Marco Rossi: ,,Mindent, amit csinálunk, meghatározott célból teszünk”

Tegnap délután megtartotta szokásos mérkőzés előtti sajtótájékoztatóját a magyar labdarúgó válogatott. Marco Rossi szövetségi kapitány mellett ezúttal Lang Ádám válaszolt az újságírói kérdésekre Telkiben.

Marco Rossinak ez lesz a 61. mérkőzése a magyar csapat kispadján, ezzel megelőzi Mészöly Kálmán a ranglistán, és feljön a 3. helyre Baróti Lajos és Sebes Gusztáv mögé.

fotó: Nemzeti Sport

,,Találkoztam Mészöly Kálmánnal többször, de a múltban inkább a fiát, Gézát ismertem jobban kezdte a sajtótájékoztatót Marco Rossi.Tisztában vagyok azzal, milyen helyet foglal el és milyen tiszteletet vívott ki a magyaroknál magának, úgyhogy az, hogy a Törökország elleni találkozón már azonos számú mérkőzésem volt a kispadon, mint Mészöly Kálmánnak, óriási büszkeséggel tölt el. Ha pedig minden jól megy, Koszovó ellen sikerül őt megelőznöm, és fellépek a dobogó harmadik helyére Baróti Lajos és Sebes Gusztáv mögé, akik abszolút magyar focilegendák. Nyilván nem hasonlítom össze magam velük, nem lehet velük egy lapon említeni engem, de az, hogy a válogatottságban megközelítem őket, óriási büszkeséggel és elégedettséggel tölt el.”

Ezután a koszovói válogatottról kérdezték az 59 éves olasz-magyar szakembert, aki elmondta, hogy nem lát sok hasonlóságot Svájc és a mostani ellenfél között.

,,Őszintén szólva nem látok sok hasonlóságot a kettő csapat között. Mindkét válogatottban vannak rendkívül jó, technikás játékosok, de ami az egyéni minőséget illeti, ez a két válogatott különböző szintet képvisel. Ez játékstílusban is megmutatkozik. A svájci válogatott játéka sokkal inkább a meccs dominálásán, uralásán, a labdabirtokláson alapul, az üres területek keresésén, amit párharcokkal, cselezéssel is elérnek, ezzel szemben Koszovó sokkal inkább direktebb, közvetlenebb futballt képvisel. Egyéniségek és játékstílus terén is két meglehetősen különböző válogatottal lesz dolgunk.

Arra a kérdésre, hogy kipróbál-e új dolgokat a Koszovó elleni barátságos mérkőzésen, arra egy híres olasz edző szavaival válaszolt.

,,Egy néhai olasz edzőt tudok idézni, aki Magyarországon kevésbé ismert, ő mondta, hogy a válogatott terén nincsenek marháskodásból elkövetett kísérletezések, én is igyekszem ezt elkerülni. Egy olyan válogatott edzője vagyok, amely megtett már bizonyos utat a fejlődés terén, meccsről meccsre, összetartásról összetartásra fejlődünk, és remélem, lesz még esélyem sok további fejlődésnek a tanúja lenni. De mindent, amit csinálunk, meghatározott célból teszünk, ennél fogva nincs is értelme olyan taktikai kontextusokban kísérletezni, amikről biztosak vagyunk, hogy nem alkalmaznánk az Eb-n. Ha lesz változás Koszovó ellen, márpedig lesz, azt a célt fogják szolgálni, hogy kipróbáljak olyan játékosokat, akikre biztosan számíthatok az Eb-n és tudom is, hogy hasznosak lehetnek. Mindennek meghatározott célja van, ezt a célt szolgálja egy esetleges kísérletezés is.”

Az elmúlt időszakban egyre gyakrabb a kapuskérdés, és ezt ezúttal sem lehetett megkerülni. Marco Rossi továbbra is komoly dilemma előtt áll, hiszen Dibusz Dénes és Gulácsi Péter személyében két remek kapusa is van. A maestro arra kérte a szurkolókat, hogy bárhogy is dönt, támogassák őt.

,,A szívemre teszem a kezem, fogalmam sincs, ki lesz az első számú kapus az Eb-n, ha ti ezt jobban tudjátok nálam, akkor jobban beleláttok a lelki világomba, mint saját magam. Dibusz Dénes több mint egy éven keresztül védett a magyar válogatott kapujában, az NB1 legjobb csapatának kapusa egy évtizede, mellette is nagyon sok pozitívum szól. Remélem, nem haragítom magamra a Fradi-szurkolókat, de ha egymás mellé tesszük a Ferencvárost és a Leipziget, azért érződik, hogy két különböző minőséget képviselő csapatról van szó, de ha a két kapust tesszük egymás mellé, akkor a saját adottságaikat tekintve tulajdonképpen azonos minőséget képviselnek. Van olyan tulajdonságuk, amiben egyikük, és van olyan, amiben másikuk erősebb. Mindketten topjátékosok, topcsapatokban játszanak, ezen az EB-n egyformán fogok rájuk támaszkodni, sőt fenntartanám magamnak a jogot, hogy az utolsó pillanatban döntsem el, melyiküket játszassam. Akárhogy döntök, az egy nagyon nehéz és kellemetlen döntés lesz, de azt kívánom magamnak, bárcsak ugyanilyen nehézségekkel szenvednék minden poszton. Hadd kérjem meg a magyar szurkolókat is, akikről mindannyian tudjuk, mennyire szenvedélyesen támogatják a válogatottat, hogy ne álljanak egyik kapus mellé a másik ellenében, ez nem ilyen döntés, mindannyian ugyanazért küzdünk. Mindketten nagyszerű játékosok, arra kérem a szurkolókat, akármelyikük mellett is döntök, támogassák ezt a döntést.

fotó: ORIGO

Lang Ádám, a magyar válogatott egyik belső védője, aki a törökök elleni barátságos mérkőzésen még belső védőként kezdett, de Dárdai Márton miatt kikerült a szélre. Elmondása szerint ez nem okozott neki gondot.

„Nem éreztem azt, hogy gondot jelentett, hogy a törökök ellen belső védőként és szélső védőként is játszottam. Mindkettőt szeretem, nekem az a lényeg, hogy ott legyek a pályán, azt csinálhassam, amit szeretek, és megfelelhessek a saját magam és a szakmai stáb elvárásainak.” 

Idén májusban lesz 10 éve annak, hogy Lang Ádám bemutatkozott a magyar válogatottban, ráadásul a 31 éves védő 2021 szeptembere óta kirobbanthatatlan Marco Rossi csapatából. A játékos szerint számára álom volt a válogatottság, és szeretne továbbra hasznos tagja lenni a nemzeti csapatnak.

„Próbálom mindennap a lehető legjobbamat nyújtani, bár nyilván nekem is van rossz napom. Van bennem egy belső erő, akkor is összeszorítom a fogam, amikor nem érzem olyan jól magam. Az életem során sok akadályba ütköztem, de mindig leküzdöttem őket, kitartó voltam, ez javarészt ennek köszönhető. Van tehetségem és megfelelő intelligenciám, hogy ezt jóra fordítsam, ne tékozoljam el. Örülök, hogy a szakmai stáb is úgy ítélte meg, hogy megérdemlem a lehetőséget, és ezt meg is kapom. De ez a múlt, ebből építkezni kell, és azt vallom, hogy sohasem lehet megelégedni, mindig van min javítani, én erre törekszem a mindennapjaimban. A válogatottsággal egy álmom vált valóra, már gyerekként, amikor az utcán rugdostam a labdát, elképzeltem, hogy milyen lesz a válogatottban pályára lépni. Élveztem minden pillanatát, és szeretném, hogy még sokáig tartson.” 

Ezután beszélt Dárdai Mártonról is, aki Törökország ellen debütált a válogatottban.

,,Szerintem mind a közösségbe, mind a csapatba jól illeszkedett be. Nagyon profin és határozottan jött be, és nagyon stabilan játszott, innen is gratulálok neki még egyszer. Nagyon jó az, hogy vannak ilyen karakterek és most már komoly, kiélezett verseny van minden pozícióért.”

fotó: MLSZ

A Magyarország – Koszovó barátságos mérkőzés ma este 19:00-kor kezdődik a Puskás Arénában. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.