Kétgólos győzelemmel kezdte az EB-selejtezőt a magyar U17-es válogatott

A hazai rendezésű labdarúgó EB-selejtezőben a magyar U17-es válogatott 2–0-ra legyőzte Andorrát Telkiben. Jeremiás Gergő tanítványai szinte végig mezőnyfölényben futballoztak, de néhány alkalommal megzavarták őket az andorrai fiatalok, így végig izgalmas volt a találkozó.

fotó: http://nemzetisport.hu

Elkezdte az U17-es Európa-Bajnoki selejtezőt a magyar válogatott is, amely hazai pályán harcolhatja ki az elitkörbe jutást. A Telkiben rendezett négyes csoportban Andorra, Bulgária és Bosznia-Hercegovina fiataljaival találkozik a magyar válogatott. Az első ellenfél Andorra volt. Jeremiás Gergő szövetségi edző ezen a találkozón még nem számíthatott két külföldön játszó labdarúgójára, Németh Hunorra és Szép Mártonra.

Ahogyan az várható volt, hogy a mieinknél lesz többet a labda, és szinte az első perctől nagy nyomás alá helyeztük az andorraiak kapuját, akik remekül védekeztek és nem hagytak sok területet a magyar támadók számára.

fotó: http://mlsz.hu

Az első helyzetre a 32. percig kellett várni, amikor is Barkóczi Barnabás érkezett a rövid kapufához, de nem sokkal a kapu mellé fejelt. Andorra a mérkőzés egészében a védekezést és a kontratámadásokat helyezte előtérbe. A mérkőzés elején szórványosan, majd az első félidő második felében többször is vezettek ilyesfajta támadásokat, amivel nehezen bírkóztak meg fiataljaink.  

A 38. percben az andorraiak nagy esélyt kaptak a vezetés megszerzésére, mivel Pál Barna szabálytalankodott a 16-oson belül, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. A tizenegyest Simonet Alorda végezte el, de lövését Kocsis Botond balra vetődve kivédte, így maradt a 0-0.

3 perccel később egy andorrai szögletet követően vezethetett egy ellentámadást a magyar válogatott, amelyet szépen végig vittünk, majd Mondovics Kevin és Kugyela Zalán játszott össze remekül, és utóbbinak már csak az üres kapuba kellett passzolnia. 1-0

A második félidőnek Madarász Ádám adta meg az alaphangját, mivel lövése a keresztlécen csattant. A magyar U17-es válogatott továbbra is nagy nyomást helyezett az andorraiakra, ám a 65. perctől bátrabb lett a pireneusi miniállam U17-es válogatottja, és egy alkalommal nagyot kellett védenie Kocsisnak. A mieink ugyan próbálkoztak, de a támadások végén rendre hibák csúsztak be.

A 81. percben Mondovics Kevin fejelt centikkel a kapu fölé egy jobb oldali beadást követően. A 84. percben hatalmasat hibáztunk a saját 16-osunkon belül, és csak a keresztléc mentett meg bennünket az andorrai góltól. A találkozó vége így váratlanul izgalmasra sikeredett, de végül sikerült megduplázni előnyünket, a 94. percben Egri Imre kapott jó labdát középen, és 9 méterről a hálóba lőtt, beállítva a 2-0-ás végeredményt.

fotó: http://mlsz.hu

,,Nem számítottunk könnyű mérkőzésre, és nem véletlenül: egy pillanatig sem volt könnyű dolgunk a kilencven perc során. Az ilyen mérkőzések az első gól megszerzéséig mindig nehezek, de  ezúttal végig megszenvedtünk az andorraiak ellen. Hosszú ideig nem tudtuk megszerezni a vezetést, ezzel felhoztuk az ellenfelet, mi pedig lélektanilag egyre mélyebbre kerültünk. A gól után lehetett volna könnyebb dolgunk, de egygólos előnyben sem tudtunk felszabadultan játszani. A második félidei teljesítményünk nem tetszett, hiába irányítottuk a mérkőzést, nem tudtuk azt a játékot hozni, amit elterveztünk. A lényeg azonban a győzelem, és a megszerzett három pont, bízom benne, hogy a hátralévő mérkőzésekre sokat javul a teljesítményünk.” – mondta a mérkőzés után Jeremiás Gergő szövetségi edző.

A csoport másik mérkőzésén 1-1-es döntetlen született Bulgária és Bosznia-Hercegovina között. A csoport élén jelenleg a magyar U17-es válogatott áll 3 ponttal, megelőzve az 1-1 pontos Bulgáriát és Boszniát, míg Andorra az utolsó 0 ponttal.

Szombaton Bulgária, kedden Bosznia-Hercegovina vár a fiatalokra, mindkét összecsapás 16 órakor kezdődik a telki edzőközpont centerpályáján.

fotó: http://mlsz.hu