Győzelemmel kezdte a 2024-es naptári évet a magyar válogatott – Magyarország – Törökország 1-0 (0-0)

2023. november 19-én játszott utoljára mérkőzést a magyar labdarúgó válogatott, akkor Montenegrót sikerült legyőznünk az EB-selejtező utolsó fordulójában 3-1-re, ráadásul éppen a Puskás Arénában, amelynek köszönhetően veretlenül és csoportelsőként sikerült kijutnunk az idei Európa-Bajnokságra. A 2024-es esztendő első válogatott mérkőzésére egészen péntek estig kellett várni, amikor is a Marco Rossi vezette magyar csapat fogadta Törökországot. A cél az volt, hogy sikerüljön megőrizni a veretlenségünket, valamint egy jó mérkőzés legyen a Vincenzo Montella által irányított török válogatottal.

fotó: MLSZ

A találkozó előtt tudni lehetett, hogy teltház lesz a Puskás Arénában, a közel 60 ezer fő magyar szurkoló mellett szép számmal érkeztek Törökországból is drukkerek.

Péntek esti ellenfelünkkel szemben jó emlékeink lehetnek, hiszen a legutóbbi négy mérkőzésen nem szenvedtünk vereséget tőlük, legutóbb 2020 novemberében győztük le Törökországot 2-0-ra, méghozzá egy Nemzetek-Ligája mérkőzésen. Akkor is a Puskás Arénában sikerült diadalmaskodni, habár annak a sikernek az értékét egy kicsit rontotta, hogy nem lehettek a stadionban szurkolók.

fotó: MTI

Azóta előrébb lépett Törökország válogatottja, ráadásul Vincenzo Montella tavaly szeptemberi kinevezése óta még veretlenek voltak, kijutottak az EB-re, egyelőre még csak két csoportkörös ellenfelük ismert, hiszen Portugália és Csehország mellett majd a Görögország – Grúzia EB-pótselejtezős párharc győztesét kapják meg.

I. félidő

A mérkőzés elején mindkét együttes letámadással próbálta megzavarni a másikat, de ezek mellett nem mertek túl nagy kockázatot vállalni. Az első lehetőségre a 6. percig kellett várni, ekkor a törökök középpályása, Orkun Kökcü lőtt kb. 20 méterről a kapu mellé.

10 perccel később megint csak a vendégek kerültek helyzetbe, ezúttal a magyar védelem jobb oldalát próbálták megbontani, majd a fiatal Yildiz került a 16-oson belülre, aki jobbal megkínálta a magyar válogatott kapujába 2022 szeptembere után visszatérő Gulácsi Pétert, aki elsőre nem tudta megfogni a labdát, de másodjára már az övé volt a játékszer.

A 25. percben jött az első magyar lehetőség, ekkor Nego passzolta be középre a labdát Sallai Rolandnak, aki egy csel után lövésre vállalkozott kb. 19-20 méterről, de nem tudott túljárni Mert Günök eszén, hiszen az magabiztosan fogta meg a labdát.

8 perccel később jött a mérkőzés addigi legnagyobb lehetősége, Szoboszlai Dominik végezhetett el egy szabadrúgást, méghozzá jó messze a törökök kapujától. A fiatal középpályás remekül lőtte át a labdát a hosszú oldalra, amelyre Sallai Roland érkezett, és tette azt kapura, de Günök óriási bravúrral szögletre tolta a kísérletet.

Az első félidő két török lehetőséggel zárult, előbb a bal oldalon próbálkoztak a vendégek, Müldür bepasszára Kökcü érkezett, de a lapos és gyenge lövést Gulácsi Péter magabiztosan megfogta, valamint nem sokkal később megint csak akadt egy kis dolga a magyar kapusnak, de több lehetőség nem volt, így a szünetre 0-0-val mehettek a felek.

fotó: MLSZ

II. félidő

A mieink számára nagyon jól kezdődött a második félidő, hiszen egy perc sem telt el, amikor Szoboszlai végezhetett el egy szabadrúgást a török térfélen, amelyet Lang Ádám próbált fejjel a kapuba juttatni, de a védekezésben segítő Enes Ünal kezéről vágódott le a labda, amiért a lengyel játékvezető 11-est ítélt a magyarok javára. A VAR-szobában nem sokáig nézték vissza az esetet a lengyel kollégák, maradt az eredeti ítélet.

A labda mögé Szoboszlai Dominik állt oda, aki tökéletesen a jobb kapufa mellé lőtte a labdát, Mert Günök hiába érezte az irányt, védeni nem tudott így sem. A 23 éves középpályásnak ez volt a 10. gólja a magyar válogatottban. 1-0

fotók: MTI

A gól felrázta a török csapatot, és az 53. percben szépen passzolták körbe a labdát, amely a kiváló rúgótechnikával megáldott Hakan Calhanogluhoz került, akinek távoli lövése kellemetlenül csapódott, de Gulácsi kiütötte azt, majd a kipattanót Yildiz lőtte fölé.

66. percben jártunk, amikor is egy labdaszerzést követően Szoboszlai iramodott meg a törökök térfelén, és passzolt ki a jobbszélen helyezkedő Sallainak, aki a csel helyett lepasszolta Varga Barnabásnak, majd lövésre vállalkozott a magyar támadó, de Günök védte a próbálkozást.

Egy perccel később újoncot avatott Marco Rossi, hiszen Balogh Botond helyére pályára küldte Dárdai Mártont, aki januárban határozta el, hogy a jövőben a magyar válogatottban szeretne futballozni.

fotó: ORIGO

A 71. percben óriási lehetőséget puskázott el Törökország, Calhanoglu egy nagyon szép mélységi labdát adott Yildiznek, aki ziccerben vezethette Gulácsira, ám a magyar kapus eszén nem tudott túljárni, hiszen óriási bravúrral, bal lábbal védte a jobb alsó sarokba tartó kísérletet.

3 perccel később Schäfer veszített labdát a saját kapuja előtt, amely után Arda Güler lőhetett kapura éles szögből, de Gulácsi azt is kitolta.

A végére nagyon beszorult nemzeti csapatunk, szinte kérdéses volt, hogy mikor tud egyenlíteni Törökország, de szerencsére jól álltuk a sarat.

A 92. percben a csereként beállt Kleinheisler távoli lövését nem tudta megfogni Günök kapus, a labdára Schäfer András csapott le, és magabiztosan gurított a kapuba. A középpályás öröme korainak bizonyult, hiszen a lengyel játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot.

A lefújásig már nem történt semmi, ezzel a magyar válogatott 2020 után a 2024-es esztendőt is törökveréssel kezdte, ezúttal is 1-0-ra sikerült legyőzni őket, és megint csak Szoboszlai Dominik volt a gólszerző.


Barátságos válogatott mérkőzés
Magyarország – Törökország 1-0 (0-0)


Budapest, Puskás Aréna, 60 ezer néző

Vezette: Bartosz Frankowski (lengyel)

Magyarország: Gulácsi – Balogh (Dárdai M., 67.), Lang, Szalai A. – Nego (Bolla, a szünetben), Schäfer, Nagy Á. (Styles, 60.), Kerkez (Nagy Zs., 60.) – Sallai (Kleinheisler, 80.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám, 80.)

Szövetségi kapitány: Marco Rossi


Törökország: Günok – Celik (Aktürkoglu, 77.), Kabak, Akaydin, R. Yilmaz (Müldür, 28.) – Yüksek, Kökcü (Güler, 61.) – Akgün (B. A. Yilmaz, 77.), Calhanoglu, Yildiz (Uzun, 77.) – Ünal (Yazici, 61.)

Szövetségi kapitány: Vincenzo Montella

Gólszerző: Szoboszlai (48. perc – 11-esből)


Győzelmének köszönhetően a magyar válogatott már 13 mérkőzés óta nem talált legyőzőre, ilyen elképesztő sorozatra legutóbb az Aranycsapat volt képes, az 1950-es években, míg Törökország elszenvedte első vereségét Vincenzo Montella irányítása alatt.

fotó: MTI

A magyar csapat legközelebb Koszovót fogadja jövő hét kedden a Puskás Arénában, míg Törökország majd Ausztria vendége lesz, a mieinkhez hasonlóan ők is kedden lépnek pályára.