A magyar válogatott legyőzte Szerbiát Belgrádban – Szerbia – Magyarország 1-2 (1-2)

2-1-es győzelmet aratott Szerbia ellen a magyar labdarúgó válogatott az EB-selejtező sorozat G-csoportjának 5. fordulójában, ráadásul 1-0-ás hátrányból fordítva, így a belgrádi ,,pokolban” megszerzett három pontnak köszönhetően, továbbra is vezetjük csoportunkat.

Óriási bravúr: győzött Marco Rossi válogatottja Belgrádban - Infostart.hu

fotó: http://infostart.hu

A szerb Marakana-nak becézett, Rajko Mitic Stadionban került megrendezésre a Szerbia – Magyarország EB-selejtező mérkőzés. A találkozó előtt mind a két csapat 7-7 ponttal állt a csoportban, de a jobb gólkülönbségnek köszönhetően a mieink vezették a csoportot.

A találkozót eredetileg zártkapuk mögött rendezték volna meg, de az UEFA szabályainak értelmében, kb 4-5 ezer 14 éven aluli szerb gyermek a helyszínen tekinthette meg a mérkőzést.

fotó: http://mti.hu

Az ellenfél kezdőjében hemzsegtek topligás és világklasszis játékosok, elől Dusan Tadic-al, Dusan Vlahovic-al és Aleksandar Mitrovic-al.

Serbia – Hungary – 1:2. A strong-willed victory. Goal video and match  review - Aroged

Bár a mieink birtokolták többet a labdát, sajnos mégis a hazai együttes szerzett vezetést. A 10. percben Dibusz Dénes ívelt egy labdát Varga Barnabás irányába, akit határozottan szerelt Sergej Milinkovic-Savic és továbbította a labdát Tadic-nak, aki kihagyhatatlan helyzetbe hozta Vlahovic-ot. Lövését Szalai Attila próbálta menteni, de igyekezetében a saját kapujába pattant a labda. 1-0

A 13. percben Radonjic osztott ki egy hatalmas kötényt Willi Orbánnak, bepassza nem volt pontos, de így is embert talált Kostic személyében, végül Vlahovic lövése találta el az oldalhálót.

Aztán hosszú percekig nem tűnt veszélyesnek a szerb csapat, úgy festett, a házigazda megelégszik az egygólos vezetéssel és talán nem számít arra, hogy veszélyes lehet valamelyik magyar támadás. A 27. percben jött az újabb szerb kísérlet, egy rosszul sikerült felszabadítás után, Kostic találta el az oldalhálót.

A 33. percben Loic Nego erőszakosnak bizonyult Gudelj-el szemben, majd Sallai lőhetett kapura, de lövését védte Vanja Milinkovic-Savic, a kipattanót eltörte a Freiburg támadója, ám Varga Barnabás jól ért bele a labdába, így egyenlíteni tudott Magyarország válogatottja. 1-1

Győzelem Szerbiában, nagy lépést tett a magyar válogatott az Eb felé -  Eurosport

fotó: http://eurosport.hu

A gól váratlanul érte a házigazdákat és három perccel később jött az újabb csapás. Egy jobb oldali szögletet követően Szoboszlait buktatták a 16-oson belül, ám a játékvezető nem ítélt 11-est. A lecsorgót Kerkez tette tovább Willi Orbánnak, majd ő fejjel továbbította Lang Ádámnak, aki nagyon rosszul találta el a labdát, de így lett jó a hosszún üresen maradt Orbánnak, akinek az üresen maradt kapuba kellett bekotornia a labdát és ennek köszönhetően fordítottunk Belgrádban. 1-2

Eb-selejtező: Szerbia-Magyarország 1-2 | Rangadó

fotó: http://24.hu

A félidő végén Tadic beadása ment el veszélyesen a kapunk előtt, de így is 2-1-es előnnyel vonulhattunk a szünetre.

Dragan Stojkovic, a szerbek szövetségi kapitánya, eléggé feszült volt és cserékkel próbálta operálni a helyzetet.

A második félidőt már sokkal jobban megnyomták a szerbek és beszorították a magyar válogatottat a saját kapuja elé. Előbb az 58. percben kerültek ziccerbe a szerbek, ám Vlahovic rövid felsőbe tartó lövését védte nagy bravúrral a magyar kapus, sokak szerint Fülöp Marci segítsége is kellett a bravúrhoz. A 61. percben pedig Veljkovic fejesét tolta oldalra Dibusz.

A 69. percben jött az újabb helyzet a szerbek részéről, Mladenovic bal oldali beadását Vlahovic fejelte az oldalhálóba. Stojkovic próbált frissíteni és valamivel támadóbb lett a szerb csapat, de a minőség és a koncentráció hiányzott belőlük.

A 73. percben közel voltunk a 3. gól megszerzéséhez, Nego nem emelte át a labdát a kifutó Milinkovic-Savic fölött, majd Varga Barnabás annyit várt a lövéssel, hogy blokkolni tudtak a szerbek.

A magyar csapatban újoncot avathattunk, miután az MTK Budapest 21 éves csapatkapitánya, Kata Mihály állt be a megsérült Nagy Ádám helyére és nem nyújtott rossz teljesítményt.

Kata Mihály bemutatkozott a magyar labdarúgó-válogatottban!

fotó: http://mtkbudapest.hu

A 91. percben volt a házigazdák utolsó nagy helyzete, Gudelj kapáslövése ment nem sokkal mellé. A 93. percben Szoboszlai lezárhatta volna a nyitott kérdéseket, de jobb lábas lövése a kapu mellé ment, illetve a 95. percben is volt egy ígéretes félpályás ívelése a magyar csapatkapitánynak, de az a kapu fölé esett.

A magyar válogatott játékosai csúsztak, másztak, brusztoltak és egymásért küzdöttek a pályán. Sokszor már önfeláldozóan mentettek a mieink és ennek az lett az eredménye, hogy sikerült kihúzniuk a találkozó végéig és az újabb győzelemnek köszönhetően, továbbra is vezetjük a csoportunkat. A selejtező felénél azt elmondhatjuk, hogy innentől kezdve a saját kezünkben van sorsunk, ami az EB-re való kijutást illeti.

fotó: http://eredmenyek.hu


A találkozót követően Dragan Stojkovic és Marco Rossi is nyilatkozott.

Dragan Stojkovic, a Szerb Labdarúgó Válogatott szövetségi kapitánya:

„Jól kezdtünk, volt pár helyzetünk az elején, és gólt is szereztünk, de rövid időn belül a magyar csapat váltani tudott, és két gyors góljával megfordította a mérkőzést. Az első félidőben nem voltunk elég mozgékonyak, de a második félidőt már egyértelműen uraltuk. Próbálkoztunk, de sajnos gólt nem tudtunk szerezni. Nem tragédia, ami történt. Szerettünk volna persze egyenlíteni vagy nyerni, de ez a szerencsén is múlik. Most nem volt szerencsénk, a labda néha erre pattan, néha arra, most többnyire úgy pattant, hogy a magyar csapatnak volt jó. Erős ellenféltől kaptunk ki. Az első félidő a magyaroké volt, a második miénk, közel álltunk a döntetlenhez, de nem sikerült. Ennyi. A fiúk megtettek mindent, próbáltuk frissíteni is a csapatot, igyekeztünk támadni, de az egyenlítés nem sikerült. El kell fogadni ezt a vereséget, már a következő meccsre kell összpontosítani.” 

EURO 2024 qualifiers: Serbia's Dragan Stojković Piksi on Hungary defeat and  crucial Lithuania game - News - Nogomania

Marco Rossi, a Magyar Labdarúgó Válogatott szövetségi kapitánya:

„Úgy gondolom, az első félidőben nagyon jól játszottunk, jól kezdtük a mérkőzést, és nem érdemeltük meg, hogy hátrányba kerüljünk. Sajnos egy nagy védelmi hibánkat kihasználta az ellenfél. De nem estünk össze, nem roskadtunk magunkba, hanem hűen tartottunk magunkat az előre kidolgozott és megbeszélt taktikához, szereztünk két gyors gólt, amivel fordítottunk. Ha ilyen erős csapat ellen futballozol, mint a szerb, akkor fel kell készülnöd, hogy szenvedni is fogsz. Talán kicsit többet szenvedtünk most, mint amennyit szoktunk, de a nagyon jó képességű hazai csapat ránk kényszerítette ezt a helyzetet. Az első félidőben jó volt a játékunk, és megérdemelten fordítottunk, a másodikban pedig szívvel játszottunk. Némi szerencse is kellett ehhez a győzelemhez, azt is el kell ismerni. Az első játékrészben mi voltunk a jobbak, a második félidőben az ellenfél fölényben játszott, de nem véletlen a győzelmünk.”

Victory in Serbia – Marco Rossi says suffering was worth it

fotó: http://sportal.hu

A csoport másik mérkőzése is jól alakult számunkra, hiszen Litvánia 2-2-es döntetlent ért el Montenegróval szemben, így már 5 ponttal előzzük meg az egyik legnagyobb riválisunkat a csoportban, míg Szerbiával szemben már 3 pont a különbség.

Lithuania Montenegro Euro 2024 Soccer | Pro Sports | wvnews.com

Folytatás majd októberben, ahol a szerbek érkeznek majd a Puskás Arénába, de előtte még vasárnap pályára lép a magyar válogatott egy felkészülési mérkőzésen, ahol Csehország lesz az ellenfél. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.