22 év után jön az újabb magyar-spanyol? Erre is választ kapunk a mai NL-sorsoláson: Az 1. kalap beosztása

A magyar válogatott 2024-es programja a mai napon kialakul, mivel 18 órától kisorsolják az őszi Nemzetek Ligája csoportkörét. A magyar válogatott a 2. kalapba kapott besorolást, így biztosan elkerüli a dán-belga-portugál hármast az A-divízióban.

Az 1. kalapból 4 lehetséges ellenfél közül fogunk kapni egyet. Érdekesség, hogy 3 válogatott egy Eb-csoportban szerepel.

Spanyolország: A spanyol válogatottal nagyon régen, 2002 óta nem találkoztunk. Valamennyi sztárválogatottat fogadhattunk már a Puskás Arénában, talán a két dél-amerikai óriáson (Argentína, Brazília) kívül már mindenkit vendégül láthattunk a spanyolokon kívül a 2019-ben átadott létesítményben. Ha rólunk elmondható, hogy igenis komolyan vesszük a Nemzetek Ligáját, akkor ez hatványozottan igaz a spanyol válogatottra, amely 2018-ban a vb-ezüstérmes Horvátország 6-0-s kiütésével kezdte a sorozatot, a legutóbbi két kiírásban pedig egyaránt döntős volt, tavaly nyáron pedig megnyerte a sorozatot, így címvédőként vág neki a 2024-25-ös évadnak. A spanyolokat az Eb-n a halálcsoportban láthatjuk: Horvátország, Olaszország és Albánia lesz a 3 ellenfelük, előbbi 2 ebben a kalapban foglal helyet.

Horvátország: Szép emlékeink lehetnek a horvátokról, ha a 2019-es hazai Eb-selejtezőt vesszük figyelembe, amikor Pátkai Máté küzdősportokra emlékeztető mozdulattal szerezte meg a 3 pontot a világbajnoki ezüstérmes ellen. A horvátok most a vb-bronz címvédőjeként vágnak neki ennek a sorozatnak, az elmúlt kiírásban pedig a döntőig jutottak Modricék, amit büntetőkkel vesztettek el a spanyolok ellen. Utolsó mérkőzésünket azonban elvesztettük Zlatko Dalic csapatával szemben, miután 3-0-ra kikaptunk Splitben 2019 októberében.

Olaszország: Az olaszoktól szenvedte el utolsó vereségét a magyar válogatott, amely 2022. szeptemberében 2-0-ra kikapott az Európa-bajnoktól. Marco Rossi számára is pikáns párharc lenne, ha újra összecsapnánk az olaszokkal, van is miért visszavágni, hiszen 2022-ben oda-vissza kikaptunk tőlük, ráadásul ezen múlt, hogy nem jutottunk be a legjobb 4 közé. Az olaszok bronzérmet szereztek a legutóbbi kiírásban. Luciano Spalletti gárdája botladozva, az utolsó pillanatokban harcolta ki az Eb-t címvédőként, úgyhogy jelenleg nem a legjobb formájában vág neki ennek az évnek az olasz csapat, de tegyük hozzá, hogy 2022-ben úgy lettek csoportelsők az NL-ben, hogy előtte óriási kudarcot éltek meg az észak-macedónokkal szemben elvesztett vb-pótselejtezőn.

Hollandia: 11 év után találkozhatunk ismét az Oranje csapatával és akárcsak az olaszok, úgy a hollandok ellenében is van mit törleszteni. Az Egervári-korszakban több meccset is vívtunk az akkor rengeteg világsztárt felsorakoztató, később vb-bronzig jutó hollandok ellen és kevesebb sikerrel: volt 1-6, 0-4, 1-4 és egy 3-5 is, de a legsúlyosabb mindegyik közül a 2013-as 8-1-es amszterdami vereség volt, amely a magyar válogatott történetének legnagyobb arányú veresége. A vb-negyeddöntőig jutó Hollandia nem mondhatni, hogy sziporkázna a Koeman-érában, 4. lett az előző NL-kiírásban és az Eb-kvalifikáció sem lett számukra sétagalopp, majd újabb pech jött a számukra, hogy újra meccselniük kell a franciákkal, ezúttal már nem a selejtezőkben, hanem rögvest az Eb-n. A hollandokra Ausztria, Franciaország és egy pótselejtezős ellenfél vár az Eb-n.

A négy válogatott közül egyet kap a mai sorsoláson a magyar válogatott. Hamarosan a 3. és a 4. kalap csapataival folytatjuk.