Málta vagy Izrael? Budapest vagy Debrecen?

Korábban beszámoltunk róla, hogy a magyar válogatott 4 felkészülési mérkőzést vív az Eb-előtt, ezt január végén Csányi Sándor jelentette be az M4 Sportnak adott interjújában, ahol 99% biztonsággal állította, hogy az utolsó mérkőzést Málta ellen vívjuk egy vidéki városban vagy a Groupama Arénában. A Törökország, Koszovó és Írország elleni mérkőzések már hivatalosan is lekötöttek lettek, ám úgy néz ki, hogy az utolsó találkozónál az a maradék 1% érvényesült és változik a program.

Vasárnap este az Izraeli Labdarúgó Szövetség hivatalos Facebook-oldalán jelentette be, hogy június 8-án Magyarországgal játszik felkészülési mérkőzést Budapesten.

A Magyar Labdarúgó Szövetség utolsó felkészülési mérkőzésekkel foglalkozó írásában még Málta szerepelt, dátum nélkül.

Több kérdés is felmerülhet így ezzel kapcsolatban, nézzük a legalapvetőbbeket:

Lehet, hogy mindkét csapattal játszunk?

Nem valószínű, sőt szinte kizárt. Az Eb előtt június 3. és június 11. között játszanak felkészülési meccseket a válogatottak, az Eb pedig június 14-én kezdődik, mi pedig 15-én már Svájc ellen játszunk. Június 4-én meccselünk az írekkel, 8-án játszanánk Izraellel, így leghamarabb pont 11-én léphetnénk pályára a harmadik meccsünkön, ami már rendkívül sűrű lenne, mivel 15-én Eb-meccset vívunk Svájc ellen. Érdekesség, hogy Portugália júniusban 3 felkészülési meccset vív, viszont a portugálok első meccse csak június 18-án lesz, tehát 1 teljes hetük van az utolsó felkészülési és az első Eb-meccsük előtt.

Melyikre van nagyobb esély?

Jelen pillanatban Izraelre, mivel ők hivatalosan bejelentették az összecsapást, míg a máltaiak nem kommunikáltak erről a hivatalos felületeiken és egyedül a Málta-meccsről nem volt még hivatalosan időpont és helyszín megerősítve.

Kivel játszhattunk volna még?

Az utolsó Izrael elleni mérkőzésünk után zárt kaput kaptunk, így ugyan egy Máltánál nagyobb játékerőt képviselő válogatottal játszanánk, bizony lehet félni valónk, hogy nehogy olyan atrocitások történjenek a lelátókon, amelyeknek hosszabb távon következményei lehetnek. (Lásd: 2012-ben egy Izrael elleni barátságos mérkőzésen történtek miatt zárt kapus lett egy kulcsfontosságú magyar-román vb-selejtező). Azt a meccset akkor 15. 000-en látták a helyszínen, most alighanem telt ház lenne, tehát kb 5000-el több emberre lehet számítani.

Így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy kivel játszhattunk volna még júniusban ebben az időpontban Máltán és Izraelen kívül? Elsősorban európai ellenfelekben kell gondolkozni, mivel a dél-amerikai és óceániai kontinenstorna miatt ezeket a válogatottakat és a júniusban tétmeccseket játszó afrikai és ázsiai gárdákat is kivehetjük a sorból, a CONCACAF-térség csapatai pedig aligha utaznának a szezon végén Európába egy barátságos meccsért, pláne úgy, hogy a Copa Americára készülő csapatokat segítik edzőpartnerként.

A márciusi ellenfeleinket és az Eb-riválisainkat is kivettük ebből az összeállításból, noha vannak köztük olyanok, akiknek már erre a játéknapra is megvan a programjuk.

  • Franciaország
  • Spanyolország
  • Görögország
  • Ukrajna
  • Wales
  • Albánia
  • Lengyelország
  • Azerbajdzsán
  • Észak-Írország
  • Andorra

Izraelen és Máltán kívül maradt 10 lehetséges ellenfél a június 8-i dátumra. Sajtóhírek szerint az egyik márciusi ellenfelünk pont Albánia lett volna, helyettük viszont Koszovó lett az ellenfél.

A csakfoci.hu információi szerint Málta ragaszkodott az osztrák helyszínhez, mi azonban végül Telkiben készülünk az Eb-re és Budapest helyett Debrecenben szeretné megrendezni az MLSZ a mérkőzést, ez is egy fontos szempont, márcsak az izraeliek budapesti helyszínmegjelölése miatt.

A Puskás Aréna júniusi leterheltsége miatt Budapesten a Groupama Aréna, vidéken pedig a Nagyerdei Stadion esélyes a főpróba megrendezésére, de eddig mindkettőre 50-50% az esély. Máltánál is láthattuk, hogy a helyszín nagyban befolyásolhatja a meccs létrejöttét, így ezt a 10 válogatottat csoportosítottuk aszerint, hogy Budapesten vagy Debrecenben lenne számukra kedvezőbb pályára lépni.

Budapest: Franciaország, Spanyolország, Albánia, Görögország, Wales, Észak-Írország, Andorra

Debrecen: Ukrajna, Lengyelország, Azerbajdzsán

Közülük a franciák, a spanyolok, az albánok Eb-résztvevők, a görögök, a lengyelek és az ukránok pedig pótselejtezőt vívnak márciusban.

Budapest vagy Debrecen?

Az biztos, hogy kb 20.000 ember tekintheti meg élőben a főpróbát. 2015 után lehet ismét vidéken egy válogatott meccs, ez Magyarország második legnagyobb városának és a keleti régiónak is egy óriási esemény lenne. Debrecen egyébként 2021-ben a katari válogatott meccseinek is otthont adott, többek közt Portugália ellen is. A nagy érdeklődés miatt rendre a Puskás Aréna ad otthont a válogatott meccseinek, így most adódik egy óriási lehetőség a vidéki rendezés mellett.

A Groupama Aréna 2014-2019-ig rendezte rendszeresen a magyar válogatott hazai mérkőzéseit és a nyugati országrészen élők számára is kényelmesebb lenne a fővárosi rendezés, mint a debreceni, azonban jogosan vetődik fel a kérdés, hogy így mikor kerül sor egy vidéki válogatott meccsre, ha nem most?

Melyik válogatott ellen lenne jobb készülni az Eb-re?

Szakmailag Izrael magasabban jegyzett, mint Málta, az izraeliek akár az Eb-re is kijuthatnak még. A két szövetség viszonya abszolút jónak mondható, a háborús helyzet miatt Felcsúton és Újpesten is játszottak már ideiglenesen hazai környezetben az izraeliek, így érthető, hogy rájuk esett a választás.