Magyar futballisták az angol Premier League-ben

Az angol futball – különösen a Premier League – nemzetközi hírnevének köszönhetően vonzza a világ legtehetségesebb játékosait. Ez az elit futballbajnokság, tulajdonképpen az angol futball csúcsát jelenti és kivételes lehetőséget kínál a világ minden tájáról érkező játékosok számára, akik megmutathatják készségeiket és bizonyíthatják, hogy ők a legjobbak közé tartoznak.

Az elmúlt évtizedek során a Premier League meghívást adott több magyar játékosnak is, hogy képviseljék hazánkat a világ egyik legnagyobb “színpadán”. Meghívást kapott többek között például Torghelle Sándor, Kozma István, Gera Zoltán, Bogdán Ádám és Király Gábor.

Mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország neve ismertté váljon a futballban és bebizonyították mindenki számára, hogy a magyar futball képes a legmagasabb szinten is teljesíteni. Mindannyian büszkén vitték a magyar zászlót és mutatták meg, hogy a magyar futball igenis látható a globális színtéren.

Torghelle Sándor: Az elvárások túlsúlya

Torghelle Sándor neve nagy várakozásokat keltett a Crystal Palace szurkolói között. Ő volt az a játékos, aki egy évtizeddel az első magyar Premier League-ben megjelent futballista után újra magyar zászlót vitt a brit futball elit ligájába. Torghelle az MTK Budapest csapatában bemutatott lenyűgöző teljesítményével hívta fel magára a figyelmet, azonban, amikor a Crystal Palace megszerezte a játékjogát, az angol futball keményebb és fizikálisabb stílusa jelentett kihívást számára.

Kozma István: Az első magyar a Premier League-ben

Kozma volt az első magyar futballista, aki belépett a Premier League új világába. Sikeresen játszott a skót Dunfermline csapatában, majd a Liverpoolba került. Sajnos, Kozma sosem tudott igazán beilleszkedni a Liverpoolba, de Cipruson sikeres karriert alakított ki, kiemelkedően játszott az APOEL két bajnoki címét hozó szezonban.

Gera Zoltán: A magyar csodagyerek

Gera Zoltán a magyar futball egyik legnagyobb tehetségeként került az angol futball világába. Az angol bajnokságban keretein belül játszott a West Bromwich Albion és a Fulham csapatában. Mindkét csapat meghatározó szereplője volt és sokszor volt neki köszönhető a csapat sikere.

Király Gábor: A szürkenadrágos legendája

Királyt talán a Premier League-ben játszott legjobb magyar játékosként tartják számon. A Crystal Palace-ban tette le a névjegyét, ahová ugyanabban az időben igazolt, mint Torghelle. Hamar bekerült az első csapatba és onnantól kezdve rendszeres volt a kezdőben. Királyt leginkább a legendássá vált szürke melegítőnadrágjáról ismerték, amelyet a hagyományos rövidnadrág helyett viselt. Híres pillanat volt, amikor Frank Lampard büntetőjét hárította, bár Magyarország akkor 3-1-re kikapott Angliától.

Bogdán Ádám: A védelmünk utolsó bástyája

Bogdán, aki szintén kapus, több mint egy évtizedet töltött az angol futballban. Neve a Bolton Wanderersnél vált ismertté, de 2015-ben meglepetésként a Liverpoolhoz szerződött. Csak kétszer játszott a vörösök színeiben a Premier League-ben, mivel  2016-ban kölcsönadták a Wigan Athletichez.

Ezek a játékosok mind egyedülálló módon képviselték Magyarországot a Premier League-ben. Bár néhányuknak nem sikerült teljes mértékben beilleszkedniük (vagy nem tudták elérni a remélt sikereket), mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar futball ismertté váljon a világ egyik legnépszerűbb bajnokságában. Ez a cikk arra emlékeztet minket, hogy a magyar futballnak igenis helye van a globális színtéren is és tehetséget biztosít a magyar focistáknak, hogy bemutatkozzanak.