig is magyarnak vallotta magát, és csak a magyar válogatottban kíván pályára lépni. A másik ilyen sztori a csángói születésű, és jelenleg az NB1-es Puskás Akadémiában futballozó Corbu Marius, aki végül nem tudta megvárni az 5 éves FIFA-szabály végét, így végül Románia mellett tette le a voksát, de mivel még nem mutatkozott be a román felnőtt válogatottban, így később magyar válogatott is lehet.

Raúl Stefan hosszú távon nagy erősítés lehet a magyar válogatottnak, de ahhoz továbbra is jól kell teljesítenie.

fotó: Kisvárda FC